Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Ukrán nyelvtörvény - a Momentumnak ez nem alap

HírekVizvári Soma

A Gulyás Márton ellenzéki aktivista Közös Ország Mozgalma hétvégén „összmagyar" tüntetést szervezett a Kossuth téren felállított Agórához az ukrán nyelvtörvény ellen. A Momentumnak azonban nem sikerült fenntartani ugyanazt a pártfegyelmet, mint a melegfelvonulás alkalmával.

„Összmagyar” ide vagy oda, a tüntetés mégis inkább csak összellenzékire sikeredett. A Fidesz ugyanis nem vett részt benne, ami - valljuk be - érthető. Az Agórában nap mint nap diktátorozzák a miniszterelnököt, és azzal zsarolják a kormányt, ha nem az van, amit ők akarnak - mindegy, hogy hány választó támogatja az ő elképzelésüket -, akkor a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlnak. Szóval jóérzésű ember tényleg nem várja el, hogy ott a kormánypártok képviseltessék magukat.

A nemzeti oldal persze ennek ellenére is elkönyvelheti kisebb sikerként, hogy azok a pártok, amelyek már annyiszor bebizonyították, hogy valójában mennyire viselik szívükön a külhoni magyarok sorsát, most az egyszer ezt az apró gesztust megtették feléjük. Talán valaki bűntudatból, valaki pedig politikai haszonszerzésből, de legalább ennyi megtörtént.

Viszont sokáig nem hullathatunk örömkönnyeket, mert minden bizonnyal ritka kivételnek lehettünk tanúi, ráadásul van köztük egy párt, amelyiknek még ez a gesztus sem sikerült tökéletesre.

A rendezvényen a Momentumot Soproni Tamás képviselte, aki így fogalmazott: „Nem fogjuk hagyni, hogy a magyarok jogait bárhol is korlátozzák a világban.”

A fiatal párt nem először próbálja a nemzeti húrokat is megpengetni, de a hangoknak ez esetben nem sikerült tökéletes szinfóniává összeállniuk. A momentumos Radnóti András szerda reggel már "némileg" eltérő véleményt fodalmazott meg a 444-en megjelent publikációjában. Már a cím sem hagyott kétséget afelől, mennyire nem ért egyett párttársával, Soproni Tamással: 
„Így lesz pár nap alatt hisztéria a nyelvtörvényből, amit senki sem olvasott.” 

Arról, hogy az ellenzéki pártok, miért lőttek szerinte óriási bakot, így értekezik: „Az ellenzék azonban stratégiai gondolkodás és ötletek helyett múltbéli bűneit – különösen a 2004-es, a kettős állampolgárság elleni kiállását – igyekszik kompenzálni. A kompenzálás útja pedig – úgy látszik – a vélt sérelmek miatti hangos, reflektálatlan méltatlankodás. A »nemzetietlenség« bélyege elleni küzdelemben az ellenzék rációt és elvet feledve a kormánnyal együtt dől be minden hamis narratívának.”

Emlékszünk még hogyan érvelt Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, miért vesz részt maga a párt egységesen a melegfelvonuláson? „Ez nekünk nem kérdés, ez nekünk nem téma, ez nekünk alap!” Úgy látszik, az elnöknek a nemzeti ügy kapcsán nem sikerült akkora pártfegyelmet fenntartania, mint amikor a melegjogokról volt szó. Ezek szerint a Momentumnak az ukrán nyelvtörvény téma, kérdés, és egyáltalán nem alap.

Borítókép: MTI/Marjai János