2021/09/02

Idegen vizeken

Az első fél év végére jelentősen megugrott a hazai háztartások külföldön, illetve devizában tartott megtakarításainak mennyisége. Az egyes eszközosztályokon belül ugyanakkor nagy a szórás.

Új budapesti híd

Akár már 2025-re elkészülhet Budapest legújabb hídja, a Galvani és „kistestvére”, egy átkelő a Soroksári-Dunán. A kormányzati Budapest Fejlesztési Központ (BFK) a Figyelővel közölte: az új fővárosi híd és a kapcsolódó úthálózat megépítése hozzájárul a Hungária körgyűrű, valamint a többi átkelő forgalmának a csillapításához.

Zsebek nélkül

Nehéz lenne nem összekapcsolni a hazai nyári belgazdasági folyamatokat a SZÉP-kártya felhasználási feltételeinek a változásával. Nagyon úgy tűnik, hogy a belső turizmus, a vidéki vendéglátás magához térésének egyik kulcsa ez a pénzügyi termék volt.

Egyre kevesebb a hal az Adriában

Az Adriai-tenger halállománya az elmúlt években drasztikusan megcsappant. Ennek legfőbb oka a túlhalászat, de nemrég egy újabb, súlyosabb probléma jelentkezett: a víz egyre sósabb, és ez nem kedvez az élőlényeknek. 

„Acélos” volt az árugrás

Több fontos acélipari késztermék rekordszintre drágult, és nem is igen látszik az árcsökkenés lehetősége. Eközben kínai acélóriások veszik át a globális vezető szerepet. Magyarország 26. legnagyobb vállalata, egyetlen nagy acélgyártója, az ISD Dunaferr Zrt. nagyrészt kimarad az óriási konjunktúra kedvező hatásaiból, mert ott a termelés felfuttatása helyett a tulajdonosok közt zajló konfliktussal vannak elfoglalva.

„Űrkutatás nélkül az emberiségnek nincs jövője”

Három-négy év múlva ismét eljuthat a világűrbe egy magyar kutatóűrhajós. Ez a misszió az egyik zászlóshajója a napokban elfogadott magyar űrstratégiának – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa a Figyelőnek adott interjúban. A téma szakértőjétől azt is megtudtuk: nagyon éles jogi viták folynak a világban arról, hogy a kozmoszban ki milyen tevékenységet és hogyan végezhet.

2021.09.02.

2021/09/02