Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Gyurcsány: Botka többet gyurcsányozik, mint orbánozik

HírekPindroch Tamás

“Nem mondom nyilvánosan, de megnézték a kollegáim a Botka beszédeit. Gyerekek, a Botka többet gyurcsányozik, mint orbánozik” - mondta Gyurcsány Ferenc minapi kaposvári fórumán, ahol az ellenzék - az LMP, az Együtt, a Momentum és a “civilek” - politizálását is elemezte. Beszédének a Figyelo.hu-nak eljuttatott része nem került be a hírekbe.

“Az MSZP vissza akarja szerezni a hegemóniáját, nagyon idegesek attól, hogy ezen a térfélen csángálnak hatan-heten. Az a minimális céljuk, hogy legrosszabb esetben is csak mi ketten maradjunk talpon, aztán majd velünk a következő négy évben végez, de az kellene nekik, hogy ebbe mi most belebukjunk” - fejtette ki Gyurcsány Ferenc minapi kaposvári fórumán a 2018-as választások kapcsán. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a szocialistáknál “nagyon erős identitáskérdések vannak, nem racionális ügyek”, mert a racionalitás azt mondja, hogy “gyerekek nyugodjunk már meg, össze kell állni valamilyen módon és le kell őket váltani”. Az MSZP-re célozva azt mondta, ők viszont másként tekintenek magukra. Hogy mire is gondol a következő eszmefutattásban részletezte. “Önmagunkat adnák fel, én ebben megértőbb vagyok, mondanom sem kell, mert én nem a többiekhez képest tekintek magamra valahogyan. Nem ahhoz képest vagyok én DK, hogy mit mond az MSZP, meg mit mond a Momentum, nem érdekes. Győzni akarnak, csak van valami bizonyos személyes kapacitás, érzelmi-lelki kapacitás korlátaik, amit nem nagyon tudnak átlépni egyelőre” - fejette ki. Majd azzal folytatta, “nem mondom nyilvánosan, de megnézték a kollégáim a Botka beszédeit. Gyerekek, a Botka többet gyurcsányozik, mint orbánozik” - állapította meg.

A DK elnöke elemezte a többi ellenzéki pártot is. A Momentumról azt mondta, ők abban születtek, hogy itt rossz minden, mindenki menjen a csudába, ebből származik az erejük. Szerinte viszont valóban van pénzük. “Akkora színpadot ácsoltattak tegnap a Hősök terén, ami nagyobb volt a Szigetnek a nagyszínpadánál, egy kis túlzással, ott valami pénz van” - jelentette ki.

Az LMP-ről kifejtette, nekik antigyurcsányista identitásuk volt, Schiffer András fel is jelentette őt. A Momentummal párhuzamot vonva azt mondta, “az egyik kutya másik eb, nem tudják eldönteni, hogy melyik oldalon álljanak.”  

Az Együttet úgy értékelte, hogy alapvetően civil mozgalomból nőttek ki, “2010 után volt egy reneszánsza a civil mozgalmaknak”. Az volt a mondanivalójuk és az identitásuk lényege, hogy a pártok menjenek a csudába, csak a civilek tudják, hogy mit kell csinálni, tehát volt bennük “egy ilyen anti-establishment érzület”. Szerinte ez egy öngyilkos identitás, a baj azért megvan, hiszen velük nem lesz majd megállapodás. “És, hogy ha az LMP-vel együtt a momentumos, együttes fiúk, el tudnak vinni 8 százalékot, és egyik sem jut be a parlamentbe, de az a 8 százalék sok helyen hiányozhat” - fejtette ki a politikus.

Kaposvári Gyurcsány-fórum: ami megjelent a médiában

Alaposan összekapott Gyurcsánnyal az MSZP a kaposvári fóruma után amiatt, amit a DK elnökétől idéztek a sajtóhírek. Pedig a médiatudósítások a hozzánk eljuttatott beszédrészletnél sokkal enyhébb megfogalmazásokat idéztek.

Az MTI tudósítása szerint Gyurcsány azt mondta kaposvári fórumán, hogy a demokratikus ellenzéki pártok még az idén megállapodnak arról, hogy valamennyi választókerületben közös jelöltet indítanak a jövő évi országgyűlési választásokon. Szerinte most még "belső verseny", felkészülés zajlik, amely arról szól, "kinek milyen startpozíciója lesz a tárgyaláshoz", de eljön a megállapodás pillanata, és a mai kormánypártok "iszonyatosan nagy zakót kaphatnak", történetük legnagyobb vereségét szenvedhetik el. Mint folytatta, bizakodásra ad okot, hogy a kormánypártok az elmúlt három évben tartott időközi választásokon lényegesen rosszabbul szerepeltek, mint korábban. Azt is mondta, a Fidesznek 2010-ben 54, 2014-ben "már csak" 44 százalékos támogatottsága volt, most szerinte nincs több 35 százaléknál. "Ha csak ennyijük van, meg fogjuk őket verni, biztosak lehetnek benne" - mondta. Az MSZP erre reagálva közölte, Gyurcsány csak "színpadi beszédekben" hangoztatja az ellenzék együttműködését, de a gyakorlatban jelenleg ennek az ellenkezőjét látják. Ugyanis pártjuk, ahogy Zuglóban, a józsefvárosi időközi önkormányzati választáson is közös jelöltben gondolkodott, de az erről szóló megállapodást "egy nap alatt felmondta" a DK országos elnöksége.

Az MSZP azt javasolta, hogy a most vasárnapi debreceni időközi választáson egy közös jelölt legyen, akár azon az áron is, hogy visszalépteti saját jelöltjét. Erre a DK "semmilyen érdemi választ nem adott". Sőt, jelöltjük visszaléptetésének lehetőségétől Gyurcsány mereven elzárkózott.

(Közös fénykép készül Gyurcsány Ferencről, a Demokratikus Koalíció elnökéről és egy szimpatizánsról a párt majálisán a Városligetben 2017. május 1-jén, a munka ünnepén. MTI Fotó: Mohai Balázs)