Tízmillió fa

Való Világ
Gombamód szaporodnak nemcsak külföldön, de idehaza is azok a civil kezdeményezések, amelyek több millió fa elültetésével állítanák meg a klímaváltozást. A meglepően nagy közösségimédia-aktivitás világszerte közel egy időben indult. Az elképzelés a Figyelő által megkérdezettek szerint is támogatandó, ám a mozgalmak szervezettsége és a külföldi példák hitelességének kérdése miatt óvatosságra intenek. Közben itthon az egyik szerveződés azt állítja, hogy már megszereztek egy földterületet Nógrádban.

ELINDULT AZ „ÜLTETÉSKÜLDETÉS” KIAKNÁZÁSA

Etiópiában 350 millió, míg Indiában több mint 200 millió fát ültetett el egy nap alatt a lakosság. Legalábbis erre hivatkoznak azok a civilek, akik szinte a világ minden táján egyre több embert buzdítanak faültetésre. A közösségi médiában külföldön és itthon is gombamód szaporodó csoportok szerint a klímaváltozást faültetéssel kell megállítani, az erdősítéshez pedig minél több mezőgazdasági területet kell megszerezni. A világszerte szinte közel egy időben indult mozgalmak kapcsán az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) és a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói arra jutottak, egymilliárd hektáron kellene világszerte erdősíteni annak érdekében, hogy az emberiség megnyerje a klímaharcot.

 

Óvatos a szakma

Kevésbé fogadták lelkesen a Figyelő által megkérdezett, nevük elhallgatását kérő, erdőgazdálkodásban jártas szakemberek az Etiópiából, illetve Indiából érkező híreket. Álláspontjuk szerint a facsemeték beszerzése és azok szállítása egyszerre, ekkora tételben hatalmas logisztikai kihívást jelent. Etiópia a világ legszegényebb államainak egyike, arról nem is beszélve, hogy ezeknek az országoknak az adottságaihoz képest ezek a számok nem jelentősek. 

A szakemberek támogatják a fásítással kapcsolatos kezdeményezéseket, ám arra figyelmeztetnek, önmagában kevés több száz millió csemete elültetése. A fatelepítéshez, az erdősítéshez szakértelem kell, odaillő fafajták kiválasztásával, azok megfelelő ültetésével. Összességében a lapunk által megkérdezettek szerint pusztán „laikusok” ezekkel a kezdeményezésekkel kárt is okozhatnak, amennyiben egy adott területet korábban nem borított erdő, s az élővilága más körülmények között marad fenn. Említésre méltó az is, hogy világszerte mekkora médiafigyelmet kaptak ezek a megmozdulások, ráadásul a politikától sem mentes globális klímaharc égisze alatt.

 

Rét Nógrádban

Itthon megjelentek a Facebookon, illetve egyéb internetes felületeken a közösségi faültetési mozgalmak. A 10 millió Fa Mozgalom elnevezésű kezdeményezés civil szervezeteknél bevett mikroadományokból eddig közel 3800 fontot, azaz mintegy 1,4 millió forintot gyűjtött össze bő egy hónap alatt. A kezdeményezés célja, hogy rövid idő alatt 10 millió fát lehessen elültetni Magyarországon is. A mozgalmat Bojár Iván András hívta életre, aki Demszky Gábor főpolgármestersége idején Budapest városarculati tanácsadója volt.

Egy másik kezdeményezés, a szintén a Facebookon indult MyForest célja, hogy földterületeket vásároljanak közösségi adományokból, s szintén civil összefogással ezeket erdősítsék, majd erdőként értékesítsék tovább. 

A MyForest a közösségi oldalán azt állítja, hogy a megmozdulás néhány héttel ezelőtti életre hívása óta sikerült megvásárolniuk egy 2,08 hektáros rétet Nógrád megyében, Csécse település mellett. A hozzáférhető, helyi képviselő-testületi üléséről készült jegyzőkönyv szerint a település még áprilisban bólintott rá az értékesítésre, amelyet régóta terveztek. A helyben lakók nem éltek elővásárlási jogukkal. Így a földforgalmi törvény szerint a vevőknek az egy darab – három budapesti lakhelyű magánszemélytől érkezett – pályázati kiírásban foglaltak szerint már szerepelniük kellene a tulajdoni lapon. A terület 1,350 millió forintért kelt el. A MyForest közben már arról tájékoztatott, hogy átvették a területet. 

Ezzel szemben az Agrárminisztérium a Figyelő megkeresésére azt közölte, az augusztus 20. előtti adatok szerint nincs nyoma bármilyen tulajdonosváltásnak az adott területen. Válaszukban kiemelték: a terület 1996 óta a csécsei önkormányzat tulajdonában áll. Semmilyen tulajdonjog-bejegyzési kérelem, széljegy nincs a tulajdoni lapon, sőt a szomszédos ingatlanoknál sincs folyamatban tulajdonosváltás. Hozzátették: mivel hivatalosan semmilyen tulajdonosváltás sincs folyamatban, ezért a tárca nem minősíti a tervezett ügyletet.

 

Többcélú klímaerdő

Habár az etiópiai faültetésről a világ minden táján beszámolt a sajtó, a hazai kezdeményezésekről nem sok szó esett még itthon sem. A Magyar Nemzet számolt be róla pár hete, hogy a klímafaként is ismert hazai smaragdfaültetvény túl van az első gyérítésen. A hibrid kevés vizet használ fel, nem invazív, viszont jelentős a károsanyag-megkötő tulajdonsága. Steier József agrármérnök, ötletgazda a lapnak elmondta, az ültetvény is igazolja az eredményalapú, önfenntartó klímavédelem hasznosságát. Az innovatív megoldás túlmutat a hagyományos klímavédelmen: a smaragdfa törzse kiváló bútoripari alapanyag, karógyökere pedig lehetővé teszi a növénytermesztést a fasorok között, az így vetett gabona akár harmadával nagyobb termést hoz a kedvező mikroklíma miatt. Mézelő növényt telepítve méhlegelő hozható létre, segítve a méhcsaládok védelmét.

A magyar állam sem tétlenkedik: a kormány kezdeményezésére a meglévő erdőterület fenntartása érdekében az idén tavasszal 22 millió facsemetét ültettek el az erdőgazdaságok az Agrárminisztérium közlése szerint. A kabinet célja, hogy a következő évtizedekben a 21 százalékos – kétmillió hektáros – erdőborítottság további több százezer hektárral növekedjen, ehhez biztosítja a jogszabályi és támogatási környezetet. Kiemelték: az erdőgazdaságoknak fontos szerepük van az erdők megújításában, ami elkerülhetetlen, mivel a Kárpát-medencét sem hagyta érintetlenül a klímaváltozás, így sok, egyébként sem őshonos fafaj egyre nehezebben éli túl a megváltozott körülményeket.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink