Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Szöul olimpiai együttműködést kínál Phenjannak

HírekD. Gy.

Dél-Korea az olimpiával kapcsolatos együttműködési ajánlatot tett az észak-koreai vezetésnek - írják brit lapok.

 

Az együttműködési javaslatot Szöul azt követően tette, hogy Kim Dzsongun diktátor újévi beszédében közölte: delegációt küld a Dél-Koreában megrendezendő sporteseményre. Az észak-koreai diktátor beszédében megismételte korábbi nukleáris fenyegetéseit az Egyesült Államokkal szemben. A téli olimpiai játékokat az idén február 9-25. között rendezik a dél-koreai Phjoncshangban. “A téli olimpia, amely hamarosan kezdődik, jó lehetőség lenne arra, hogy megmutassa a koreai nemzet állapotát. Őszintén reméljük, hogy az eseményt jó eredményekkel rendezik meg” - mondta az észak-koreai kényúr, fenntartva a lehetőséget, hogy országa küld sportolókat az Észak-Korea által el nem ismert dél-koreai sporteseményre. A diktátor ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy országát atomhatalomnak tekinti.

Dél-Korea újraegyesítési minisztere ezen felbuzdulva azt javasolta Kimnek, január 9-én találkozzanak a két ország vezetői egy határmenti településen, hogy megbeszéljék az olimpiával kapcsolatos együttműködést. Mun Dzsein dél-koreai elnök azonban - Kim beszéde után - a két ország viszonyának javítását az észak-koreai atomprogram lefékezéséhez kötötte. A koreai elnök felajánlotta, hogy hajókat küld az észak-koreai sportolókért. Az észak- és a dél-koreai focicsapat december közepén játszott barátságos focimeccset Kínában egy ifjúsági torna keretein belül.

Elemzők szerint Kim váratlan közeledése az eddig ellenségként tekintett délhez azt célozza, hogy éket verjen Szöul és szövetségese Washington közé, egyben puhítsa a terepet a nemzetközi szankciók enyhítése érdekében.

Borítófotó: a Pjongcsang-i Téli Olimpia az észak-koreai határtól 50 mérföldre kerül megrendezésre