Egekben a dalmáciai ingatlanárak

Mátrix
Az elmúlt egy évben átlagosan húsz százalékkal drágultak a használt ingatlanok Horvátország városaiban és tengerparti településein. Az árrobbanás oka az állami kedvezményekben és az új építésű otthonok hiányában keresendő.

HORVÁT PIACI MUSTRA

A horvát kormány három évvel ezelőtt hirdette meg otthonteremtési programját, amelynek célja a fiatal családok problémáinak enyhítése, elvándorlásuk megfékezése. A lényege, hogy a fiatalok lakáshitelének a havi törlesztőrészletéből az állam átvállal 30, sőt akár 51 százalékot. A támogatás mértéke attól függ, hogy az ország mely részén vásárolnak új ingatlant, de a hitel összege nem haladhatja meg a 100 ezer eurót, és a család egyik tagja sem rendelkezhet saját lakással, házzal. A kormány ötlete eredményesnek bizonyult, mivel évről évre többen élnek a kedvezményes hitel lehetőségével. Természetesen az ingatlanpiac gyorsan reagált az új helyzetre, a lakásárak meredeken nőnek, akár évi húsz százalékkal.

 

ADRIA, TE DRÁGA!

A poslovni.hr üzleti portál adatai szerint az ingatlanok Dél-Dalmáciában és a szigeteken borsos áron kelnek el, de szinte valamennyi horvát városban tapasztalható a drágulás. Annak, aki az Adria gyöngyszemének tartott Dubrovnikban (a magyar történelmi ereklyéket is őrző egykori Raguzában) szeretne magának lakást vásárolni, jelenleg négyzetméterenként négyezer eurós (1,3 millió forintos) árakkal kell számolnia, és hozzávetőleg ennyivel kalkulálhatnak a Hvar szigetén nézelődők is. Némileg északabbra, Splitben már csak 2800 euró (kb. 920 ezer forint) körüli összegbe kerül egy négyzetméter, ami még mindig vetekszik a pesti belvárosi árakkal. Érdemes megemlíteni Zágrábot is, ahol egy új otthon csak hajszálnyival kerül kevesebbe, mint Budapesten. Ha valaki a horvát fővárosban szeretne lakást venni, négyzetméterenként kétezer euróval (mintegy 660 ezer forinttal) számoljon.

Az árak persze nem csak az állami támogatás miatt szöktek a magasba, a tengerparti városokban ugyanis mindig is viszonylag drágák voltak az ingatlanok. Az áremelkedést egy ideje a turizmus erősödése generálja. Zágrábban a 2008-as válság lelassította az ingatlanfejlesztéseket, ezért az utóbbi időben jóval kisebb volt a kínálat, mint a kereslet, és az egyensúly csak nemrég kezdett helyreállni.

 

A BELSŐ VIDÉK OLCSÓ

A vidéki városokban, mint például Varasd, Eszék vagy Bród, sokkal kedvezőbb a helyzet, ám a helyiek számára még így is nehezen megfizethető a 800-1000 eurós négyzetméterenkénti ár. Amennyiben hamisítatlan vidéki hangulatra vágyunk, akkor Horvátország keleti részén keresgéljünk ingatlant, mert itt olcsón hozzájuthatunk. Szlavóniában, a Szerémségben és Baranya horvátországi részén akár már tízezer euróért is vásárolhatunk lakható, monarchiabeli falusi házat. Aki hajlandó valamivel többet költeni, ennek a kétszereséért akár egy kisebb birtokot is vehet. Érdemes azt is észben tartani, hogy mérsékelten ugyan, de az ingatlanárak ezen a vidéken is évről évre emelkednek, mert mind jelentősebb gazdasági ágazattá válik a falusi turizmus.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink