Európa-bajnok multikat szeretne az EU

Mátrix
Brüsszel globálisan is meghatározónak számító európai cégeket óhajt látni, így 100 milliárd eurós befektetési alapot gründolna.

GAZDASÁGÉLÉNKÍTÉS

A közgazdasági irodalomból ismert a „nemzeti bajnok” (national champion) kifejezés. Ezzel olyan vállalatot jelölnek, amely többnyire az országhatárokon túl is ismert, és amely a saját profitérdekein túl az adott nemzet érdekeit, kultúráját képviseli külföldön. Az ilyen társaságok többnyire erős állami hátszelet kapnak anyagilag és a szabályozási környezetben egyaránt. Bizonyos értelemben az amerikai technológiai óriások (például a Google, az Amazon, a Facebook) vagy az élelmiszeripari gigászok (többek között a Coca-Cola) is ilyennek tekinthetők, bár esetükben inkább már világbajnokokról lehet beszélni. De ebbe a körbe tartozik például a kínai Alibaba is.

 

SZOKATLANUL HATÁROZOTT

Az EU-nak régóta szúrja a szemét, hogy az öreg kontinensen nincs ilyen hatókörű multi. (Ennek tükrében nehezen érthető, hogy miért fúrták meg az Alstom és a Siemens fúzióját, amely valóban globális méretű piaci szereplőt hozhatott volna létre – a szerk.) Így most tőle szokatlanul radikális lépésre szánta el magát, és European Future Fund elnevezéssel egy minimum 100 milliárd eurós alapot állított fel, hogy „Európa-bajnok” cégeket tenyésszen ki – értesült a Politico című portál.

A tervezet az elsők között lehet, amelyről Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság november 1-jén hivatalba lépő új elnöke dönt majd. (A politikus szóvivője egyelőre cáfolta, hogy tudomásuk lenne a tervről.)

Az alap kezdőtőkéjét az EU költségvetéséből adnák, de számítanak a magántőkére is. A kezdeményezésben az a valóban szokatlan, hogy a kutatás-fejlesztésre szánt pénzt közvetlenül a kiválasztott vállalatba, vállalatokba fektetik be, nem pedig ügynökségeken, tagállami szervezeteken keresztül osztják szét.

 

PIACVÉDELEM

A végre öntudatra ébredt brüsszeli bürokraták rájöttek arra is, amellyel Washington és Peking hosszú évek óta hatékonyan él: a kereskedelemszabályozási fegyvereket használni kell – már ha egyáltalán vannak. Így a javaslat, felkészülve Donald Trump amerikai elnök további vámfenyegetéseire, egy uniós válaszrendszer kidolgozását irányozza elő az Egyesült Államokkal szemben. Ezzel egyébként közvetve azt is elismerik, hogy az EU szintén egyre kevésbé bízik a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) konfliktusrendező képességében.

Brüsszel a kínai nyomulás ellen is megpróbál védekezni. Erre eddig csak tagállami szinten volt példa – többek között a német kormány korlátozhatja a kínai befektetők vásárlásait, ha stratégiainak ítélt ágazatokról van szó. Az uniós javaslat szerint blokkolhatnák az EU-s tendereken indulni szándékozó kínai társaságokat, így büntetve őket a Pekingtől elfogadott állami támogatásokért.

 

MUNKANÉLKÜLISÉGI BIZTOSÍTÁS

A még a régi Európai Bizottság által jegyzett javaslatcsomag más területeken is ki kívánja jelölni utódai útját. Így például egy az egész EU-ra kiterjedő munkanélküliség elleni biztosítás sürgős bevezetését javasolják – ezt szerintük a következő testület első száz napja alatt végre kellene hajtani.

 

Borítófotó: Táplálkozó pelikán a londoni St. James parkban. Nagyhalakra vágyik az EU

Ezek is érdekelhetnek

További híreink