Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Elhúzódó válságra kell felkészülni a Jobbikban

HírekDeák Dániel

Hosszan tartó, permanens válságra lehet számítani a Jobbikban, melyet Toroczkai esetleges távozása önmagában nem fog orvosolni. Jelentősen nehezíti a pártvezetés helyzetét, hogy Toroczkai László népszerű a vidéki párttagság körében, így esetleges kilépésével vagy kizárásával tömegesen követnék őt. A pártszakadás elkerülhetetlen, annak csupán időpontja kérdéses.

Toroczkai László kedden egyértelművé tette, hogy nem ért egyet a párt jelenlegi vezetésének irányvonalával, és azt szeretné elérni, hogy a Jobbik visszatérjen a korábban képviselt hangnemhez. A Jobbikban régóta meglévő törésvonalak így mindenki számára láthatóvá váltak, azt már a párt szóvivője sem tudja cáfolni.

Jelen helyzetben két lehetőség áll a Jobbik vezetése előtt. Vagy kizárja a pártból Toroczkai Lászlót, aki várhatóan több csalódott jobbikos politikust is magával visz majd a pártból, vagy megpróbálják párton belül háttérbe szorítani és hitelteleníteni a Toroczkai-féle irányvonalat. Bárhogy is legyen, a Jobbik elkövetkezendő hónapjai a belső harcokról fognak szólni, hiszen a pártban több meghatározó politikus is az ásotthalmi polgármester támogatója, például a párt frakciójában ülő Dúró Dóra is.

Sneider Tamás meglehetősen ismeretlen politikus, mindig is másodvonalbelinek számított. Toroczkai László ezzel szemben a népszerű és ismertebb politikusok közé tartozik mind a teljes népesség, mind a Jobbik szavazói körében. Így esetleges távozása érezhető sebet ejt majd a Jobbik népszerűségén, az új mozgalma számára pedig jó lehetőséget teremt, a korábban létrejött radikális mozgalmakkal ellentétben életképes formáció lehet. Nem beszélve arról, hogy Toroczkai kifejezetten nagy támogatottságnak örvend a jobbikos polgármesterek körében, ami vészjósló jel lehet a párt számára másfél évvel az önkormányzati választás előtt.

Hasonló folyamat zajlott le korábban az MSZP-ben is. Gyurcsány Ferenc kezdetben szintén megszervezte saját körét a szocialista párton belül, majd amikor elérkezettnek látta az időt, kilépett és szövetségeseivel együtt egy új pártot alapított. Kezdetben a DK támogatottsága 0-1 százalékos tartományban mozgott, ugyanakkor mivel Gyurcsány Ferenc ismert politikusnak számított, néhány év alatt elérte a párt támogatottsága a parlamenti bejutási küszöböt. A 2018-as választást követően pedig már önálló frakcióval is rendelkezik a DK az Országgyűlésben, a párt támogatottsága ráadásul stabilan az 5 százalékos szint felett stagnál. Ezzel szemben Gyurcsány Ferenc korábbi pártja válságban van és több százezer szavazót veszített.

Mindez rávilágít arra, hogy önmagában Toroczkai esetleges távozása nem orvosolná a Jobbik problémáit, az identitás és vezetési válságba sodródott párt hosszú vegetációra készülhet. Mindez hasonlóan ahhoz a folyamathoz, amit az MSZP esetében láthattunk Gyurcsány Ferenc távozását követően. A párt vezetése ugyan megszabadult a belső ellenzéktől, de az addigi konfliktusok és a hiteltelen politika ott maradt.

Borítófotó: Toroczkai László (elöl b) sajtótájékoztatót tart a Jobbik XI. kerületi irodája előtt 2018. május 22-én. Ásotthalom jobbikos polgármestere bejelentette, hogy Mi magunk néven a párton belüli platform létrehozását indítványozzák. Mögötte Dócs Dávid, Cserháthaláp polgármestere, Szél Csaba, Nagytőke polgármestere és Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere (b-j). (MTI Fotó: Illyés Tibor)