Kicsinálni Joe Bident

Print rovatok Dózsa György
Az USA első embere ellen kezdeményezett eltávolítási eljárással a belharcok által tépett demokraták saját elnökaspiránsuk, Joe Biden esélyeit igyekeznek csökkenteni.

Orosz beavatkozás az amerikai választásokba, a Mueller-bizottság vizsgálatai során az igazságszolgáltatás akadályozása, adócsalás, a Stormy Daniels-ügy – ezek csak a fontosabbak azok közül, amelyekkel Donald Trumpot, az Egyesült Államok elnökét támadják demokrata ellenfelei.

GARANTÁLT KUDARC

A legújabb vád szerint Trump visszaélt a hatalmával, amikor Volodimir Zelenszkijjel telefonon beszélve arra kérte az ukrán államfőt, hogy egyik potenciális elnökjelölt ellenfele, a demokrata Joe Biden fia, Hunter ellen gyűjtsön terhelő adatokat.

A demokraták közölték: el kívánják indítani az elnök elmozdítására vonatkozó eljárást (impeachment). A sikerükhöz azonban az kellene, hogy a felsőházban többségben lévő republikánus szenátorok jó része is Trump ellen szavazzon. Ennek elég csekély az esélye. Így tehát valószínűnek tűnik, hogy a demokraták a 2020-as elnökválasztási kampányra szeretnének minél több muníciót gyűjteni. Furcsa fejlemény azonban, hogy ennyire sürgős nekik a dolog. A hajrá még messze van, márpedig taktikai szempontból erre az időpontra lenne célszerű időzíteni a legnagyobb csapásokat. Így feltételezhetjük, hogy inkább stratégiai célok vannak a sietség hátterében.

TRUMP ERŐSÖDIK

A közvélemény megosztott. A CNN felmérése alapján a megkérdezettek 47 százaléka támogatja az elnök „trónfosztását” – ez 6 százalékpontos emelkedés egy májusi kutatáshoz képest –, míg 45 százalék van ellene. Ugyanakkor a Quinnipiac (egy egyetemi hátterű közvélemény-kutató intézet) szerint a választók 41 százaléka elégedett Trumppal, akinek a népszerűsége egész évben nagyjából ennyi volt. Ám a „nagyon elégedettek” rátája 29-ről 35 százalékra nőtt, azok aránya pedig, akik „őszintének” tartják az USA vezetőjét, 30-ról 37 százalékra ugrott.

Ez az elnök által gyűjtött kampánypénzekben is megmutatkozik: az elmúlt három hónapban 125 millió dollárt kalapoztak össze az újraválasztási hadjáratra. Az utóbbi két hónapban még csak 105 millió jött össze. Trump kampánystábja közölte: miután az alsóház demokrata házelnöke, Nancy Pelosi bejelentette az impeachmentet, rövid időn belül 8,5 millió dollárt kaptak kisebb adományozóktól.

MIÉRTEK ÉS HOGYANOK

A demokraták eljárása tehát, úgy tűnik, mozgósította Trump támogatóit. Nehéz azt gondolni, hogy erre ne számítottak volna. Akkor mégis miért indították el az impeachmentet, s miért ilyen sürgősen? Más magyarázat aligha akad, mint hogy a párton belüli versengés áll a dolog hátterében – ki akarják csinálni Joe Bident, Obama egykori alelnökét. Biden pontosan tudta, hogy a fia, Hunter a Burisma Holdings nevű ukrán gázvállalatnak dolgozik, és azt is, hogy a cég vizsgálattal néz szembe. Az is ismert volt, hogy 2013-ban az alelnök kormánygépen vitte a fiát Kínába, ahol az üzleti partnereivel találkozott. Tehát Bidennel kapcsolatban is felvetődik a gyanú, hogy visszaélt a hatalmával. Párton belüli ellenfeleinek ez túl nagy kockázat – Trump könnyedén visszatámadhat, és a saját fegyvereikkel verheti meg őket.

D. GY.

Joe Biden volt amerikai alelnök. A saját párttársai fúrják

Ezek is érdekelhetnek

További híreink