Dizájn, amely megváltoztatta a világot

Léteznek érdekes tárgyak, vannak ikonikus tervezések, amelyekre addig nem gondolt senki, ám azonnal felrobbantják a piacot, és megindul a másolás. Néha egészen egyszerű ötlet jön be, máskor a legkifinomultabb csúcsdizájn. Mindezek közös halmaza: mindenki ismeri ezeket, és szinte mindannyiunk otthonában megtalálhatók.

Formatervezés

Hogy mitől lesz egy tárgy emblematikus, azt nem mindig egyszerű megválaszolni. A szépség, a funkció, a benne megtestesült gondolat, az innováció, mindezek együtt kellenek ahhoz, hogy valami beírja magát a dizájn történetébe. Az Architectural Digest összeállításában 25 tárgyat nevezett meg, ebből válogattuk ki azokat, amelyek egy európai számára is egyértelműen kultikus jelentőségűek, és hozzátettük a magyar formatervezés világsikereit. Terjedelmi okok miatt erősen szubjektív válogatás következik. 

 

Tonettszék

A klasszikus kávéházak ikonikus berendezése az osztrák műhelyekben készült hajlított bútor. A bécsi asztalosmester, Michael Thonet találta fel a furnérlemezek gőzöléses hajlítását, amely lehetővé tette a bútorok egyszerű és olcsó elkészítését. 1850-ben készült el a híres 4-es számú szék, az első sorozattermék. A bécsi Daum kávéház vásárolt nagyobb mennyiségben, és ugyanebben az évben 400 darabot szállítottak Pestre is, az Angol Királynő Szálló részére. Ez döntő lépés volt a Thonet cég életében a manufaktúrából a nagyüzemi sorozatgyártás felé.

 

Post-it

Kevés ennél egyszerűbb dolog van, mégis mekkora ötlet. Az élénk színű öntapadó cédulák meghódították az egész világot, mindenki használja, mert praktikus segítség, tegyük hozzá, még a digitális jegyzetkészítés korában is. A 3M tervezője, Art Fry találta ki, 1980-ban mutatták be, népszerűsége pedig mindaddig töretlen lesz, amíg valaki nem fogalmaz meg környezetvédelmi aggályokat.

 

Kedvenc betű

A Helvetica betűtípust 1957-ben alkották meg svájci tervezők. A letisztult, modern tipográfiát számos nagy cég választotta, emellett magazinok jól ismert betűtípusa. Az idei év elején kicsit frissítették, hogy megfeleljen a 21. század és a digitális eszközök követelményeinek.

 

iPhone

A 2007-ben bevezetett iPhone nemcsak a telefongyártást változtatta meg, de azt is, amit addig a fotózás jelentett, ahogy a tartalomgyártásnak is új fejezete nyílt meg. Az ikonikus formatervezés az Apple fő tervezője, Jony Ive érdeme, aki 1996 óta vezette a cég tervezőcsoportját. A zsebre vágható számítógép nem csak a formatervezésben úttörő, az alkalmazásfejlesztés iparát is elindította.

 

A háziasszonyok álma

Ki hinné, hogy 1918-ban fejlesztették ki az első állványos keverőt, amit legelőször a haditengerészet csatahajóin használtak?

 

Kotyogó

Tűnhet úgy, hogy leáldozóban van az 1933-ban feltalált kotyogó, de gyaníthatóan túléli a kapszulás gépeket a retró népszerűsége és a környezetvédelem együtthatói miatt. Alfredo Bialetti találmánya a magyar családokban is generációs élmény, a szörcsögő hang és a kávé illata évtizedekig átjárta a lakásokat. 1933 és 1939 között Bialetti több mint 70 ezer darabot készített, a fejlesztés a második világháború alatt állt le. Később a fia folytatta, de ma is folyik a gyártás, egy befektető ugyanis 1993-ban megmentette a gyárat. Több mint 200 millió kávéfőzőt gyártottak, és ez a tárgy is bekerült a New York-i Modern Művészeti Múzeumba.

 

Polaroid kamera

A világ másodszor fedezi fel a polaroid fényképezést. Az Instagram és a digitális fényképezőgépek előtt a Polaroid adta az azonnali élményt a képek szerelmeseinek. A minősége sosem volt olyan, mint a műteremben kidolgozott fotóknak, de hogy rögtön kézbe vehettük a képet, az mindent feledtetett. A Polaroid alapítója, Edwin H. Land 1948-ban mutatta be a Polaroid Land kamerát, ami nemcsak az amatőrök, hanem neves művészek, mint Andy Warhol érdeklődését is felkeltette. A vállalat 2008-ban jelentette be, hogy abbahagyja a film gyártását, de az analóg technológia nem lett örökre a múlté, más cégek újra piacra dobták.

 

Converse tornacipő

1892-ben készült az első gumitalpú, 1917-ben a Marquis Converse gyártotta az első kosárlabdacipőt, a Converse All Start. Majd a nevét 1923-ban Chuck Taylor kosárlabda-játékosról Chuck Taylor All-Starsra változtatták. 

 

Piros telefonfülke

Szinte mindenki ismeri a piros fülkét, de az már nem annyira köztudott, hogy azt 1920-ban tervezte Sir Giles Gilbert Scott, és rövid idő alatt szimbólummá vált Angliában. 

 

Öngyújtó

1933-ban találták fel
a Zippót, amely a második világháborúban a katonák körében vált először népszerűvé. 

 

Bic golyóstoll

Igazi filléres tömegcikké vált az idők folyamán a magyar Bíró József találmánya, a golyóstoll. A töltőtoll és a betétes toll korát felváltotta az eldobható színes műanyag toll. A Bic Marcel Bich nevéhez fűződik, ő vásárolta meg Bíró Józseftől a szabadalmát, és a formatervezés fejlesztése mellett döntött. 1950-ben dobták piacra a Bic Cristalt, amely a fogyasztók számára olcsó, egyszer használatos íróeszközt kínált. 2005 óta több mint 100 milliárd darabot adtak el belőle, helyet kapott a New York-i Modern Művészeti Múzeumban és a párizsi Musée National d’Art Moderne állandó gyűjteményében. 

 

Ikonikus magyar tervezések

Breuer Marcell világhírű építész, formatervező csővázas székének ötlete 1925-ben született meg. Az újdonság erejével hatott a krómozott acélcsőből hajlított bútordarab, amelynek az ötletét egy biciklikormány adta. A szék divatot teremtett, megihlette a tervezőket, sorra készültek a hasonló konstrukciók. Az olasz Tekno cég ma is gyártja a széket.

1974-ben találta fel Rubik Ernő a bűvös kockát, amelyet 1975-ben szabadalmaztatott. Egyike azon kevés tárgyaknak, amelyeket a világ összes helyén ismernek. 1980-ban már 16 országban árusították, csak az NSZK-ban 4 milliót adtak el belőle, itthon 1 milliót. Mára 350 millió talált gazdára belőle. A kocka 1981-ben bekerült a New York-i Modern Művészeti Múzeum gyűjteményébe, a variációs lehetőségeinek száma (8!×381)×(12!×2121)/2 = 43 252 003 274 489 856 000. 

Peter Ghyczy Budán született, de elhagyta az országot, és tervezői tevékenységét Németországban végezte, és a nevéhez fűződik a poliuretán sokoldalú felhasználása. Stúdiójában székek, kagylószékek, kanapék, asztalok, polcok, konyhai és irodai műanyag bejárati ajtók készültek. Egyik leghíresebb alkotása a Garden Egg szék, amely ikonikus darabbá vált, bekerült a bázeli Vitra Design Museumba és a londoni Victoria and Albert Museumba is.

Illy kávé A Temesváron született Illy Ferenc kávékereskedő volt, és feltalálta a friss pörkölést, így ő lett az olasz presszókávé atyja. 1933-ban alapította meg az Illycaffét, a cég pedig a mai napig a leszármazottak kezében van.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink