Billegő koalíció és államháztartás

Mátrix
A kormánykoalíció felbontásával fenyegeti Romániában a kisebbik koalíciós párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) a kabinet fő erejét adó szociáldemokratákat (PSD). Az ALDE egyebek mellett elégedetlen a kormányzással, az idei első költségvetés-kiigazítással, illetve az elfogadott és tervezett adóemelésekkel.

Megadóztatnák a borravalót

Az idei második negyedévben lassult a román gazdasági növekedés, amely Európában még így is a második legnagyobb. Azonban könnyen előfordulhat, hogy immár másodszor nem fog beválni a kabinet gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzése. Az első fél évben 4,7 százalékkal nőtt a GDP éves összevetésben, a második negyedévi növekedés 4,4 százalékkal volt magasabb tavalyhoz képest, míg az első három hónapban még 4,9 százalékos gyorsulást jegyeztek. A kormány kitart azon becslése mellett, hogy az idén egész évben 5,5 százalékkal bővül a GDP, 2,76 százalékos államháztartási hiány mellett. Az Európai Bizottság 4 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít. Tavaly sem vált be Bukarest becslése, hiszen a tervezett 5,5 százalék helyett a gazdaság végül 4,1-del nőtt. Az idei lassulásban közrejátszik, hogy az ipari termelés 0,6 százalékkal csökkent az első fél évben.

A Költségvetési Tanács sem díjazta a kormány költségvetés-kiigazítását. Szerintük, amennyiben a kabinet nem változtat a büdzsé szerkezetén, az év végére 3,4-3,7 százalékra nőhet az államháztartási hiány. A kormány az előző évek gyors bér- és nyugdíjemelései hatására most kénytelen növelni az államháztartás bevételeit, így már szeptembertől emelte a dohánytermékekre kivetett jövedéki adót. A különleges nyugdíjak megadóztatását is tervezik, de erről még nem született döntés. Elővettek egy régi ötletet is, ismét megpróbálkoznak a borravaló megadóztatásával. Ez 2015-ben már felmerült, de akkor a szabályozási kísérlet látványosan csődöt mondott, ezért most kizárólag a vendéglátóiparra korlátoznák azt. A tervek szerint a borravaló után csak 10 százalékos személyi jövedelemadót kellene fizetni, tb-járulékokat nem. Arról megoszlanak a vélemények, hogy kötelezővé teszik-e a borravaló fizetését és a számlán való feltüntetését. A pénzügyminiszter leghamarabb augusztus végére ígért konkrét törvénytervezetet.

Az ALDE azt kifogásolta a költségvetés-kiigazításban, hogy a kabinet elvont pénzt az oktatástól és a kutatás-fejlesztéstől, ugyanakkor többet adott a belföldi hírszerzésnek, az elnöki hivatalnak és az ügyészségnek. Călin Popescu-Tăriceanu liberális pártelnök élesen bírálta a PSD-t, hogy csaknem három év alatt nem indították el az alapvető fontosságú autópálya-építéseket. Kijelentette: pártja nem akar egy „impotens” kormánykoalíció tagja lenni. Az ALDE részéről úgy vélik, amennyiben kilépnek a kormányból, amiről várhatóan szeptember elején határoznak, az növelheti a népszerűségüket, így jobb eséllyel indulhatnak a jövő évi választáson a parlamenti küszöb átlépéséért vívott küzdelemben. Tăriceanu szövetségeseket is keres tervéhez, ezért Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnök pártjával, a Pro Romániával is tárgyalásokat kezdeményezett az együttműködésről. Az elemzők többsége azonban nem tartja valószínűnek, hogy Viorica Dăncilă kormánya megbukhat, hiszen az idei elnökválasztás, illetve a jövő évi önkormányzati és parlamenti szavazások előtt az ellenzék valójában nem akar hatalomra kerülni, ők megvárnák a jövő évi választást, hogy tiszta lappal vegyék át az ország irányítását.

 

Borítófotó: A sörösszekér (Caru cu bere) étterem Bukarest óvárosában. Napi 2500 vendége között sok híresség is megfordul

Ezek is érdekelhetnek

További híreink