Lendületet adhat a támogatás

Pénz beszél
Az első fél évben több mint 132 milliárd forint értékben finanszíroztak személyautókat és  kishaszonjárműveket a hazai lízingcégek. A nagycsaládosok autóvásárlásához nyújtott támogatás új lendületet adhat a piacnak.

Hozzávetőleg 11,5 százalékkal növekedett az autófinanszírozási piac az első fél évben: a Magyar Lízingszövetség tagvállalatainál 132,5 milliárd forintot ért el az új szerződések összege – derül ki a szervezet statisztikai adataiból. Bár a személyautók és kishaszonjárművek finanszírozását magában foglaló terület növekedése némileg elmaradt a teljes piac 14 százalékos bővülésétől, a szegmens így is több mint az egyharmadát – 35 százalékát – adta a kihelyezéseknek.

A lízingszövetség adatai szerint a növekedéshez elsősorban az új autók finanszírozása járult hozzá: itt a finanszírozott összeg megközelítette a 101 milliárd forintot, ami 12,1 százalékos éves bővülést tükröz. Használt gépkocsikat 30,6 milliárd forint értékben finanszíroztak az első hat hónapban a szolgáltatók, ez 8,9 százalékos bővülés 2018 első feléhez képest.

Figyelemre méltó viszont, hogy a magánvásárlók szerepe kissé visszaszorult az autófinanszírozásnál: az idén az első hat hónapban 27,5 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket, ami 6,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Különösen szembetűnő a változás annak tükrében, hogy 2018 első felében még több mint 60 százalékkal emelkedett a kihelyezett összeg a magánszemélyeknél.

Tóth Zoltán, a szervezet főtitkára a számok kapcsán kiemelte: az autófinanszírozási piac növekedésében az új járművek játszották a főszerepet 12 százalékos bővüléssel, ami jócskán meghaladja az újautó-eladásoknál látott 7,5 százalékos emelkedést. „Az eddigi bővülés látványos, ám fontos, hogy a károsanyag-kibocsátási előírások változása miatt várhatók piaci zavarok, ezek pedig fékezhetik a jövőbeni növekedést mind az autó-, mind a lízingpiacon” – tette hozzá Tóth Zoltán. 

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának bevezetése viszont új lendületet adhat a finanszírozási piacnak is, hiszen az érintettek jelentős része feltehetően lízinget is igényel majd a járművek beszerzéséhez. Korábban beszámoltunk róla: július 1-je óta a legalább három gyermeket nevelő, és az előírt egyéb feltételeket teljesítő családok új vagy korábban bemutatóautóként használt, legfeljebb 1 éves és maximum 2000 kilométert futott, legalább hétüléses személyautó vásárlására a vételár felét kitevő, de maximum 2,5 millió forint állami támogatást kaphatnak. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának korábbi, az MTI-nek adott tájékoztatása szerint nem egészen másfél hónap alatt közel kilencezer család élt a lehetőséggel, és a tárca további hétezer támogatott autóvásárlással számol a következő két és fél évben.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink