Kukoricára térdepeltethetik Romániát

Mátrix
Az Európai Bizottság felkérte Bukarestet: vizsgálja felül a 2017-es és 2018-as kukoricatermésre vonatkozó adatokat, miután felmerült, hogy azok eltúlzottak és nem tükrözik a valóságot. Románia tavaly rekordnagyságú kukoricatermést ért el, és az agrárium volt a gazdasági növekedés egyik hajtóereje. A bukaresti szaktárca tagadja, hogy hamisítás történt volna.

HAMISÍTÁSI VÁD

Tavaly 4,1 százalékkal nőtt a román gazdaság, ami Európában az egyik legkiemelkedőbb volt. 2017-ben még jobb eredményt értek el, évi 7 százalékkal nőtt az ország bruttó hazai terméke, amiben szintén fontos szerepet játszott a mezőgazdaság teljesítménye. Romániában az agráripar eredménye igencsak időjárásfüggő, nagyobb mértékben, mint más országokban, mivel a kommunizmus idején kiépített öntözőhálózatot a rendszerváltozás után tönkretették. Így az időjárás szeszélyeit jobban megsínyli a termény.

Az viszont tény, hogy az elmúlt három évben szerencsésen alakult az időjárás, és sorozatban háromszor is igen jó volt a termés. A mezőgazdasági minisztérium közlése szerint tavaly 32 millió tonna gabona termett Romániában, ebből 18 millió tonnát tett ki a kukorica, hektáronként 7,8 tonnás terméshozammal. A gabonabetakarítás tekintetében Románia a harmadik helyet foglalta el az Európai Unióban Franciaország és Németország után. Tavalyelőtt 27 millió tonna gabona termett, ebből 14,5 millió volt a kukorica, hektáronkénti 6 tonnás hozammal. 

Ezzel mind tavaly, mind tavalyelőtt az első helyen végzett az EU-ban a kukoricatermés nagyságát illetően. (Tavaly 33 százalékkal sikerült növelnie a termést 2017-hez mérten.) 

Ezek a számok kételyeket ébresztettek az Európai Bizottságnál, és már júliusban kérték, hogy a bukaresti statisztikai intézet vizsgálja felül az adatok valós alapját, hiszen a gyanú szerint Románia mesterségesen felduzzasztotta a termésjelentést, és ezzel befolyásolta a nemzetközi piaci árakat. Brüsszelnek az okozott feltűnést, hogy körülbelül ugyanakkora felületen sikerült 4 millió tonnával több kukoricát termelni tavaly, és 2017-ben is ugyanennyivel sikerült növelni a termést az előző évhez képest, miközben a bevetett terület valamelyest zsugorodott.

Az Európai Bizottság levelére most hívta fel a figyelmet az ellenzék. Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke Petre Daea mezőgazdasági miniszter lemondását követeli, mert szerinte a szaktárca mesterségesen felfújta az adatokat, hogy jobb színben tüntesse fel a román agráriumot, illetve az egész gazdaságot.

A miniszter ugyanakkor tagadja, hogy Bukarest hamis adatokat jelentett volna a kukoricatermésről. Úgy vélte, az ellenzék politikai ügyet akar kreálni a brüsszeli levélből. Bukarest már közölte az Európai Bizottsággal, hogy a gazdák évi kétszeri lekérdezése alapján a statisztikai hivatal által összegyűjtött információk megfelelnek a valóságnak és pontosak. A miniszter sajnálatát fejezte ki, hogy egyesek kétségbe vonják a gazdák munkáját és megkérdőjelezik az általuk elért eredményeket, illetve azok közlését. Daea szerint ez a gyanú sérti a romániai gazdákat és rossz szolgálatot tesz az országnak.

 

Borítófotó: Egy dél-romániai gazdáról készült kép az előző elnökválasztási kampányban. Hagyományosan a baloldalt támogatják

Ezek is érdekelhetnek

További híreink