Regionális babérokra tör a złoty

Mátrix
A Lengyelországban dolgozó ukránok népszerűvé tették a złotyt Ukrajnában, a dollár és az euró mellett. Hosszú távon elképzelhető, hogy regionálisan is elfogadottá válik. Néhány évvel ezelőtt a lengyel złoty a futottak még kategóriába tartozott Ukrajnában. Most a dollár és az euró után a rubellel versenyez a harmadik legnépszerűbb valuta címért.

UKRÁN–LENGYEL KERESKEDELEM

 

CSÖKKENŐ ÁRRÉS

Ha megnézzük az ukrán online valutaváltó-árfolyamközlő oldalakat, szembetűnik, hogy milyen sok cég közöl a lengyel pénzre árfolyamot. Pár esztendővel ezelőtt még alig akadt néhány ilyen. Mára a napi – legális – forgalom megközelítette a több százezer złotyt. Korábban a forgalom nagy részét Lengyelországba utazó turisták adták, mára azonban megjelentek az exportáló és importáló kisvállalatok is.

Egy deviza népszerűségének a legbiztosabb jele, ha csökken az eladási és a vételi árfolyamok közötti különbség. 2014 decemberében ez a ráta még meghaladta a 16 százalékot, majd 2017-re 4-re csökkent, ma valahol 2,5 százalék körül jár. A megnövekvő forgalom lenyomta a piacon versengő bankok és pénzváltók árrését. A legnépszerűbb valuta, a dollár esetében 1,5 százalékos a különbség, az eurónál 2. A rubel iránti bizalmatlanságot jelzi, hogy a marzs 10 százalékra nőtt – közli számításait a Financial Observer.

A złoty kedveltsége a valutához való hozzáférésben is megmutatkozik. Pár évvel ezelőtt szinte kizárólag a lengyel–ukrán határon lehetett hrivnyát złotyra váltani és viszont, továbbá Lvivben és néha Kijevben. Mára a Lengyelországban munkát vállaló ukránok miatt már szinte mindenhol az országban van lehetőség a lengyel fizetőeszközzel kereskedni.

Az International Organization for Migration (IOM) becslései szerint 2017-ben az ukrán migránsok 12,1 milliárd dollárnak megfelelő złotyt utaltak haza. A kijevi jegybank becslése ennél szerényebb: mindössze 9,3 milliárd dolláros. Nagyjából az ukrán GDP 11 százalékáról beszélünk, ha az IOM adataival számolunk, a jegybanki számok alapján 8 százalékról. A beérkező złotymennyiség 33,6 százaléka átutalás, a többi készpénz. 2015-ben az utalások aránya mindössze 19 százalék volt, ami arra utal, hogy egyre nagyobb a legális munkavállalók aránya. A legfrissebb rendelkezésre álló adatok szerint 2018 első háromnegyed évében 2,7 milliárd dollárt utaltak Lengyelországból haza az ott dolgozó ukránok. 2017-ben a növekedési ráta meghaladta a 150 százalékot.

 

TÉRSÉGI TERVEK

Lengyelország Ukrajna legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált a kelet-közép-európai államok közül, de globálisan nézve is a negyedik. Az ukrán statisztikákba belepillantva azonban kiderül, hogy a helyzet nem olyan kedvező a lengyelek számára, mint gondolnánk. A kereskedelmi mérleg többletet mutat ugyan – tavaly 3,63 milliárd dollár értékű árut és szolgáltatást exportáltak a lengyelek Ukrajnába, az import pedig 3,26 milliárdos volt –, a kereskedelem dinamikája azonban Kijev számára kedvezőbb. Tavaly a Lengyelországba irányuló kivitel csaknem 20, a behozatal viszont csupán 5,2 százalékkal nőtt. A vendégmunkások által hazaküldött vagy hazavitt pénzek megközelítik a lengyel kivitel bővülésének az összegét.

A złoty népszerűvé válása Ukrajnában egyúttal lépés a felé is, hogy az Intermarium vagy Három tenger kezdeményezés, az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger között fekvő 12 uniós ország közös terve sikeressé váljon. Közülük Lengyelország a legnagyobb, így érthető Varsó regionális vezető szerepre való törekvése. Ehhez jól jönne, ha a złoty szélesebb körben elfogadott lenne, egyfajta térségi devizává válna. Ez persze nagyon hosszú távú elképzelés, de a lengyel gazdaság erejénél fogva nem elképzelhetetlen, hogy egy idő után az euró mellett a złoty is elfogadottá válik a régióban. Addig persze még nagyon hosszú az út.

 

EGYETLEN BANK

Ukrajnában például jelenleg csupán egy pénzintézetnél lehet Lengyelország devizájában tranzakciókat folytatni – ez a Kredobank, amely a legnagyobb lengyel bank, a PKO BP leányvállalata. Az intézmény üzleti kliensei például vehetnek fel złotyban denominált hiteleket, s 2017-től van lehetőség złotyban vezetett számlák és hozzájuk tartozó bankkártyák igénybevételére is. Magánszemélyek azonban továbbra is csak hrivnyában, dollárban és euróban vezethetik a számlájukat.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink