Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Közel 10 milliárd startupokba

HírekHalaska Gábor
Duplájára növeli 2018-as befektetéseinek mennyiségét a startup világban az SAP. A szoftvercég nemzetközi tőkealapja korai fázisban lévő projektekbe akár 70 millió forintot is befektet idén. A nemzetközi alap teljes keretösszege közel 9,5 milliárd forint.
Ram Jambunathan, az SAP.iO alapkezelő vezetője decemberben egy interjúban elárulta: a következő generációs digitalizációs és felhő alapú vállalati szoftvermegoldások terén a globális vezető szerepet célozza a nagyvállalat. E stratégiának fontos eleme, hogy rálépnek a gázra, már ami az új startupokba történő befektetéseket illeti. Méghozzá olyanokba, melyek a saját területükön igazi, földrengés-szerű áttörésekben gondolkodnak, hiszen a szoftvercégek maguk is ilyen jellegű innovációkon dolgoznak
 
Ambiciózus jövőképet szeretne tehát megvalósítani az SAP. A német szoftvervállalat számos programmal és kezdeményezéssel van jelen startup világban, esetenként a Techstars accelerátorral összefogásban.
 
Olyan projekteket kutatnának fel, amelyek a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás vagy épp a dolgok internete (IoT, M2M) területek valamelyikén mozognak. 2017 végéig döntést hoztak 8-10 cégbe történő befektetésről, így akár hárommilliárd forintra is növekedhet a 2017-ben befektetett összeg. Ram Jambunathan szerint meg szeretnék duplázni ezeket a mutatókat a 2018-as évben.
 
A német központú, de globális multinacionális szoftvervállalatnak egyébiránt számos, a strartupokat támogató programja is van. A Startup Focus kezdeményezés talán a legnagyobb vállalati startup program a világon: nem kevesebb, mint 6080 (!) startup projektet támogat, 25 különféle iparágban, a világ 58 országában.
 
Az SAP a világszerte zajló üzleti tranzakciók bő háromnegyedében szerepet vállal, azaz nem csak a gyártás, adatgyűjtés és vállalati elszámolások szakértője, de szegről-végről fintech fronton is a legfontosabb vállalatok közt van. Ez az elképesztően nagy ökoszisztéma pedig lehetővé tette, hogy immár 289, partnercég (főként startupok) által kifejlesztett megoldást vaidáljanak és ezeket már az SAP hatalmas ügyfélköre használja is világszerte.
 
Az európai Startup Europe Partnership (SEP) gyakorlatilag Európa legjobb nagyvállalati startup programjait díjazza, amelynek most a hat éve működő SAP Startup Focus lett a sztárja. Az SAP programjának lényege, hogy a SAP Cloud Platform és a SAP Hana platformon fejlesztett megoldásokhoz ad anyagi és tanácsadási támogatást a kisebb innovatív projekteknek. Itt a fő fókuszterületeket a Big Data, a prediktív analitika és a valós idejű analitikai megoldások jelentik. Ezeknek például valós idejű szimulációk során, minta-felismerő algoritmusokban, a blokklánc technológiák alkalmazásakor és személyre szabott analitikai megoldásokban veszik hasznát. De a gépi tanulás, a kiterjesztett valóság és a virtuális valóság és az IoT megoldások is szóba jöhetnek.
 
Borítófotó: Ram Jambunathan, az SAP.iO alapkezelő vezetője