Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Választási szövetség köttetik az LMP és a Jobbik között?

HírekVizvári Soma

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője tegnapi sajtótájékoztatóján kijelentette: az LMP-vel és a Momentummal készek tárgyalni egy esetleges választási együttműködés kapcsán. Ez nem is annyira elképzelhetetlen, ha figyelembe vesszük, hogy az LMP kongresszusa még december elején olyan előterjesztést fogadott el, ami lehetővé teszi az ellenzéki pártokkal való koordinált jelöltállítást. A Jobbik és az LMP viszonya nem volt mindig ilyen rózsás. A Magyar Idők összeszedte a két párt elmúlt években kialakult viszályait.

Ahogy arra a Magyar Idők is felhívta a figyelmet, Volner kijelentése megnyitotta az utat a Momentummal és az LMP-vel való választási együttműködésre a radikális párt irányából, pedig néhány napja még csak egy esetleges koalíciós együttműködésről volt szó, amennyiben az a kormányzáshoz szükséges lenne. Ez a megengedő hangnem nem igazán volt jellemző a Jobbik és a zöldek kapcsolatára az elmúlt években.

A Magyar Idők felidézte, Szél Bernadett egy 2011-ben, a Hetek című lap hasábjain megjelent írását, amelyben a párt jelenlegi miniszterelnök-jelöltje elárulja: az LMP országgyűlési képviselője jelentette fel a rendőrségen Zagyva György Gyulát, aki a 2011-es Magyar Szigeten megfenyegette és bezárta a lap újságíróját. “Ugyanez az LMP-s politikus szólította fel mandátumának visszaadására Zagyvát, amikor tavasszal tizedmagával egy tanyán masírozva halálra rémisztett roma embereket. Amikor idén nyáron, ugyancsak a Magyar Szigeten a Betyársereg vezetője erőszakkal fenyegetőzött, a pártok közül az LMP lépett először: a legfőbb ügyészhez fordultunk, és az Ország­gyűlés nemzetbiztonsági bizottságában szorgalmaztuk a szervezet hátterének kivizsgálását” - árulta el Szél Bernadett.

A jobbikosok antiszemita és cigányellenes parlamenti megnyilvánulásaira az LMP frakciója minden alkalommal reagált. A zöldpárt vonáékat egyenesen militáns szélsőjobboldaliként tartotta számon. Cserébe meg is kapták a “jutalmukat” a radikálisoktól.

A Jobbik köreiben az LMP-t mindig is “belpesti úrigyerekek gyülekezetének” tartották, akik az SZDSZ utódpártjaként működnek, és mint olyat, mélységesen lesajnáltak. Vona Gábor az egykori Barikád című hetilapban 2011-ben így írt az LMP-ről: „…lassan kezdenek ráébredni, hogy nyálas, belső-pesti politikájukkal nemigen rúghatnak labdába, de megfelelő kreativitás, ötlet és legfőképpen igazi felelősségtudat híján nem találtak mást a hátizsákjukban, mint az SZDSZ lerágott csontjait”. Hasonló nyilatkozatokat találhatunk a Jobbikos Szilágyi Györgytől és Novák Elődtől is.

Vona Gábor korábban úgy fogalmazott az LMP-ről: „fel fog oldódni abban a balliberális pocsolyában, amelyikből érkezett. Jelenleg tehát van egy vegyes csapat, mindenféle, magát civilnek mondó szerveződéssel, amely próbál egységesülni ugyan, de egyelőre még ez nem sikerült. Ismerve a gondolkodásukat, tudom én, hogy mikor fog sikerülni, amikor megegyeztek a lehetőségeik­ről. Merthogy az Istenük a pénz.”

Mára viszont minden más lett... A hatalom megszerzése annyira fontos a Jobbiknak, hogy sutba vágta korábbi nézeteit, és hónapokkal ezelőtt elkezdett udvarolni az LMP-nek. Még novemberben Szél Bernadett határozottan elutasította a Jobbik közeledését, de nem kizárható, hogy ő is felülvizsgálja korábbi elképzeléseit. Már csak azért sem, mert mostanra az LMP is elkezdte - vélhetően Ron Werber tanácsainak köszönhetően - ugyanazokat a kommunikációs paneleket használni, mint mindenki más.

Már az LMP-ben is a demokráciát féltik, márpedig Vona Gábor nemrégiben kijelentette, ő a demokrácia utolsó védőbástyája Magyarországon. Az pedig önmagában sokat sejtet az LMP stratégiájáról, hogy Ron Werber ad nekik tanácsot. Minden jel arra utal, hogy a zöldpárt sem feltétlenül fog ragaszkodni a régi schifferi doktrinához, miszerint még a kormányváltásnál is fontosabb önállóságuk megőrzése. Fontos adalék mindehhez, hogy a párt kongresszusa december elején olyan javaslatot szavazott meg, amely megkönnyíti a többi ellenzéki párttal való koordinált jelöltállítást, épp egy olyan indítvánnyal szemben, amely ezt kizárta volna. Érdekes - mondhatni, szürreális és perverz - kampánynak nézünk elébe.

Borítófotó: Szél Bernadett és Vona Gábor egy vitaesten