Ingyenhitel katásoknak is

Való Világ
Nagy könnyebbséget jelent a katás egyéni és társas vállalkozóknak, hogy augusztus 8-ától végre ők is kaphatnak ingyenes beruházási hitelt az 1–150, illetve kezdő cég esetén az 1–25 millió forintos korszerűsítési célú MFB-s hitelprogramban. Ennek eredeti keretösszege 79,63 milliárd forint.

KORSZERŰSÍTÉSI KÖLCSÖN SZINTE MINDEN CÉGNEK

Látszólag apró, de valójában lényeges pontosításra-módosításra került sor az egyik legfontosabb uniós hitelprogram szabályában. Ennek keretében nullaszázalékos kamattal kaphat egy- és 150 millió forint közt hitelt minden mikro-, valamint kis- és középvállalkozás. A minden szó azért fontos, mert eddig a kisadózó vállalkozások tételes adóját (ismertebb nevén a katát) választó egyéni vállalkozók vagy társas vállalkozások kimaradtak ebből a lehetőségből. Augusztus 8-ától azonban változtak a feltételek: jöhetnek a vidéki a katások is.

Ez a hitelprogram – GINOP-8.3.5-18 – a kezdő, egy lezárt évvel sem rendelkező vállalkozások számára is nyitva áll! Bár itt csak 25 millió a felvehető hitel maximuma, ám egy kezdő cégnek ennyi is bőven elegendő. Mivel uniós finanszírozású a program, így csak a vidéki cégeknek szól.

A részletek persze most is fontosak: az MFB Zrt. által, európai uniós forrásból meghirdetett hitelprogram célja egészen pontosan a cégek technológiai korszerűsítése, a korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességek megteremtése, illetve ezen képességek bővítése. A lényeg tehát, hogy a támogatott beruházásnak olyan fejlesztést kell végrehajtania, ami javítja a technológiai felkészültséget, emellett jövedelemtermelő is. E hitel célja kifejezetten eszközbeszerzési, így például lehet termelőgép vagy akár számítógép, ugyanakkor gépjármű nem vásárolható belőle. Az egyéb gépek esetén pedig a bővítés helyett a korszerűsítés a hívószó. (Természetesen – számlaadástól függetlenül – csak új gépek, berendezések vásárolhatók, ahogyan a legtöbb ilyen konstrukcióban.)

A hitel rendelkezésre tartási ideje 9, türelmi ideje 3 hónap, azaz a támogatás megítélésétől a hitel felvételéig legfeljebb egy év telhet el. Nagy hiányosság viszont – mint a legtöbb EU-s támogatásnál –, hogy, mint említettük, a közép-magyarországi régióban bejegyzett cégek nem vehetik fel. Továbbá azok sem, amelyek árbevételének fele vagy több mint a fele mezőgazdasági jellegű tevékenységből származik. Ugyanígy kikötés, hogy – bár bővítést itt nem kell vállalni – a cég dolgozói létszáma a támogatás ideje alatt nem csökkenhet.

Érdekessége a programnak, hogy támogatja az eszköz beszerzéséhez kapcsolódó immateriális javak beszerzését is, ám ebben az esetben az elszámolható költségek legfeljebb csak 20 százalékáig. Viszont, mint utaltunk rá, egy cég elindítása is meghitelezhető belőle. Figyelni kell azonban arra, hogy a projekt elszámolható költségéhez viszonyítva legalább tízszázalékos önerő szükséges.

A kölcsön futamideje 2–7 év lehet, attól függően, hogy a kölcsönből beszerzett eszköz milyen amortizációs kulccsal írható le: 50 százalékos kulcs esetén két év, 14,5 százalék esetén pedig akár 7 év is lehet. Előny az is, hogy itt a maximális futamidőt a leghosszabb maximális amortizációs idővel rendelkező eszközhöz tartozó futamidő alapján számítják ki.

Figyelni kell továbbá arra is, hogy, mint minden hitelhez, ingatlanjelzálog vagy gépen, berendezésen, járművön alapított zálogjog, számlakövetelésen alapított óvadék, egy jogi személy készfizető kezessége, vagy hitelintézet által vállalt garancia szükséges a felvételhez.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink