2019/08/05

Fed: csak a bizonytalanság a biztos

A Fed és az amerikai vállalatok egy cipőben járnak: dönteniük kell két szcenárió közül. Az egyik a vámháború viszonylag gyors lezárása, a másik az elhúzódó konfliktus. Az Egyesült Államok jegybankja kamatcsökkentéssel, olcsóbb pénzzel tudja enyhíteni a bizonytalanságot és ösztönözni a csökkenő beruházási kedvet.

Példamutató kölcsönösség

Októberben nemcsak a települési, hanem a nemzetiségi önkormányzatoknál is választások lesznek. A terület támogatása megnégyszereződött 2010 óta.

Átrajzolta a térképet a MÁP Plusz

Egyetlen hónap alatt közel 140 milliárd forinttal apadt a befektetési alapok vagyona, ami nagyrészt az új szuperállampapír megjelenésével magyarázható. A betétekből is több mint kétszázmilliárdot csoportosított át a lakosság.

Legyőzte a kánikulát a magyar búza

Jól bírta a magyar búza a nyári hőséget, az országos hozamok alapján az idei termés is az öt-hat éve megszokott 5 millió tonna körüli lesz, és más kalászosok betakarítási eredményeire sem lehet panaszkodni...

Moszkva irányt keres

A nyugati szankciók nyomán Oroszország kelet felé nyit. Pekingnek jól jön az orosz hadiipari csúcstechnológia, de nem tartja globális hatalmi centrumnak Moszkvát.

Szörfözni a Balti-tengeren

Lengyelország valószínűleg nem az első úti cél, amely egy tengerparti nyaralás tervezésekor eszünkbe jut. Ennek ellenére a Balti-tenger lengyel partvidékén számos vonzó programlehetőség várja a pihenni vágyókat.

Zsákutcában a tévégyártók

Az első 8K-s televíziók már megjelentek a boltokban.  A jövőjük körül azonban sok a kérdőjel.

Informatikai céggé válik az Est Media

Sikeresen átstartolt a tavaly ősszel még Andy Vajnával tárgyaló, ám a producer halála után padlóra került Est Media. Az új befektető a Delta Csoport, amely információtechnológiai tartalommal töltheti fel az üres tőzsdei társaságot.

Új front nyitása a zöldekkel

Fokozódó nyomásgyakorlással próbálja elérni a GMO-lobbi az úgynevezett génszerkesztési eljárások meghonosítását – egyelőre – a mezőgazdaságban és az élelmiszer-termelésben. 

Terjeszkedik a piacvezető Jegymester

A tervek szerint az év végén megjelenik a horvát és a szlovén piacon a magyar Jegymester, az online jegyértékesítési szektor vezető hazai cége.

Bajban a Netflix

Ahogy nő a streamingszolgáltatások száma, az illegális filmletöltő oldalak népszerűsége is fokozódik.

Hőségálló a magyar agrárium

Az idei aratási idény lényegében befejeződött. Az eredmények jók a korábbi évek arányában, s szokás szerint a külpiacokra is jut majd a magyar búzából.

Újrázni készül Johannis

A novemberi voksolásra készülve a pártok egymás után jelentik be jelöltjeik nevét. A balközép szociálliberális koalíció nem állít közös jelöltet, így Klaus Johannis jelenlegi államelnök indul a legnagyobb eséllyel.

Drága-e hát a kötelező?

Tavaly is folytatódtak a korábbi trendek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piacon: az átlagos díj tovább emelkedett – és már 33 ezer forint közelébe kúszott –, miközben a biztosítók díjbevétele is több mint húszmilliárd forinttal gyarapodott. Nem véletlen tehát, hogy időnként kissé szarkasztikusak, illetve indulatosak az erről szóló beszámolók alatt megjelenő kommentárok az internetes hírportálokon.

Hezitál a lakáspiac

A júliustól élő babaváró hitel és a CSOK-os könnyítések pár hét alatt nem tettek csodát a lakáspiacon, továbbra is a kivárás és a lassuló értékesítés jellemző mind a használt, mind az új otthonok esetén.

Felkészül: Joachim Brudziński

A lengyel sajtó a PiS fenegyerekét, az 51 éves Joachim Brudzińskit tartja a 2020-ban lejáró mandátumú pártelnök, Jarosław Kaczyński várható utódjának.

Fehérvári Gábor Alfréd

Azon előadók közé tartozik, akik talpon maradtak a tehetségkutató után, sőt műsorvezetőként is debütált. Tudatosan kerüli a túlzott médiajelenlétet, és nagyon konkrét elképzelései vannak arról, hogy igényes zenét akar csinálni.

Húscsökkentő étrend Lengyelországban

A káposztás húsételek hazájában egyre többen térnek át a rugalmas vagy szemivegetáriánus étrendre. Varsóban különösen népszerűek a vegán éttermek.

Az aranycsempészet tartja hatalomban Madurót

A dél-amerikai ország diktátora az olajembargó miatt kezd kifogyni a bevételekből. Az illegális aranycsempészet egyre nagyobb mértékben járul hozzá Maduro hatalmon maradásához.

Gázjátszma újratöltve

Moszkvának csak addig érdeke az ukrán gáztranzit, míg meg nem épül az Északi Áramlat II. vezeték. Az Európai Bizottság új elnöke várhatóan jobban támogatja majd a Kreml törekvéseit, mint elődje.

Történelmi kérdőjelek

Egy idős cseh asszony háborús mártírnak vallja magát, kitüntetéseket is kapott, ám a róla előásott dokumentumok megkérdőjelezik a szavait.

Díjjal ismerik el az ötleteket

A magyar útdíjfizetési rendszer a világon egyedülálló, és jóval korszerűbb, mint bármi más. Leginkább azért, mert a fiatal struktúrába a legmodernebb megoldásokat és technikákat építették.

Megerősített kistelepülések

Egyszerre zajlik több kormányzati program megvalósítása is, amelyek az ötezer fősnél kisebb, illetve hátrányos helyzetű települések fejlesztését célozzák.

Metró Belgrádban

Bemutatták a szerb főváros első földalattiprojektjét. A kormány kínai kivitelezővel tárgyal a finanszírozás részleteiről.

Kérdéses a rendkívüli osztalék

Kellemes meglepetést okozott a múlt héten a Mol második negyedéves gyorsjelentése. Az olajcég minden főbb eredménysoron az egy esztendővel korábbinál jobb számokat közölt, miközben az elemzők gyengébb teljesítményre számítottak. 

Növésben a kgfb-piac

Több mint 14 százalékkal nőtt tavaly a biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításból (kgfb) származó díjbevétele. Az üzletág továbbra is nyereséges, miközben emelkedik a kárkifizetések összege is.

Szemétháború Kína és az USA között

Gondban vannak az amerikai reciklálók, Kína egyre kevesebb újrahasznosítható hulladékot vesz át. A kínai stop eredményeképpen megváltozott a világ szemétáramlása: az amerikai papírhulladék nagy része Indiában és Indonéziában, a műanyag pedig Malajziában köt ki.

Korábbi MSZP-elnökök most

A 2010 óta szolgáló volt szocialista pártelnökök láthatatlanok a belpolitikában. Tóbiás József családjának tenerifei tartózkodása, a képviselő ingázása irányította rá a figyelmet arra, hogy az MSZP volt első emberei mintha teljesen eltűntek volna  a politikából.

A következő évek legígéretesebb gyógyszerei

Az EvaluatePharma elemzőcég előrejelzést tett közzé, amelyben áttekinti a világ gyógyszeriparának a helyzetét, és jóslatokat fogalmaz meg  a következő öt esztendőre. Többek közt megpróbálja megjövendölni, mely új készítmények forgalma lépi át a milliárd dolláros küszöböt.

Jól is lehet megöregedni

Az élet egy bizonyos pontján mindenki szembenéz azzal, hogy meg fog öregedni. Hiába a marketingesek biztatása, hogy a negyven az új húsz, a biológia könyörtelen, a várható élettartam alapján a negyvenesek már megették a kenyerük javát.

A nagyságos fejedelem emléke

Hogy kinek milyen kulturális programot ajánlunk, az bizony meglehetősen szubjektív. Egyfelől a saját ízlésünket tükrözi, másrészt azt, hogy miként vélekedünk a másik műveltségéről, érdeklődési köréről. A mi kulturális ajánlónk vállaltan szubjektív, s reméljük, minél többek ízlését kielégíti. A héten a Zempléni és a Csángó Fesztivált ajánljuk szíves figyelmükbe.

Felejt a gyerek a szünetben

A nyári szünetben pihenniük kellene a gyerekeknek, de vajon mennyit felejtenek az év közben megszerzett tudásból?

A három királyság

A világ legjelentősebb kerékpáros-körversenyei milliókat vonzanak a helyszínekre és a képernyők elé. Az idén már kettő lezajlott, a Vuelta még hátravan. Jövőre pedig Magyarországról indul a Giro Grande Partenzája, ráadásul három szakaszt is nálunk tekernek le a versenyzők.

Három rezsim üldözte Kodolányi Jánost

„Nagybátyám megalkotja a Vízözönt, Gilgames történetét, valamint a Mózesről és Jézusról szóló könyveit, s megírja Várkonyinak: most már bátran meghalhatok...

Riporterek Krisztus nyomában

Mi lett a sorsuk a Megváltóhoz, a szenvedéséhez és a kereszthalálához kapcsolódó tárgyi emlékeknek Európa-szerte és a Közel-Keleten?

Hegyes hegyen nem lila az elefánt

Az általános iskolában, rajzórán figyeltem – ennyit árul el biztos vonalvezetésű, esztétikus ábráiról Böde Péter „vándor meseíró”, aki saját verseit illusztrálja magánkiadású könyveiben.

Látszólag

A legtöbb kamasz ufónak érzi magát a családjában, el sem hiszi, hogy ezekhez a féleszűekhez – miként Émile, a 15 éves főszereplő nevezi a felmenőket – genetikai kapcsolat fűzi.

2019/08/05