Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Győzelmet éreznek, de tragédiától tartanak az amerikai republikánusok

HírekD. Gy.

Trump adóreformjának elfogadása diadallal tölti el a republikánusokat. A Robert Mueller által a választásokba való orosz beavatkozással kapcsolatban folytatott vizsgálat viszont rettegéssel. Előbbiből kedvező, utóbbiból viszont rémálomszerű forgatókönyv adódna - írja a The Wall Street Journal.

 

A republikánus elit üzletet kötött Trumppal. Ha az elnök elfogadtatja a törvényhozással az adócsökkentést és aláírja azt, akkor túlteszik magukat a vele kapcsolatos kétségeiken. Az adótörvények megszülettek. Ugyanakkor Robert Mueller, a választásokba való orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész állandó fenyegetést jelent Trump politikai karrierjére.

A KEDVEZŐ FORGATÓKÖNYV

Az adócsökkentés hatásai tovaterjednek az amerikai magánszektorban és stabilizálják a robosztus gazdasági növekedést, folytatódik a munkahelyek számának emelkedése, tovább nőnek a bérek. Mindez megágyaz a részvénypiacok további szárnyalásának.

Az adótörvények elfogadása véget vet a vitának: 11 hónap után egyértelműen kiderült, hogy a republikánusok képesek hatékonyan kormányozni. Az egészségügyi törvény, az Obamacare felemás átalakítása így a múlt ködébe vész majd, a pártot a törvény kapcsán jellemző megosztottság feloldódik. Bebizonyosodik, hogy a republikánusok nagyágyúi, Mitch Mitchell, a Szenátus republikánus többségének vezetője, John McCain, Jeff Flake és Bob Corker szenátorok, valamint az alsóház frakcióvezetője Paul Ryan képesek együtt dolgozni Trump csapatával. Így Trump első elnöki éve sokkal jobban fest, ami szépen ágyazhat meg a 2018-as időközi választásoknak. A republikánusok igy sikeresen megőrizhetik többségüket a Kongresszusban.

A Robert Mueller által vezetett vizsgálat gyanúba keverhet még néhány figurát Trump körül, de az elnökön nem sikerül fogást találnia a különleges ügyésznek. Nem sikerül bebizonyítania, hogy Trump választási győzelmében az oroszok szerepet játszottak, így különösebb politikai áldozatok nélkül zárul le az ügy, várhatóan valamikor 2018 elején.

A RÉMÁLOM FORGATÓKÖNYV

A középosztálybeli Amerika fellázad Trump adóreformja ellen, egyetértenek a demokratákkal abban, hogy annak valódi nyertesi a gazdagok és a nagyvállalatok - nem pedig ők, ahogy ezt Trump a kampány során ígérte nekik. Az átlagamerikai elhiszi, hogy az adócsomag növeli az államadósságot. Ennek politikai következménye, hogy csalódnak az elnökben, s így az idei időközi választásokon a republikánusok elvesztik többségüket a Kongresszusban.

A vállalatvezetők nem hozzák az adóreform által várt beruházásnövelést és munkahelyteremtést. Az adócsökkentések még jobban felpörgetik a már így is magas gazdasági növekedést - túlfűtötté válik az amerikai gazdaság lokomotívja, irreális szintekre szöknek fel a tőzsdeindexek, inflációs veszély fenyeget. Az amerikai jegybank, a Federal Reserve erre a vártnál határozottabb kamatemelésekkel reagál. A részvénylufi kidurran, mert az emelkedő kamatok miatt megszűnik az olcsó finanszírozás, ami eddig azt fújta.

Az átalakítások miatt összeomlik az egészségügyi ellátrórendszer egy része, a balhét a republikánusok viszik el, nem tudják ezt a demokraták eleve működésképtelen rendszerére hárítani.

Robert Mueller kap elegenedő muníciót és mélyen Trump köreiben folytatja tovább nyomozását. Esetleg maga az elnök is belekeveredik személyesen az ügybe, ha bebizonyosodik, hogy a korábban az oroszokkal kötött üzletei miatt azok viszont-szívességeket kértek tőle. Ha Trump érzi a rá nehezedő nyomást, egyre jobban igyekszik Mueller munkáját megakadályozni, amivel csak fűti az összeesküvés elméleteket. Politikai realitássá válhat, hogy a demokraták megkísérlik elmozdítani az elnököt.