Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Olaszország a lázadás következő bástyája

HírekDeák Dániel

Igaza lett Orbán Viktornak, 2017 tényleg a lázadás éve volt Európában. A folyamat nem áll meg, hamarosan az Európai Unió egyik legnagyobb országa csatlakozhat a lázadókhoz. Az olasz választáson esélyes jobbközép koalíciót vezető Silvio Berlusconi többször világossá tette: ha győz, megállítja a migrációt.

 

A tavalyi holland, francia, német, cseh és osztrák választások mindegyike megmutatta, hogy az európai embereknek elegük van a tabukat felállító politikai korrekt beszédből, szakítani akarnak a valóságtól eltávolodott elitek uralmával. Ennek az az eredménye, hogy minden említett országban jobban szerepeltek az előző voksoláshoz képest azok a politikai erők, amelyek a kampány során világosan beszéltek, és ki merték mondani, hogy a bevándorlás rossz Európának. Azok pedig, akik a társadalmi elvárásokkal szemben a globális pénzügyi körök és a liberális médiaelit érdekeit tartották szem előtt, jelentősen meggyengültek.

Ennek egyik legemblematikusabb példája Angela Merkel, aki már hónapok óta küzd a kormányalakítással, miközben a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az egyharmados arányt sem éri el az újabb nagykoalíció gondolatának támogatottsága Németországban. Ráadásul a bevándorláspárti brüsszeli vezetők sorra vesztik el európai szövetségeseiket, mely a francia-német tengely kvótapárti törekvéseit jelentősen hátráltatja.

Eddig Olaszország stabil partnernek számított Brüsszelnek a bevándorlás terén. A baloldali vezetés ugyan tett bizonyos lépéseket a bevándorlók számának csökkentése érdekében, de mindent egybevetve a Paolo Gentiloni vezette kormány a bevándorlást pozitív folyamatnak tartja. A közvélemény-kutatások szerint az olasz választókat leginkább a migráció témája érdekli, amelyet egyedül az adócsökkentési ígéretek előznek meg. Ennek megfelelően a kampány fő témája a bevándorlás. Silvio Berlusconi az elmúlt hetekben számtalanszor kijelentette, hogy győzelme komoly fordulatot jelent majd az olaszországi migrációs politikában, de a jobbközéphez hasonlóan az Öt Csillag Mozgalom miniszterelnök-jelöltje is a migránsok befogadásának leállításával kampányol. A helyzet ráadásul tovább fokozódik, a La Repubblica olasz napilap legfrissebb cikke szerint mintegy egymillió migráns várakozik Líbiában, hogy Európába jöjjön.

A március 4-i olasz választás jelen állás szerint sorsdöntő változást hozhat, hiszen a bevándorlás megállítását ígérő Silvio Berlusconi vezette jobbközép koalíció magabiztosan vezeti a népszerűségi listákat, ráadásul a második helyen is egy bevándorlás ellenes párt, az Öt Csillag Mozgalom áll. A legfrissebb kutatások alapján a jobbközép koalíció pártjaira jelenleg az olaszok 36 százaléka szavazna, míg az Öt Csillag Mozgalom 28 százalék.


A legutolsó tíz olasz közvélemény-kutatás átlagolt eredményei

Ennek az Európa-szerte tapasztalható folyamatnak az egyik legnagyobb nyertese Magyarország, hiszen a korábban élesen támadott magyar megoldási javaslatokat és elképzeléseket egyre több helyen elkezdték alkalmazni Európában. Így a magyar álláspontot már nem egy szűk kisebbség osztja, hanem egy folyamatosan bővülő tábor. Ennek a tábornak a vezetői a visegrádi négyek lettek, mely államok mind politikailag, mind gazdaságilag jelentősen megerősödtek. Az Európai Unión belül e régió nélkül már nem lehet döntést hozni, a V4-országok és szövetségesei érdemben meghatározzák az Európa jövőjét érintő vitákat.