Nem szűnt meg, csak átalakult

Való Világ
Az év elejétől megváltozott cafeteria-rendszer miatt már jelentős adóvonzata van (lenne) az iskolakezdési támogatásnak, így a dolgozók több helyen nem kapják a megszokott összeget. A munkaadóknak azonban négyféle lehetőségük is van pótolni a növekvő adók miatt kieső, szeptember elején jellemző támogatási formát.

ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS, MÁSKÉPP

Sok helyütt nagy a munkavállalói felzúdulás szeptember másodika, a tanév hivatalos kezdete előtt, mert a megnövekedett adóterhek miatt jó néhány cégnél megszűnt a korábban éveken át adott iskolakezdési támogatás. Nagyon lényeges azonban, hogy a munkaadónak akkor is számos lehetősége maradt a dotációra, ha nem akarja a megnövekedett adóterhek miatt a régi rendszerben adni ezt az iskolakezdési segítséget.

A támogatás nem volt jelentéktelen, hiszen adómentesen 20 és 100 ezer forint közt volt adható. Akinek van iskolás gyermeke, az tudja, hogy nem kis kiadás ez. Nem is elsősorban a tanszerek vagy a tornafelszerelés a drága. Egy elsősnek íróasztal, szék, lámpa, könyvespolc kell, egy felsősnek vagy középiskolásnak új laptopra, tabletre lehet szüksége. Nem is szólva a ruhatárak ilyenkor jellemző megújításáról. Két-három gyermeknél könnyen a több százezer forintot is elérheti a sulikezdés költsége akkor is, ha a szülő nem szórja két kézzel a pénzt.

Mindenesetre az iskolás gyermekeket nevelő munkavállalók többsége joggal igényli ezt a támogatási formát, így a több embert alkalmazó kkv-k és nagyobb vállalatok vezetőinek nem árt tájékozódni arról, hogy milyen alternatív formában lehet legálisan, ám kedvezőbb közterhek mellett kiváltani a nagyon megdrágult iskolakezdési juttatást. 

A Mazars könyvvizsgáló mindjárt három formát is ajánl. Erre az adóévre vagy csekély értékű ajándék címén (maximum bruttó 14 900 forint értékben), vagy tetszőleges értékű utalvány formájában, vagy egyszeri pénzbeli bónuszként a fizetésbe építve adható a szokásos, esetleg akár annál nagyobb (kisebb) sulikezdési pénz. Sőt, akár egy negyedik dologról is dönthet a kifizető: megteheti, hogy arányosan emeli a munkavállaló bérét. 

Tavaly egy-egy munkáltatónak összesen 40,71 százaléknyi közterhet kellett fizetnie a juttatás értéke után, ám felső összeghatár nélkül adható volt. Ma azonban a teljes összeg jövedelemként adózik, ami kis híján 79 forintos (78,95 forint) terhet jelent minden kifizetett 100 forintra vetítve.

Ennek ellenére sok munkaadó inkább a drágább, de adminisztratív módon a legegyszerűbb módot választja: jövedelemként adózó pluszpénzben fizeti a régi támogatást, Ennek két alfaja van: vagy egyszeri bónuszként, vagy fix, hosszú távú fizetésemelésként elosztva építik be a támogatást a bérbe. E megoldások nagy előnye az is, hogy a munkaadó úgy, annak és annyit ad, amennyit szeretne, semmilyen személyi vagy anyagi megkötés nincs ezekben az esetekben. 

Szintén egyszerű, de anyagilag erősen korlátos a másik megoldás: évente egyszer a minimálbér 10 százalékáig terjedő mértékben (jelenleg 14 900 forint) adható csekély értékű ajándék. E juttatás egyszerű, hiszen utalvány formában is kiadható. Ennek további előnye, hogy – szabályos nyilvántartási folyamat esetén – akár a házastársnak is adható. Azaz mindkét szülő jogosult lehet a támogatásra ugyanazon gyermek(ek) után is, még abban az esetben is, ha a két szülő munkáltatója eltér, de a foglalkoztató szeretné ezt a juttatást biztosítani.

Kedvelt megoldás, talán a legnépszerűbb jelenleg, hogy a munkáltató tetszőleges értékű utalvány formájában biztosít iskolakezdési támogatást a munkavállalónak, és annak nettó összegét „felbruttósítva” kezeli a dolgozó havi bérszámfejtésében. Itt lényeges, hogy a korábban érvényben lévő felső összeghatárt a jogszabályi változások eltörölték, így ez a juttatás – a korábbinál magasabb adóterhelés mellett – tetszőleges összegben adható.

További opció a felsoroltak mellé, hogy a kifizető önsegélyező pénztárba fizet úgynevezett célzott szolgáltatást. Ennek keretein belül az érintett munkavállalók számára kedvező adózással biztosíthat olyan juttatást, amelyet a gyermekeik iskoláztatásához használhatnak.

 

Borítófotó: Iskolakezdés. Sokan vannak, akik izgulnak az elvárások miatt

Ezek is érdekelhetnek

További híreink