Hirdetés átugrása →
Bezár ×

A kölni rendőrség arab nyelvű szilveszteri üzenete se hatotta meg az erőszakos bandákat

HírekV. S.

Szilveszterkor több idegen nyelven, többek között arabul is küldött újévi üzenetet a kölni rendőrség. Úgy tűnik ez se volt elég, hogy megelőzzék a német rendőröket ért támadásokat. Az AfD politikusát viszont sikerült letiltatni a Twitterről és a Facebookról, sőt még a rendőrség is vizsgálódik az ügyében.

Nagy port kavart, hogy szilveszterkor a kölni rendőrség arab nyelven is újévi üzenetet küldött. A bevándorlást ellenző AfD párt képviselője, Beatrix von Storch például így reagált az esetre: "Mi a pokol folyik ebben az országban? Hogyan lehetséges, hogy egy hivatalos rendőrségi oldal arabul posztol? Így próbálják a barbár muszlim erőszak-hordákat megengesztelni?" - írta Twitterén a képviselő. A kölni rendőrség ezután feljelentést tett ellene, a Twitter pedig fél napra zárolta fiókját, amiért bejegyzésével „megsértette az oldal szabályzatát”. Ezen felbuzdulva Facebookjára is kirakta a szöveget, amin hasonlóan járt.

A kölni rendőrség iszlámellenesség és uszítás miatt jelentette fel a politikust. Mint ismert, 2015 szilveszter estéjén bevándorló hátterű bandák támadtak az ünneplő tömegre és nőket zaklattak. Az MTI beszámolója szerint az utóbbi évekhez képest csökkent a bejelentett szexuális bűncselekmények száma a németországi nagyvárosok szilveszteri rendezvényein a hatóságok hétfői összesítése szerint. Idén nem ők voltak soron. A kölni rendőrség békülékeny gesztusa ellenére a német hatóságok nem úszták meg mindenhol támadások nélkül.

Szintén az MTI számolt be a német Die Welt című lap alapján arról, hogy vélhetően tudatos és előre megtervezett súlyos támadások értek több német rendőrt és tűzoltót.

Egyes svéd városok peremkerületeiben a bűnbandák írják a játékszabályokat, a rendőrök pedig hívatlan vendégnek számítanak, akiket kövekkel és Molotov-koktélokkal fogadnak, sőt álarcos banditák még az autóikat is eltulajdonítják - ecsetelte a helyzetet Rainer Haubrich, a Die Welt kommentátora.

Svédországban mintegy 50 no-go zóna van, ahová nemcsak a rendőrök, de a tűzoltók és mentők sem mernek belépni. A kialakult helyzet miatt naponta átlagosan három rendőr hagyja ott hivatását, különösen a 40 év alattiak - írta a lap.

A francia metropoliszok külvárosaiban a rendőrség már képtelen szembeszegülni a brutális bűnözéssel és a mindennapos erőszakkal. La Grande Borne-ban, Párizs déli kerületében benzinespalackot dobtak két rendőrautóra, és a benne ülőket megpróbálták megakadályozni, hogy kiszálljanak a kocsiból. Ezután a rendőrök egész Franciaországban sztrájkoltak, jobb felszerelést, létszámnövelést és mindenekelőtt az igazságszolgáltatás szigorúbb fellépését követelték - tette hozzá az újság.

"Idáig még nem jutottunk. De a szilveszter éjszakai németországi eseményekről szóló rendőrségi beszámolók azt sejtetik, úton vagyunk afelé, hogy a jövőben hasonló drámai szalagcímek jelenjenek meg rólunk is" - írta a Die Welt cikkének szerzője.

A berlini tűzoltóság arról számolt be, hogy súlyos támadások érték az embereiket és gépkocsijaikat, még arra is volt példa, hogy a fegyverrel fenyegették őket. A szilvesztert megelőző napon egy férfi petárdákkal támadt berlini rendőrökre. Lipcsében számos rendbontó kövekkel, üvegekkel és petárdákkal dobálta a rendőröket. Stuttgartban hasonló módon akadályozták munkájukban a rendőröket és a tűzoltókat, többen megsérültek.

Nem elszigetelt esetekről van szó, az események láncolatot alkotnak - írta a szerző. Az utóbbi időben többször előfordult, hogy rutinellenőrzések vagy őrizetbe vételek során összeverődött a rokonság, és rátámadt az eljáró hatóságra.

Ha valaki mindezt elszigetelt eseményeknek vagy "protesztfolklórnak" tekinti, nem ismeri fel a veszélyt. Mert ha az állami erőszakmonopólium meginog, azzal a társadalmi együttélés egyik alapja rendül meg - figyelmeztetett a Die Welt újságírója.

Borítófotó: A kölni főpályaudvarnál, szilveszterkor. A 2015-ös szilveszteri rendezvényen ugyanitt, a nők ellen elkövetett támadások miatt megszigorították a biztonsági intézkedéseket. (MTI/EPA/Sascha Steinbach)