Felülmúlták a papírformát

Pénz beszél
Remek második negyedévet tudhat maga mögött az ANY Biztonsági Nyomda, amely árbevételét és nyereségét is mintegy tíz százalékkal növelte. A vártnál jobb eredményhez a májusi európai parlamenti választásokra szállított nyomtatványok is hozzájárultak, az őszi önkormányzati voksoláshoz kapcsolódó megrendelések miatt pedig a nyomdacég idei kilátásai is kedvezők.

Kedvező kilátások

Minden főbb eredménysoron növekedést ért el az ANY Biztonsági Nyomda (ANY) a második negyedévben. Az árbevétel éves alapon 9 százalékkal ugrott meg, a 8,65 milliárd forintos összbevételt növelték a május végi európai parlamenti választásokhoz kapcsolódó nyomtatvány-
megrendelések. A legtöbb bevételt a kártyagyártási szegmens hozta: ez főként a növekvő külpiaci értékesítéseknek köszönhetően 2,8 milliárd forintot ért el, ami éves alapon tízszázalékos bővülésnek felel meg. Ugyancsak tíz százalékkal, 2,5 milliárd forintra nőtt a biztonsági termékek és megoldások ágazat bevétele, amit a tavaszi EP-választási nyomtatványok leszállítása hajthatott. A harmadik stratégiai szegmensnek számító nyomtatványgyártásból ugyanakkor egy százalékkal kisebb bevétele származott a vállalatnak. A hagyományos nyomdatermékekből másfélszer nagyobb összeg folyt be a cég kasszájába, ám a dinamikus bővülés – az alacsony volumen miatt – számottevően nem befolyásolta az eredményt.

A külföldi értékesítéseit is erősíteni tudta a társaság, az export 11 százalékkal bővült és 3,14 milliárd forintot adott a kasszába, így az exporthányad a teljes árbevétel 36 százalékát tette ki az április–június közötti időszakban.

Szépen alakultak az egyes eredménysorok is, az üzemi eredmény öt százalékkal sikerült jobban 2018 második negyedévénél, amely ezzel félmilliárd forint fölé kúszott. Ennél is kedvezőbben alakult az adózás, kamatfizetés és amortizáció levonása előtti (EBITDA), valamint az adózott eredmény, előbbi kilenc százalékkal, 829 millió, utóbbi tíz százalékkal, 337 millió forintra ugrott.

 

Féltávnál nincs ok panaszra 

Az enyhe visszaesést hozó első negyedévet követő erős második negyedév a féléves eredményt is javította. Az ANY hathavi árbevétele 16,1 milliárd forintra rúgott, ez éves alapon 450 millió forinttal és 3 százalékkal jelent többet. Az üzemi eredmény 1, az EBITDA 5, az adózott eredmény pedig 4,5 százalékkal emelkedett, a nyomdaipari cég nettó pénzállománya eközben egy év alatt 215 millió forinttal nőtt, és 1,235 milliárdot tett ki június 30-án.

„A nyomda hatékonysága nemcsak a kapacitások emelésével növelhető, hanem a tevékenységét egyre jobban átszövő elektronikus megoldásokkal is. Erre a trendre a több éve elkezdett hatékonyságnövelő programunk a bizonyíték, amelynek eredményeképpen 2013-hoz képest úgy duplázódott meg a nyomdacsoport árbevétele és nőtt 80 százalékkal a nyeresége, hogy a dolgozói létszám csupán 24 százalékkal emelkedett” – emelte ki a társaság jelentéséhez fűzött kommentárjában Zsámboki Gábor vezérigazgató. Az ANY vezetője hozzátette, az elektronikus megoldások nemcsak a biztonsági és üzleti termékeket kiegészítő biometrikus, valamint nyomon követő szolgáltatásokon keresztül vannak jelen a cég kínálatában, hanem a termelésben és a logisztikában is. A társaságnál újabb sikeres lépésként értékelik, hogy az elmúlt időszakban olyan útlevelet is készítettek exportra, amelynek a borítóján színes grafika van, ami világviszonylatban is kuriózumnak számít.

 

Az őszi voksolás is sokat hozhat

A nyomdaipari társaság idei kilátásait a jó féléves eredmény mellett javíthatja az októberi önkormányzati választáshoz kapcsolódó megrendelés is. Az ANY tavaly nettó 2,3 milliárd forintos keretmegállapodást kötött a Nemzeti Választási Irodával az idei két voksoláshoz kapcsolódó nyomdai termékek és szolgáltatások nyújtására. Mivel a választási nyomtatványokból származó bevétel és profit az önkormányzati voksoláson a legnagyobb, így ennek kedvező hatása a harmadik negyedéves eredményben még hangsúlyosabban jelenhet meg, mint az április–június közötti időszakban elszámolt EP-választási megbízás.

Az eredményeket hosszabb távon tovább javíthatja, hogy a jövő év első felére elkészül a vállalat üzemcsarnoka, így a bérleti díjakon is több mint százmillió forintot takaríthat meg a vállalat. Az új beruházás hét év alatt térülhet meg a társaság várakozásai szerint.

A stabil osztalékfizetőnek számító ANY-től az idei 81 forint után az elemzők szerint jövőre részvényenként 88-90 forint osztalékra is számíthatnak a befektetők, ha a várakozásoknak megfelelően újabb erős éve lesz a társaságnak.

 

Maradt még erő a papírban

A vállalatot követő Wood befektetési szolgáltató várakozásait felülmúlta az ANY teljesítménye, elemzésük szerint a prognózist túlszárnyaló eredményhez a bázishatás is hozzájárult, ugyanis a tavaly áprilisi parlamenti választáshoz kapcsolódó megrendeléseket az első negyedévben könyvelte el a vállalat, míg az idei májusi EP-választás megrendeléseit a másodikban. Az elemzőház ugyanakkor kiemeli: az első fél évben 9,8 százalékos profitkulccsal dolgozott az ANY, ami elmarad az általuk egész évre várt 11 százaléktól. A Wood szakértői 2019-ben összesen 3,05 milliárd forint EBITDA-t várnak a cégtől, ennek 52 százalékát teljesítette a nyomda, ezért összességében semlegesnek minősítették a gyorsjelentést. A Wood változatlanul 1406 forintos célár mellett továbbra is tartásra ajánlja a részvényt. Nem változtatott az ANY 1450 forintos célárán a Concorde sem, a KBC pedig továbbra is 1436 forintos fair értéket lát a nyomdaipari cég papírjaiban.

A Biztonsági Nyomda részvényei másfél százalékkal erősödtek a vártnál is kedvezőbb gyorsjelentés bejelentését követően, a legutóbbi hetet pedig 1310 forinton zárta a nyomdapapír. A brókerházak célárai alapján tehát jelenleg valamelyest alulértékelt a vállalat, a piac hét-tizenegy százalékos felértékelődést vár a részvénytől, ami a stabil osztalékfizetés mellett szintén vonzóvá teheti a vállalatot a befektetők szemében.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink