Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Kísértet járja be a szocialista pártot – Marx és Engels kísértete

HírekDitzendy Attila

Mi is az a hamis tudat? Lévén, a szocikról ejtek szót, ezért forduljunk nagy tanítómestereikhez, Marx Károly és Engels Frigyes elvtársakhoz. A Német ideológia című művükben ekképp fogalmaznak: „Az ideológia olyan folyamat, melyet az úgynevezett gondolkodó tudatosan visz ugyan végbe, de hamis tudattal. A tulajdonképpeni hajtóerőket, amelyek mozgatják, nem ismeri meg; máskülönben nem is volna ideológiai folyamat. Ezért hamis, illetve látszólagos hajtóerőket képzel el.”

Álmomban sem gondoltam volna, hogy a feledhető (amúgy) ideológusok (akik önmagukról fogalmaztak meg vaskos kritikát), máig ható érvényű gondolatokat tudtak kiagyalni. S lám! Jegyezzük meg a fogalmakat, kis időre: hamis tudat, látszólagos hajtóerő.

Az Echo TV Troll című műsorában hivatkoztak az Index, Botka Lászlóként mutatkoztam be, és simán beengedtek című cikkére, amelyből kiderült: a szerző, egy augusztus végi szocialista értelmiségi találkozóra, a párt miniszterelnök-jelöltjének nevét használva jutott be. A műsorvezető feltette hát a kérdést: hány Botka László él ma Magyarországon? Majd hozzátette: és ez most a vicc kategória. A kérdésre így válaszolt Szarvas Szilveszter, a Pesti Srácok főszerkesztő-helyettese, a Troll állandó vendége: egyik barátom mondta a kérdésedre, hogy egy él, de az is sok, egynek sem kellene élnie.

A viccet nem értő, s nem szerető szocik politikusa, Bangóné Borbély Ildikó, két hét késéssel asszózott: ez nyílt fenyegetés volt, majd tromfolt: a Fidesz fizeti Szarvas Szilvesztert.

Hívjuk hát segítségül „Marxengelst”! Ugye, emlékeznek? Hamis tudat, látszólagos hajtóerő.

A látszólagos hajtóerő a liberálmensevikeknél minden esetben Orbán Viktor. Minden mögött őt gyanítják. Ugyan démonizálják a miniszterelnököt, azonban nem félnek tőle. Miként ez kitetszik a politikus asszony szavaiból: a Fidesz fél Botka Lászlótól, az MSZP azonban nem fél a Fidesztől. Ezen kijelentés pedig már a hamis tudat terméke. Miként a másik is (nem az, amelyik szerint: az MSZP középpárt, hova tovább váltópárt, hanem ez): nekünk, szocialistáknak nincs nosztalgiánk a vörös csillaggal kapcsolatban, úgy látjuk, hogy a Fidesz-KDNP képviselőinek és a kormánynak van. E hamis tudat, aztán tényleges hajtóerővé alakul, amint szabadulni igyekeznek (úgy fest) a számukra is ciki elkötelezettségüktől, másra testálva azt.

Bangóné Borbély Ildikó szavait tehát megcáfolni látszik marxi hajtóerejük, s engelsi hamis tudatuk. Úgy áll, Marx és Engels elvtársak szelleme kísértetként járja be a pártot, mind a mai napig.

Borítókép: Szarvas Szilveszter, a Pesti Srácok főszerkesztő-helyettese, a Troll állandó vendége...