Nemzetpolitika naprakészen

A Kós Károly-díjat, az Autonómiáért kitüntetést 2016 januárjában, a Magyar Örökség Díjat 2016 márciusában, a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat az idén augusztus 19-én nyerte el a Kossuth rádió napi magazinja, a Határok nélkül. A műsor a rendszerváltás óta hű az erdélyi polihisztor, Kós Károly gondolatához: „Az ember kötelessége, hogy a maga népét szolgálja. Az, aki ez alól kihúzza magát, az a népe árulója.”

Határok nélkül

A Határok nélkül alkotóközössége napról napra tudósít, hírt ad a magyar nemzetrészek életéről, törekvéseiről, összeköt, elhozza hangjukat Magyarország és a világ magyarsága számára. Határon túli, határon kívüli – ezek a kifejezések az elszakítottságot, az elválasztottságot hordozzák magukban. Határok nélkül: egy nemzetközösség, kultúra, történelem, anyanyelv, hagyományok, törekvések és mindennapi élet. Kifejező a különbség a kétféle megfogalmazás között.

A magyarságot, éljen a világ bármely pontján, összeköti a közös kulturális örökség, amelyet a magyar nyelv hordoz és az összetartozás tudata tart meg a gyorsan változó világban. Ennek fenntartásában elévülhetetlen érdemei vannak a nemzete iránt elkötelezett, felkészült, hiteles, a közösségéért tenni kívánó egyéneknek és közösségeknek. A Határok nélkül a mindennapok során a magyar közösségeket szolgáló, hírérzékeny, ügyszerető és áldozatos munkatársainak lelkes, időt és energiát nem sajnáló magyarországi tudósítóinak segítségével, akik révén a Kárpát-medence elszakított nemzetrészeinek tömb- és szórványtérségeiben a műsor jelen van, személyesen, vagy helyben dolgozó szerkesztőkkel és riporterekkel.

A hiteles tájékoztatásért Budapesten Lánczi Ágnes, Benkei Ildikó, Bereki Anikó, valamint Ternovácz Fanni felel.

 

Három évtized nemzetpolitika

A Mindennap este hatkor jelentkező műsor 27 éves múltra tekint vissza, amelynek a háziasszonya Lánczi Ágnes. „A műsor úgy lett napi magazin, hogy a rádió vezetése hozott egy »sávosító« döntést, így mindennap van Hajnaltáj, Jó reggelt, Magyarország, Jó napot, Magyarország és Határok nélkül. Természetesen a közmédia arra törekszik, hogy minden tematikában bemutassa az elszakított nemzetrészek magyarságának életét, legyen az oktatás, kultúra, környezetvédelem, demográfia, egészségügy vagy a hitélet területe” – mondta el.

A műsor célközönsége szinte mindenki, a határon túl és az anyaországban is. „Esténként friss műsorral jelentkezünk, de az a nagy szerencsénk, hogy a műsort minden reggel megismétlik, és nagyon sokan erre ébrednek a Kárpát-medencében. Ez egy jó magazinműsor, amiben mindenki talál őt érdeklő riportot, interjút vagy hasznos információkat. A legfontosabbnak azt tartjuk, hogy minden nemzetrész tudjon egymásról: a kassai a temesváriról, a beregszászi az újvidékiről” – tette hozzá Lánczi Ágnes.

A műsor hitelesen tájékoztat a Kárpát-medence, valamint a diaszpóra magyarságát érintő politikai, kulturális, oktatási, identitás- és társadalomszervezés aktuális kérdéseiről, nem megfeledkezve a történelmi hagyományokról, illetve az egyházak közösségszervező tevékenységének bemutatásáról. A legfrissebb hírek mellett a Határok nélkül kiemelt figyelmet fordít a Kárpát-medencei magyar nemzeti közösségek autonómiatörekvéseire, a kisebbségi léthelyzetből következő jogérvényesítésre és jogvédelemre, feltárva a kisebbségekkel kapcsolatos állami, politikai, illetve a magyarságot érintő szakpolitikai hátteret.

Ezáltal a Határok nélkül nem csupán hírforrás, hanem nemzetpolitika naprakészen. Hiszen az összetartozáshoz elengedhetetlen az egymásról való tudás, a magyarság képviseletéhez pedig a tájékozottság és a felkészültség, mivel magyarnak lenni nemcsak születés és közjog, de minőség kérdése is. Különösen a XXI. század gyorsan változó kihívásai közepette, amikor a tömegtársadalmak által kínált információs és identitásdömpingben az egyének, valamint a közösségek boldogulásának egyik legerősebb biztosítéka az önazonosság megőrzése. Ebben jelent tájékozódási pontot a műsor.

A díjra már nagyon vágytunk, nagyon büszkék vagyunk rá – mondta Lánczi Ágnes. Az elmúlt 27 évben legalább százan dolgoztak a műsorban, nekik éppen úgy jár ez az elismerés. Ez egy olyan műsor, amire hivatkoznak a politikusok is, és ez nagy szó. Ami ma zajlik a nemzetpolitikában, az minden hétköznap 18.02-kor megszólal a Kossuth rádióban.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink