Kínai rézbánya déli szomszédunkban

Mátrix
Újabb, csaknem félmilliárd dollár értékű szerződést kötött Belgráddal egy kínai bányamulti. Két éven belül további lelőhelyeket tárnak fel.

SZERB GAZDASÁG

Újabb jelentős beruházásra szánta el magát a kínai Zijin Mining Group Company Limited, a szerbiai Bor Bányászati és Kohászati Központ többségi tulajdonosa. Ezúttal is a kelet-szerbiai Bor városa környékén látnak neki eddig kiaknázatlan természeti kincsek kitermelésének az elvégzett feltárásokat követően.

 

PRIVATIZÁCIÓ UTÁN

A Timok bánya felső részét képező Čukaru Peki lelőhelyen indulnak meg a munkálatok, két éven belül. Közel 500 millió dollárt érő szerződést kötött erről a kínai Hsziamenben folytatott tárgyalásokat követően a szerb kormány illetékes minisztere, Aleksandar Antić és a befektető cég igazgatója, Csen Csing-ho (Chen Jinghe).

Az aláírási ünnepséget követően a tárcavezető az újságíróknak adott nyilatkozatában a kínai féllel megbeszélt terveket is felvázolta. Mint mondta, 2021-ben kezdi meg a rézérc kitermelését az említett lelőhelyen a Zijin. Kezdetben – a Timok bánya kiaknázásának első fázisában – 474 millió dollárt ruház be a vállalat. Arra számítanak, hogy amint a termelés mértéke eléri a megfelelő szintet, évente 79 ezer tonna rezet nyernek csak innen. A miniszter szerint mindez összhangban áll a korábbi elképzelésekkel, amelyekről a kínai partnerrel még a bori bánya privatizálása során tárgyaltak. Minden a megfelelő ütemben halad – állapította meg Antić.

 

MEGOSZTÁS

Az újonnan feltárt lelőhelyet is beleszámítva 2021 után a Zijin immár kétszázezer tonna réz előállítását végzi majd évente. A tervek szerint az eladásnál a következő konstrukciót alkalmazzák: 120 ezer tonna az állammal közösen létrehozott, Zijin Bor elnevezésű cég tulajdonának számít majd, 80 ezer tonna pedig az új timoki lelőhely révén a kínai társaságé lesz. 

A beruházó december közepén vette meg a bori bányaközpontot az államtól. Az aláírt megállapodás értelmében a kínaiak összesen 1,46 milliárd dollárt fektetnek bele, 350 milliót különítenek el a vállalat feltőkésítésére. A Zijin vállalta a Bor elmúlt évszázadban felgyülemlett tartozásainak a rendezését is, ez 200 millió dollárt jelent. A bányászati-kohászati cég 63 százalékos tulajdonjogát kérte cserébe, miközben megígérte, hogy ötezer munkahelyet fenntart. A bori társaság irányítását ez év elején vették át.

 

BÁNYAMULTI

A kínai csoport mintegy 17 500 munkást foglalkoztat a világ kilenc országában. A profit 230 millió euró körül mozog, az éves bevétel eléri a 10 milliárd eurót. A vállalat a világ 22. legjelentősebb bányászati társaságának számít a rendelkezésre álló adatok szerint, a csoport piaci értéke mintegy 12 milliárd dollár.

A beruházás értékét tovább növeli, hogy a cég decemberben azt a kanadai Nevsun-csoportot is megvette, amelyik a szerbiai réz- és aranykutatások jogával rendelkezett. A Nevsun részvényesei a vállalat tulajdonjogának csaknem a kilencven százalékát kínálták fel eladásra, amiért a kínai fél 1,66 milliárd dollárt fizetett, s mindjárt kifejezte azon szándékát is, hogy a közeljövőben felvásárolja a megmaradt részvényeket. A Zijin közlésében rámutatott arra: számításai szerint a Bor környéki lelőhelyeken hétmilliárd dollár értékű érc található.

 

Borítófotó: A bori rézbánya. Ötezer munkahelyet garantált az új befektető

Ezek is érdekelhetnek

További híreink