Polémia tárgya a világsztár temetése

Print rovatok LACZA TIHAMÉR
Az október elsején, nyolcvanéves korában elhunyt sziléziai német származású prágai énekes a múlt század hatvanas éveitől a csúcson volt. Milliók rajongtak művészetéért hazájában és Európa-szerte, különösen Németországban, ahol gyakran fellépett. Pénteken lesz a gyászszertartása.

A „cseh csalogány” sok dalát más énekesek is szívesen műsorukra tűzték, Magyarországon például Korda György a Lady Carneval című számát szinte minden lehetséges alkalommal elénekelte. Talán kevesebben tudják, hogy több filmben is énekelt vagy játszott (Limonádé Joe, Pokoli szerencse, Veni, vidi, vici stb.). Sokoldalúságát jellemzi, hogy komoly festőművészi életművet hagyott maga után, több alkalommal önálló kiállításon mutatta be alkotásait. Megnyerő modora, jó humora a Csehországban nagyon népszerű show-műsorokban is kiválóan érvényesült. A szocializmus idején sem volt a rendszer kiszolgálója, de a kommunista pártvezetés úgy tett, mintha nem hallaná Gott nyilvánosság előtt elhangzott „beszólásait”. Miloš Zeman cseh államfő szintén nagy rajongója volt, ezzel is magyarázható, hogy az elnöki palotán félárbócra eresztették az ország zászlaját.

Feltehetően korábban egyeztetett Andrej Babiš miniszterelnökkel is, mert a cseh kormány a múlt szerdán úgy döntött: amennyiben a család kéri, állami temetést rendeznek az énekesnek. Ezzel azonban ingoványos talajra léptek, mivel Csehországban (is) szigorú szabályai és felté-telei vannak ennek. Meglehet, a kormányfő egy nagyszabású gyászszertartásra gondolt, és ezt nevezte állami temetésnek. Az elnöki iroda korábbi protokollfőnöke, Jindřich Forejt az egyik lap kérdésére válaszolva összegezte, mit is kell Csehországban ez alatt érteni. A temetés napján állami gyászt hirdetnek. A koporsót lovak vontatta ágyútalpra helyezve, a tábornoki kar kíséretében szállítják egy jelképes helyre, majd a prágai vár Ulászló Termében felravatalozva gyászszertartás keretében vesznek búcsút az elhunyttól. Itt bárki jelen lehet. A katonák a bal karjukon fekete szalagot viselnek. Az állami temetés része a törvényhozás két házának a gyászülése is. Csehországban az elmúlt hatvan évben eddig két ilyen szertartásra került sor: 1979-ben Ludvík Svoboda kommunista hadseregtábornok, egykori államfő, 2011-ben pedig Václav Havel volt elnök kapott állami temetést. Forejt szerint elképzelhetetlen, hogy valamilyen polgári változata legyen ennek a tiszteletadásnak. A szakértő elmondta még, hogy csak akkor szokás az ország zászlaját félárbócra ereszteni, ha állami gyászt rendelnek el. Karel Gott halálát követően ez nem történt meg, tehát a várban és az államfői rezidencia előtt sem volt indokolt ezt megtenni.

Miután a cseh kabinet a múlt szerdán még állami temetésről hozott határozatot, Andrej Babiš kormányfő másnap egy sajtóértekezleten pontosított: állami tiszteletadással temetik majd el a sztárt. Ez azt jelenti, hogy a gyászszertartás során díszőrség áll a koporsó mellett, nem lesz viszont katonai kíséret. Elhangzik a himnusz, s elhelyezik az ország zászlaját is. Karel Gott koporsóját a Žofín (Zsófia)-palotában ravatalozzák majd fel. Itt vehetnek tőle búcsút barátai, tisztelői, rajongói. A Moldva folyó Szláv szigetén álló épület ma magántulajdonban van, gyakran helyszíne nagy művészeti vagy társadalmi eseményeknek. 1848-ban itt rendezték meg az első pánszláv kongresszust.

Karel Gott egyházi gyászszertartása özvegye óhaja szerint október 11-én, pénteken lesz a Szent Vitus-katedrálisban, meghívott vendégek jelenlétében. A gyászmisét a prágai érsek, Dominik Duka bíboros celebrálja.

LACZA TIHAMÉR

Ezek is érdekelhetnek

További híreink