Milliók közül is felismerlek!

Skynet HALASKA GÁBOR
A térfigyelés és a kamerás tömegmegfigyelés nagyhatalma, Kína újra felborzolja a kedélyeket. Ottani kutatók 500 megapixeles, több tízezres tömegben bárkit szinte azonnal felismerő szuperkémkamerát fejlesztenek.

Félmilliárd képpont, azaz alig kevesebb pixel, mint ahány lakója van az Európai Uniónak. Egy ilyen elképesztő felbontású kémkamerát fejlesztenek most Kína egyik legfontosabb egyetemi kutatólaborjában.

Annak a trendnek már régen vége, hogy az új technológiák megvalósítása kapcsán lebecsüljük a távol-keleti ország tudósainak a potenciálját, de még mindig meglepnek minket az általuk kidolgozott újdonságok. S az alkalmazásukat tekintve is sokszor mély benyomást tesznek ránk. Mert hát például egy kínai, állami fejlesztésű szuperkamerát mi másra használnának, mint a lakosság minél tökéletesebb megfigyelésére? Sajnos e találmány esetében is erről van szó.

Nem, most tehát nem a mobiltechnológiáról lesz szó. Pedig azon a téren is lenne újdonság, hiszen a Xiaomi immár a Samsungtól licenceli azt a mobilkamerát, amelyet a jövő tavasszal debütáló csúcsmodelljébe szán, és a hírek szerint 108 millió képpontot rögzít majd a szerkezet. De persze a többszöri mintavételezés miatt a végső kép valójában „csupán” 27 millió pixeles lesz, és várhatóan tűéles. Ugyanakkor az a friss fejlesztés, amelyről most szó lesz, természetesen egészen más ligában játszik, mint egy mobiltelefon kamerája, de még a profi fényképezőket is jóval túlszárnyalja.

SZUPERFELBONTÁS

Az új kamera sokkal inkább a kémműholdak, a Mars-kutatás vagy az űrtávcsövek világában megismert szédületes felbontást tudja produkálni, ennek megfelelő technológiai háttérrel. Különösen ami a szoftveres részt illeti. Ma ugyanis a professzionális, nagy méretű lencsék, pontosabban lencserendszerek már akár ezen eszköznek az 500 megapixeles felbontását is képesek kiszolgálni. A nagyobb kérdés inkább a képanalizáló, ez esetben arcfelismerő szoftverek, algoritmusok teljesítménye, gyorsasága, rugalmassága. E téren is maradandót alkothat a kínai csapat, amely a sanghaji Futan Egyetem csangcsuni optikai-fizikai kutatóintézetének a kutatóiból áll.

De nézzük a technikai részleteket. Először is, az ötszáz megapixel az emberi szem felbontásának közel ötszöröse, és a rendszer különlegességét az adja, hogy ha egy bizonyos arcot keresnek, azt akár egy stadionban, több ezer vagy több tízezer emberé közül is képes lesz lényegében a kép készítését követően, azonnal felismerni. De nemcsak stadionban, hanem a nyílt utcán is működhet majd a rendszer, az utcákon hullámzó embertömegekből is ugyanígy kiszűrheti a bűnözőket.

ORWELLI RÉMÁLOM

Csakhogy a bűnöző fogalma ez esetben a hatóságok értelmezésére van bízva, márpedig sokat hallani, olvasni arról, hogy a kínai szervek mit sorolnak ebbe a kategóriába.

Természetesen ez a projekt is része lesz annak az évek óta épülő professzionális kínai megfigyelőrendszernek, amely egyre inkább Orwell sokat emlegetett, 1984 című antiutópiájának a megvalósulása felé mutat. A dolog odáig fajult, hogy most ez ellen a projektben részt vevő kínai kutatók egyike is tiltakozott. Dacára annak, hogy a szakember is tisztában lehet azzal: nyilvánvalóan legalábbis az állásával játszik.

De persze a csúcskamera nem csupán a „jó és rossz” állampolgárokra oszthatja fel az utca népét, egy koncert vagy egy sportesemény nézőközönségét, hanem egyúttal nyilvánvaló katonai és ipari kémkedési, valamint védelmi célokat is szolgál, no és persze klasszikus közbiztonsági (tüntetések) és határvédelmi feladatokra szintén bevethető lesz.

VISELKEDÉSELEMZÉS

Kínában már 2017-ben több mint 176 millió kamera dolgozott, miközben az Egyesült Államokban mindössze 50 millió. Az ázsiai országban az is nyílt titok, hogy van egy központi adatbázis, amely az összes állampolgár DNS-információit, ujjlenyomatait, személyi azonosítóit és képét tartalmazza, sőt az emberi hangmintákat is gyűjtik. Két éve pedig egy 20 millió, mesterséges intelligenciával felokosított kamerából álló rendszert állítottak üzembe (éppen Skynet néven) Pekingben, amely már képelemző algoritmusokkal is operál.

Itt még nincs arcfelismerés, de adatolják a képeken lévő járművek színét, típusát. Sőt az emberek nemét, ruhájuk ismérveit – becsléssel a korukat is – mutatja a szoftver. A rendszert négy éve tökéletesítik. Egy korábbi hír szerint egy CloudWalk nevű helyi vállalat egy olyan programot is tesztel, amely egy ember mozdulatait és viselkedését elemezve előre eldönti, hogy az illető mekkora eséllyel követ el valamilyen erőszakos bűncselekményt. Tehát nemcsak az 1984, de a Különvélemény című mozifilm antiutópiája is lassan megvalósulni látszik a hatalmas, 1,42 milliárd fős országban.

Arról nem is szólva, hogy természetesen a vásárlásokat is alaposan figyelik. Például azt, hogy valaki milyen tárgyakat vesz rövid időszak alatt. Gyanússá válhat az, aki többféle erőszaktevésre alkalmas háztartási eszközt vásárol egy időben. Ilyen esetben a rendőröket egy teljesen automata szoftver figyelmezteti a nagy kockázatra.

JÖHET A PONTSZÁM?

És akkor jöjjön a legmeredekebb, a sajtóban többször meg is írt kínai találmány, pontosabban tervezet. E szerint a lakosok veszélyességi pontszámot kapnának, amelyet társadalmi kreditrendszer névre kereszteltek (social credit score). Ez arról szól, hogy minden egyes kínai felnőtt polgár előélete és viselkedése alapján kapna egy pontszámot, amely azt fejezi ki, hogy az illető mennyire lehet bomlasztó hatással a társadalomra. Ezt hozzácsatolják a személyi azonosítóhoz. Az értékelést pedig olyan szempontok határoznák meg, mint a hobbi, az életstílus, a szociális, a politikai, valamint a pénzügyi helyzet. Veszítene az ember a pontjaiból, ha „bomlasztónak” ítélt videójátékot vásárolna, a metróban látványosan nem tartaná be a szabályokat, a kormánynak nem tetsző politikai tartalmú kommenteket tenne közzé a közösségi médiában, vagy ha csak olyan barátai vannak, akik ilyesmit tesznek. Mivel bárki megnézheti majd online a másik ember pontszámát, így nyomon követheti azt is, hogy az ismerősei mennyire kormányellenesek. E rendszer bevezetését 2020-ra tervezik.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink