Világszinten is különleges a budapesti sportesemény

Jön a Budapest Európa Sportfővárosa programsorozat egyik csúcspontja, a IV. Budapest Urban Games, amelyet hat sportágban rendeznek meg a fővárosban.

UTCAOLIMPIA

Szombaton 650-en ússzák át a Dunát, százan pedig megmászhatják a budai Vár falát. A Budapesti Urban Games (BUG) immár negyedszer üzeni a főváros lakóinak, hogy használják bátran sportolásra a köztereket, parkokat és minden olyan helyszínt, amelyet eddig el sem tudtak képzelni. 

„A Duna-átúszás egy hosszú folyamat eredménye. Amikor először beszélgettünk erről, akkor a hatóságok úgy néztek ránk, mint akik a Marsról érkeztek, most viszont már – a Fővárosi Önkormányzat közreműködésének köszönhetően – minden rutinszerűen zajlik” – Sticzay Péter főszervezőben és csapatában régóta érlelődött az utcaolimpia gondolata, amely 2016-ban valósult meg először a Fővárosi Önkormányzat támogatásával, BUG néven. Azóta minden évben megrendezik, az idei eseményre augusztus 31-én kerül sor. 

 

Várfalmászás először

„Az első három év a fejlődés jegyében telt, mindig próbáltunk valami újat kitalálni. Legelőször például még nem volt lehetőség Duna-átúszásra, de az idén ezt már a harmadik alkalommal tehetik meg a vállalkozó szelleműek a Szabadság híd mellett, a Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem közötti 470 métereses szakaszon, 12 és 13 óra között – tájékoztatta a Figyelőt Sticzay Péter, aki az idei év különlegességeiről is beszámolt. – A futószámoknak helyet adó Citadellán már nemcsak 5 és 10 kilométeres távot lehet teljesíteni, hanem most először a félmaraton, a 21 kilométer is bekerült a programba, ami a komoly szintkülönbség miatt külön kihívásnak számít. A legnagyobb újdonság viszont egyértelműen a budai várfal megmászása, ami régi álma a mászóközösségnek.”


Duna-átuszás. Festői környezetben mérkőzhettek meg a versenyzők

 

Sztárok a mezőnyben

Ennek megfelelően nagyon gyorsan betelt a százfős nevezési lista, a Cortina falnál 22 méteres (7-es erősségű), a várkertnél pedig 3 méteres magasság leküzdésére van lehetőség biztosított körülmények között. A BUG ide arca Baji Balázs világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, aki februári, súlyos sérülését követően még nem tart ott a felépülésben, hogy a futószámokban rajthoz álljon, ezért a falmászást választotta és népszerűsíti.  

A BUG-ot hat sportágban rendezik meg: a Citadella a futás mellett a laser runnak biztosít helyszínt, a grundfoci- és streetballbajnokságot pedig a Klauzál téren bonyolítják le 25, illetve 30 csapat részvételével. A hajózárat egy órával tovább megkapták a szervezők, ezért a tavalyinál népesebb lesz a Duna-átúszók tábora. A 600 „amatőr” nevező mellett 50 sportoló is ott lesz a mezőnyben, köztük Gyurta Dániel, a 200 méteres mellúszás londoni olimpiai bajnoka. A távot teljesítőket a parton Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó köszönti majd.

 

Világszinten egyedi

A szombati utcaolimpia a Budapest Európa Sportfővárosa programsorozat keretében valósul meg. A címre a város 2015-ben pályázott először, és rögtön meg is nyerte. 

„A BUG negyedik éve – a sportfővárosi címtől függetlenül – színesíti a budapesti sportprogramkínálatot, ugyanakkor ebben az évben kiemelt szerepet játszik, hiszen még jobban színesíti a sportfőváros programkínálatát. Az évad és az esemény célja is közös, hogy a budapestiek számára egy olyan ingyenes sportolási lehetőséget teremtsünk, amivel a város adta lehetőségekre is fel tudjuk hívni a figyelmet. A BUG ezt igazán egyedi környezetben és különleges sportágakkal teszi. Olyan tevékenységeket lehet kipróbálni olyan helyszíneken, amire az év 364 napján nincs lehetőség” – hangsúlyozta a Figyelőnek Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

Prágában és Párizsban rendeznek a BUG-hoz hasonló, a város tereit használó szabadidősport-eseményeket, de azok csak egy sportágra építenek. Ilyen komplex rendezvény, mint a budapesti, nincs még egy Európában. A humán főpolgármester-helyettes szerint ennek egyértelmű oka van. „A BUG-nak az a kuriózuma, hogy így, ebben a formában sehol máshol a világon, semelyik városban nem lehetne megrendezni, mint Budapesten, mert annyira egyedülálló módon használja és annyira épít a főváros karakterisztikájára. Szabadidősport-eseményeket sok helyen szerveznek, de az a plusz, amit a BUG a városon keresztül hozzá tud tenni a programokhoz, tényleg teljesen egyedülálló.”

 

Megmozdult a főváros

A Budapest Európa Sportfővárosa eseménydömping egész évben kínált programokat, és hirdette az öt kitűzött célt: a testmozgás élvezetét, a teljesítményre törekvést, a közösségi érzést, az egészség javítását és a fair play szellemiségét. 

„Most már látjuk az elmúlt háromnegyed év eredményeit, és elégedettek lehetünk, hiszen elértük a célunkat. Több tízezren vettek részt azokon a programokon, amelyek az Európa Sportfővárosa keretében valósultak meg. Látjuk, hogy a budapestiek nyitottak a sporteseményekre, értékelik, ha különleges helyszínen vagy valamilyen élmény kíséretében tudnak sportolni – értékelt Szalay-Bobrovniczky Alexandra, aki szerint a leglátványosabb a Várkert Bazár előtti spinningrekord-döntési kísérlet és a Citadellán megrendezett, napnyugtába hajló jógapiknik volt, de az edzéstanácsadásokat is folyamatosan növekvő számban látogatták. – Ez nekünk is nagyon jó visszajelzés, mert amikor sportos fővárosról beszélünk, akkor fontos, hogy ne csak a város egyre több sport-infrastrukturális fejlesztését tartsunk szem előtt, hanem a városlakók mozgás iránti szeretetét is. Nagyon örömteli azt látni, hogy nyitottság van a budapestiekben ezekre az eseményekre, és egyre inkább használják a város sportolási lehetőségeit.”

A humán főpolgármester-helyettes megerősítette a Figyelőnek adott márciusi interjújában elhangzott információkat, és azt mondta, a tervezett hét köztéri – okosberendezésekkel is ellátott – családi szabadidőpark közül hatnál már nagyban zajlanak a kivitelezési munkálatok. Az első elkészülő helyszín októberben első napjaiban a II. János Pál pápa téri terület lesz, ahol a projekt keretében teljesen új futókör létesül. A parkok ezt követően folyamatosan nyílnak meg a budapestiek előtt, így a Függetlenségi Park, az Egyetemisták parkja, a tabáni terület és a csepeli Tejút Park még októberban a sportosan pihenni vágyók rendelkezésére áll. A Hajógyári-sziget, illetve a gazdagréti terület átadására pedig még az idén sor kerül.

 

Borítófotó: Várfalmászás. Budapestet népszerűsítő extrémsport

Ezek is érdekelhetnek

További híreink