Kifulladás előtt

Mátrix
Kiábrándítóan hatnak a lakosság elvándorlásáról és elöregedéséről szóló statisztikai adatok. A kormány folyamatosan növelni kénytelen a nyugdíjkorhatárt.

SZERB NYUGDÍJRENDSZER

Aggasztó adatokra hívta fel a figyelmet a szerb nyugdíjrendszer helyzetével kapcsolatos, a napokban megjelent statisztikai kimutatás.

 

ELVÁNDORLÁS

Jelenleg az országban egy foglalkoztatott személynek kell eltartania egy nyugdíjast, holott a szerb statisztikusok szerint az lenne az ideális, ha egy átlagnyugdíjat 3,5 fő fizetne ki. Az országban 1,7 millió nyugdíjas él, viszont a munkaképes lakosság száma folyamatosan csökken: évente mintegy harmincezer fiatal hagyja el az államot, hogy nyugatabbra keressen magának jobb megélhetést. Az elvándorlásról és a népesség elöregedéséről szóló demográfiai adatok tehát nem csupán a jelen, hanem a jövő kapcsán is meglehetősen sötét képet festenek.

Az érvényben lévő jogszabály értelmében a nyugdíjkorhatárt folyamatosan növelik a nők esetében, akik még mindig valamivel korábban fejezhetik be a munkát, mint férfi társaik. Ma már 3,4 esztendővel később vonulhatnak a dolgozók nyugállományba, mint egy évtizeddel ezelőtt. A korhatár a férfiaknál most 65, a nőknél 62,5 év. A hölgyek esetében három-hat hónapos időszakokkal tologatják ki a határidőt, így az 2032-re kiegyenlítődik az uraknál meghatározott kritériummal.

 

BIZALMATLANSÁG

Az átlagnyugdíj most is meglehetősen alacsonynak számít, 240 eurót tesz ki a valamikori állami foglalkoztatottak, 220-at a korábbi vállalkozók, 95-öt a földművesek körében. Az országban végrehajtott gazdasági reformokkal összhangban évekre befagyasztották a juttatások értékét, csak nemrégiben örvendeztette meg a kormány a lakosság legrosszabb helyzetben lévő rétegét egy kisebb korrekcióval.

Szerbiára a külföldi munkaerő beáramlása sem jellemző – figyelmeztettek többen is a téma kapcsán tett felszólalásukban –, így a következő évtizedben még aligha reménykedhet az ország abban, hogy a máshonnan érkező fiatal munkaerő frissíti majd fel az alig cammogó nyugdíjrendszert. A korhatár további kitolása elkerülhetetlen, ez azonban növeli a munkaképes lakosság körében a rendszer iránti bizalmatlanságot – csökken a járulékfizetési hajlandóság.

 

SVÁJCI MODELL

Siniša Mali pénzügyminiszter nemrégiben bejelentette: a jövő évtől svájci modell szerint emelik a nyugdíjakat, ami szerb olvasatban annyit jelent, hogy 50 százalékban az átlagbér, 50 százalékban pedig az infláció növekedésével hangolják össze a kiigazításokat. A tárcavezető szerint a kormány tartós célja, hogy a nyugdíjak ne vegyenek igénybe a 10 milliárd eurós éves költségvetés 11 százalékánál nagyobb összeget, s az állami szektorban dolgozók fizetésére se kelljen 9,4-9,5 százaléknál többet költeni.

 

Borítófotó: Nyugdíjasok iszapkúrán a bárányosi (Ovča) fürdőtelepen. Sötét képet fest a demográfia, fiatalok híján kevés lesz a befizetés

Ezek is érdekelhetnek

További híreink