Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Valentin-napi GDP

HírekSzajlai Csaba

A piaci várakozásokat messze meghaladva nőtt hazánk éves gazdasági teljesítménye tavaly, alulról elérve a bűvös öt százalékot. Ez tényleg egy ünnepi GDP-szám, s még Valentin napján is érkezett.

Egy éve senki - pénzpiaci szakértők, kutatók és intézetek - sem bízott abban, hogy teljesülhet a kormány 2018-as növekedési terve, amely GDP-bővülés tekintetében 4,2 százalékra lett bekalibrálva. Most, hogy kijött a tavalyi negyedév 5 százalékos gyarapodási üteme, valamint ezzel együtt éves alapon a 4,8-as bővülési érték, mindenki ámul-bámul, miként is jöhetett ez össze. Röviden erre a válasz: minden összejött.

Bővebben pedig: belehúzott minden fontos ágazat és alágazat; az ipar, az építőipar és a feldolgozóipar, valamint a piaci szolgáltatások. Közben a dinamikus, kétszámjegyű bérkiáramlás továbbra is támogatta a fogyasztás növekedését, vagyis a bőrünkön is érezhettük a statisztikát, míg folytatódott a beruházási boom. S az export terén is rekord született.

Mindkét szemünk nevethet miután Európa élmezőnyébe tudtunk úgy kerülni, hogy a hagyományos nagy felvevőpiacaink gyengülni kezdtek. Említsük meg, hogy a szlovák GDP növekedése messze alulmúlva a várakozásokat 3,6 százalékra lassult, a román növekedés pedig 4,1 százalékos volt.

Az öröm - cseppet sem mellesleg - azért is jogos, mert a magyar gazdaság fél évtizede stabilan és tartósan növekszik. Amelyhez persze kellett a világgazdasági pénzbőség, de az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank minden eszközével támogatta a gazdaság gyarapodását.

Miután minden csoda három napig tart, immár mindenki a 2019-es növekedésre koncentrál. Ismét beindult a pesszimista hangulatkeltés, amely - bármilyen meglepő - ismét a lassulást vetíti elénk. De nyugalom, tavaly is ez volt, és láttuk, mi kerekedett ki belőle.

Akárhogyan is, az előjelek alapján idén jócskán összejöhet a négy százalékos éves bővülési szám, amelynek kellő fedezete van. Többek között továbbra is erőteljes marad a bérkiáramlás, segíthetik a lendület fennmaradását a bejelentett családtámogatások is, és a beruházási dinamika kétszámjegyű lehet. Ide tartozik, hogy hazánk továbbra is tőkevonzó, ami abból a szempontból (is) érdekes, ha nem lennénk jogállam - miként azt a túloldalról súlykolják - befektetnének-e itt a nyugati multik?!

Közben - szó se róla - szépen csordogálnak az uniós pénzek is, de az előttünk álló években a tisztán állami beruházások is érdemben felfutnak.

Bár a pap sem prédikál kétszer, de most megéri a fentebb leírtakat elismételni - különösen egy gazdasági rekordév kapcsán.

Vagyis: minden összejött!

Borítófotó: PuzzlePix/Dreamstime