Új stratégiára várva

Pénz beszél
Egyre izgalmasabb a részvényaprózásra készülő Akko (ex-Plotinus), amely hosszú hónapok óta történelmi árfolyamszinteken forog a tőzsdén, annak ellenére is, hogy az új menedzsment egyelőre adós a stratégiával.

AKKO INVEST

Sokan leírták a korábban Zsiday Viktor befektetési stratégiáját követő Plotinust, miután a „nagy nevek” kiszálltak, és a reálbefektetésein is túladott a cég. Persze a fundamentumok nélküli, üres tőzsdei társaságok önmagukban is értékesek, mert mind a parkettre történő bevezetés, mind a kivezetés költséges és hosszadalmas folyamat. Ám arra kevesen gondoltak, hogy ilyen rövid idő alatt megötszöröződik a részvény árfolyama.

 

Fordulat kilövéssel

A Plotinus börzén maradása 2017-ben csak egy hajszálon múlt. A vállalat akkori elnöke, Zsiday Viktor ugyanis egy blogbejegyzésében arról írt, hogy amíg a 2011-es bevezetéskor a tőzsdei jelenlét extra költségei éves szinten pár millió forintra rúgtak, az IFRS standard bevezetésével költségesebb és időigényesebb lett az adminisztráció. Ráadásul a Quaestor- és a Buda-Cash-botrány után megszigorított könyvvizsgálatra már alig lehet vállalkozót találni. Ha mégis, akkor csak extra díjazásért. Felrótta még, hogy a tőzsdei jelenléthez nem kapcsolódnak támogatások és adókedvezmények, miként a befektetőket sem ösztönzik a hazai papírok vásárlására. Bár a parkettről való kivezetést 2017 nyarán napirendre tűzték, a közgyűlésen a részvényesek fele sem jelent meg, így akkor erről nem határozhattak. Később pedig nem tűzték napirendre, csak csendben kiürítették a társaságot. Eladták a cég vagyonának a nagy részét képező reálgazdasági eszközöket, így az egészségügyi és a hostelüzletágat is. 

Újabb fordulatot ez év eleje hozott, amikor kilőtt a részvény árfolyama, és január 18-án elérte történelmi maximumát 44 600 forintnál. Ugyanis az ifjabb Ádámosi György érdekeltségébe tartozó AGY69 AG 24 százalékos részesedést szerzett. (Igaz, augusztus végére ez 9,09 százalékra csökkent.) Néhány nappal később pedig már névváltoztatásról döntött a közgyűlés. Az Akko egy történelmi név, s az utolsó várra utal, amelyet a keresztes háborúk során, 1291-ben elveszítettek a keresztények.

Augusztus közepétől összevont részvényekkel forog az Akko. Ez azt jelenti, hogy a törzsrészvényeinek a névértéke 250-ről 1600 forintra változott, míg a darabszám 494 236-ról 521 175-re nőtt. A változás hátterében az áll, hogy a társaság közgyűlése még tavaly november 26-án úgy döntött, hogy az alaptőkét 703 586 250 forinttal megemeli; erre az alaptőkén felüli vagyon terhére került sor. Ennek során új részvényeket nem bocsátottak ki, hanem a már kibocsátott papírok névértékének a felemeléséről határoztak. Ezt az illetékes cégbíróság decemberben bejegyezte. Utána pedig a vállalat közgyűlése ez év április 30-án döntött valamennyi elsőbbségi részvény törzsrészvénnyé történő átalakításáról. Emiatt nőtt a darabszám.

 

Tizedelés

Egyelőre nem érdemes azon spekulálni, hogy milyen hatással lehet az árlépésközökre az összevonás, mert már nem sokáig marad az 1600 forintos névérték. A múlt pénteken ugyanis rendkívüli közgyűlést tartott az Akko, ahol napirenden szerepelt az igazgatótanács maximális létszámának a növelése, és az eddigi öt tag mellé egy újat választottak. Ennél is érdekesebb, hogy a társaság által kibocsátott törzsrészvények névértékét 1600-ról 25 forintra módosították. Összességében tehát az augusztus közepéig érvényben volt 250 forinthoz képest a folyamat végére tizedrészére csökken majd az Akko papírjának a névértéke.

A tizedelés annyit tesz, hogy ha valakinek például 100 részvény volt a birtokában, 1000-re növekszik a darabszám, míg a papírok árfolyama természetesen a tizedére csökken. A részvények felaprózásával azt szokták célozni a társaságok, hogy a lakossági befektetők akár kisebb összeggel is tulajdonrészt tudjanak vásárolni. A részvénysplit jellemzően növeli az adott papír tőzsdei forgalmát, mivel az újabb szereplők belépése nyomán erősödik a likviditás. A lépésnek számos esetben az árfolyamra is jótékony hatása van, főként akkor, ha olyan időszakban következik be, amikor a vállalat stabilan jól teljesít. A részvényfelaprózást követően az árfolyamok az esetek többségében emelkedni tudnak, ám a felaprózás csak egy a papír árfolyamát befolyásoló számos tényező közül. Fontos a kedvező részvénypiaci hangulat és a cég jó fundamentumai.

Fundamentumokról egyelőre nem nagyon beszélhetünk. A társaságnak még stratégiája sincs. Pontosabban az igazgatóság jelenleg az új stratégia véglegesítésére fókuszál. Prutkay Zoltán, az Akko Invest vezérigazgatója a közgyűlés után úgy fogalmazott: a vállalatnak intenzív növekedési tervei vannak, befektetéseivel értéket kíván teremteni a részvényeseinek, amit a cég a továbbiakban is a tőkepiac nyújtotta eszközök igénybevételével szeretne megvalósítani. Ezt a munkát, illetve célt támogatja a jövőben a megválasztott új igazgatósági tag, valamint a részvények névértékének a változása is.

 

változások átvezetve

Az is célja a társaságnak, hogy a jelenlegi standardból a BÉT prémium kategóriájába és a BUX indexbe is bekerüljenek papírok. Ám ehhez a jelenleginél nagyobb részvénypiaci forgalom, likviditás szükséges. Az elmúlt hetek jó hírei közé tartozik, hogy az MNB jóváhagyásával lezárult a még a korábbi menedzsmentje által elindított alaptőke-emeléshez és a cég átalakulásához kapcsolódó jogi folyamat. Már a Cégbíróság is átvezette a változásokat. Így a menedzsment mostantól valóban előretekinthet.

Azért akárhonnan is nézzük, a társaság legfőbb értékét a kisrészvényesek képezik, amennyiben a közkézhányad meghaladja az 50 százalékot. Az elmúlt egy hónapban 26 000 és 29 600 forint között mozgott az árfolyam. Ez egészen elképesztő teljesítmény, hiszen a Plotinus-korszakban hét éven át sem tudott a 10 ezer forintos vonal alól kitörni a kurzus. Ha a közgyűlés elfogadja a részvényaprózásra vonatkozó javaslatot, nőhet a forgalom s tovább szárnyalhat a papír. Ám ez csak még sürgetőbbé teszi az új stratégia kidolgozását. Mert fundamentumok híján hosszabb távon csak kiábrándulás és árfolyamomlás jöhet.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink