Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Brutálisan megtámadtak két rendőrt Franciaországban szilveszter éjjel

HírekKovács Bence

Minden évben nagyobb kihívás elé állítja a rend őreit a szilveszter éjszaka, mint egy átlagos este. Különösen igaz volt ez most Franciaországban, ahol két rendőr igencsak rosszkor volt rossz helyen.

 

Vasárnap éjjel Champigny-sur-Marne városkában rémisztő látványban volt része pár lakosnak. Egy körülbelül 300 fős feldühödött társaság gyakorlatilag majdnem meglincselt két rendőrt Párizs elővárosában. A banda hangulatát az korbácsolta fel, hogy hívatlanul próbáltak bejutni egy privát rendezvényre - sikertelenül. Miután nem akarták beengedni őket és erőszakossá váltak, a szervezők értesítették a rendőrséget. Így küldték ki a járőröket, akik szembe találták magukat ezzel a kétes bandával. A két rendőr közül az egyik a szomszédos település, Chennevières-sur-Marne, rendőrkapitánya, másik pedig sofőre volt.

Ahogy megérkeztek a helyszínre, és kiszálltak szolgálati autójukból, a dühödt és ittas tömeg, akik éppen az említett rendezvény kapuját próbálták betörni, rájuk támadt. A két rendőr könnygáz bevetésével próbálkozott, de nem túl nagy sikerrel, hiszen gyorsan földre teperték őket, s mindkettőjüket ütlegelni kezdték.

Az esetről videó is készült, a földön fekvő rendőrnőt többen rúgjak és ütik meg, miközben ő magzatpózban, arcát takarva, sikítva próbálja a lehető legjobban megvédeni magát. A rendőrnő végül nagy nehezen kikeveredett a tébolyból, később őt a Saint-Camille kórházba szállították. Társa, akivel hasonlóképp bántak el, Bégin város kórházába szállították. Minkettőjüknek szerencséje volt,  többnyire 7-8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek, igaz a rendőrkapitány orra eltört, illetve halláskárosodást is szenvedett.

Patrice Ribeiro, a rendőrök szakszervezetének képviselője azt mondta, hogy ez egy szánt szándékkal történt, különleges erőszakkal elkövetett, kettős gyilkossági kísérlet volt, és az elkövetőknek mindenképp el kell nyerniük jogos büntetésüket.

Emmanuel Macron köztársasági elnök is tweetelt a történtekről, melyben biztosított mindenkit, hogy a lincselés résztvevői elnyerik méltó büntetésüket. Gérard Collomb belügyminiszter se hagyta szó nélkül a történteket, azt posztolta, hogy el kell kapni az elkövetőket, támadásuk a rendőrök a Köztársaság ellen szólt.

Az ellenzék képviselői felháborodtak a történteken. Laurent Wauquiez, a Köztársaságiak vezetője szerint "nem nagyobb rendőrségre van szükségünk, hanem jó biztonságpolitikára" - utalt ezzel az elkövetők kilétére. Marine Le Pen is hallatta hangját, s kifejtette, hogy a migránsok okozta növekvő terrorveszély által okozott bizonytalanságra és félelemérzésre is visszavezethető az ilyen szintű erőszak.

A Le Parisien című francia lap értesülése szerint a hatóságok könnygázt vetettek be a támadók megfékezése érdekében. Két embert őrizetbe vettek, de az nem világos, hogy ők részt vettek-e a támadásban. A tényleges elkövetők minden jel szerint szökésben vannak.

Szilveszteréjjel Franciaországban több mint ezer autót gyújtottak fel, és több mint 500 ember vettek őrizetbe a hatóságok. Országszerte 11 rendőr és csendőr sebesült meg különféle összetűzésekben - közölte a belügyminisztérium. Az országban közel 100 ezer rendőr ügyelt a szilveszterezők biztonságára. Az egyik legjobban őrzött helyszín a párizsi Champs-Élysées volt, ahol tűzijátékot is rendeztek az új év köszöntésére. 

Újév napján ismét támadás ért két rendőrt Párizs egyik északkeleti elővárosában, Aulnay-sous-Bois-ban egy lopott robogó ellenőrzésekor. Egyiküket a támadók többször megütötték, sérülései következtében nyolc napra munkaképtelenné vált. Két embert őrizetbe vettek a hétfő esti incidenssel összefüggésben - írta a La Figaro című francia napilap a honlapján.

Borítófotó: lefigaro.fr