2020/04/09

Prés alatt a könnyűipar

A járvány által okozott szállítási nehézségek a ruhaiparban is felértékelik a helyi beszállítókat.

Minden üzleti terület kihívás előtt áll

A koronavírus-járvány a biztosítási szektorra is negatívan hat, most azok a piaci szereplők lesznek előnyben, amelyek képesek lesznek értelmet adni olyan fontos tulajdonságoknak, mint a rugalmasság, az alkalmazkodóképesség, a gyorsaság, a bátorság vagy a csapatszellem. Én hiszek abban, hogy az Union Biztosító erre most is képes – mondta a társaság elnök-vezérigazgatója a Figyelőnek adott interjújában.

Vízválasztó lehet a járvány a légitársaságok piacán

A Wizz Air nagyon jól áll a túlélésért folytatott küzdelemben.

Mire fókuszálnak a nagyvállalatok?

Az első céges gazdasági intézkedések után az rajzolódik ki, hogy a következő lépések (vállalati részről biztosan) a munkahelyek megóvására fókuszálnak majd.

Élénkítés

Megszorítások helyett gazdaságélénkítés, tartható a 2,7 százalékos kitűzött hiánycél – így lehet összefoglalni az elemzők álláspontját a kormányzati program kapcsán.

Kilencezermilliárdos mentőöv a gazdaságnak

Bértámogatási program, a 13. havi nyugdíj „visszaépítése”, kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítása, valamint több mint kétezer milliárd forint értékű támogatott hitel vállalatok finanszírozására – ez a „lelke” a kormány új gazdaságvédelmi akciótervének, melynek összege – a jegybank programjait beleértve – a GDP 18-22 százalékát is kiteheti. Forintban számolva akár 9200 milliárdos is lehet.

Bizonytalanság van, pánik nincs

A lakásadásvételek száma jelentősen esett március legvégén, de az építkezések jobbára még zajlanak országszerte. Ha gyorsan levonul a járvány, s nem lesz a mainál is szigorúbb és átfogó, országos kijárási korlátozás, akkor a szektor hamar kiheverheti a sokkot. Ugyanakkor az üzletkötések mennyisége az idén akár a tavalyi felére is zuhanhat.

Felhőben a vállalati megoldás

Léptek a big data cégek is – az egyik legkelendőbb adatelemzési megoldás létrehozásában a magyar Starschema is szerepet játszott.

Protekcionista új hullám

A koronavírus-járvány még jobban felerősíti a gazdasági bezárkózást. 

Vegyes a kép a biztosítóknál

A hazai biztosítási szektort is nehéz helyzetbe hozta a koronavírus-járvány. A kedvezőtlen hatások ugyanakkor nem minden területet érintenek egyformán.

Adósságválság jöhet a járvány után

A 2008-as krízist követően a helikopterpénz és az államadósság nem vezetett inflációhoz. A mostani válság azonban alapvetően más helyzetet teremt.

A gyógymód nyomában

Egyre többen dolgoznak a koronavírus elleni védekezéshez felhasználható gyógymódokon. Több irány is elképzelhető, s az is lehet, hogy besegít a magyar társadalom átoltottsága.

Nem áll meg az élet a vízen

Itthon folytatják a tréningeket a válogatott kajak-kenusok, akik a korlátozások bevezetése előtt a külföldi felkészülést megszakítva lényegében hazamenekültek. Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint minden versenyzőnek törést okozott a tokiói olimpia elhalasztása, de nincs mese, menni kell tovább.

A vírus meghiúsította a légierő tervét – térképes

A maszkolás kora

Óriási hiány van az egészségügyi maszkokból, ezért sok olyan cég is beszállt a gyártásba, amelyik ilyesmivel eddig nem foglalkozott.

Ötmilliárdos szerb csomag

Adó- és hitelhalasztásból, bértámogatásból készült a mentőöv. A koronavírus miatt elrendelt rendkívüli állapot idején egy alkalommal minden felnőtt állampolgár százeurós segélyben is részesül.

Még idejében léptünk

A korai kormányintézkedésekkel hazánk még idejében lépett a koronavírus felismerését és kezelését illetően. A folyamatosan vásárolt védőfelszerelések, tesztek, maszkok számát tekintve szintén jól állunk – jelentette ki lapunknak adott interjújában a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, országgyűlési képviselő.

Egységes szemlélet az agráriumban

Készül a „magyar KAP” stratégiai terve, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokat pedig két, korábban önálló államtitkárság összevonása révén már egységes keretben és szemlélettel kezeli az agrártárca – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Leszerelték a szovjet tábornok szobrát – térképes

Még egy jó hónap az iparban

Az előzetes várakozásokat meghaladó, bő négyszázalékos ütemben nőtt februárban az ipari termelés Magyarországon. Márciusban és az azt követő hónapokban viszont drasztikus visszaesés várható.

Fagykár a Vajdaságban – térképes

Munkaszervezés hatékonyan, otthon

Még a gyakorlott home office-ban dolgozóknak is új helyzettel kell szembenézni, mivel otthon van az egész család, így nehezített terepen kell elvégezni az elvárt munkát. Senkinek nem könnyű ez az időszak, a több irányból ránk nehezedő nyomást kezelni és optimalizálni kell.

Újra hajrázik az NHP

Összesen 3000 milliárd forint új forrást áramoltat a Magyar Nemzeti Bank a gazdaságba – jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján Matolcsy György, az MNB elnöke.

Különleges jogrend

Most a koronavírus-törvény miatt került Magyarország a nyugati politikai támadások kereszttüzébe, miközben más uniós államokban is hasonló, különleges jogrendet vezettek be.

Vass László

A politikatudomány, a gazdálkodás- és szervezéstudományok területén folytatott kutatómunkájának, sikeres egyetemi vezetői tevékenységének és a tudományos közéletben vállalt szerepének elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatának kitüntetését kapta meg március 15-én. „A döntés mindig jobb, mint a nem döntés és a késlekedés, halogatás, a cselekvés hiánya” – tartja a lapunknak nyilatkozott rector emeritus, a Budapesti Metropolitan Egyetem tanára.

Lélegeztetőgép-fejlesztések

A legkeresettebb gépek a világon ma a lélegeztetőkészülékek. Sok kis cég 3D-s nyomtatással próbálkozik, a nagyok pedig vagy saját eszközt fejlesztettek villámgyorsan, vagy épp a meglévő gyártási kapacitások felpörgetésén dolgoznak.

Megfontoltság kell

Megfontoltság: ez volt az első, ami eszembe jutott a kormány elmúlt napokban bejelentett intézkedéscsomagját hallva. A vezető hírek ugyan elsősorban arról szóltak, hogy mire mennyit ad a kabinet, és ez most kevés vagy sok, illetve mire kellene még adni. Van azonban egy másik fontos dolog, ami jó lett volna, ha nagyobb hangsúlyt kap. Ez pedig a magyar állam eladósodottságának a mértéke.

Rekord a boltokban

Kiemelkedő bővüléssel zárta a februárt a kiskereskedelem: a forgalom éves összevetésben 10,9 százalékkal nőtt, a naptárhatással korrigált adatok szerint pedig 11,3 százalékos volt a gyarapodás.

Válságban a tömegközlekedés

Márciusban a járványügyi korlátozások miatt a megszokotthoz képest jelentős forgalomnövekedést mutattak a kerékpáros-számlálók. Ez jó alkalmat kínál arra, hogy javítsunk a kerékpározás és a gyaloglás budapesti feltételein – erről beszélt lapunknak a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

Könyv és zene – ajánló

Kaláka nélkül, szolidárisan

Élelmiszer-ellátási gondokat aligha okoz Romániában a koronavírus-járvány, de termelés-visszaesést minden bizonnyal igen. Az új helyzet ugyanakkor ráébresztheti az embereket a termelői-fogyasztói szolidaritás jelentőségére és új dimenzióira.

Beszálltak a játékba

A British American Tobacco (BAT) egyik biotechnológiai leányvállalata is ringbe szállt a Covid–19-világjárványt okozó vírus elleni potenciális oltóanyag fejlesztésébe. Preklinikai szakaszban van a tesztelés.

Láthatatlan kínai hitelek 

Kína 200 milliárd dollár értékű, feltörekvő országoknak nyújtott kölcsönt titkolt el. Ez súlyosan érinti az adott államok hitelképességét. 

Jöhet az uniós Marshall-segély

A második világháború utáni nyugat-európai újjáépítést szolgáló Marshall-tervhez hasonló nagyszabású gazdaságfejlesztési program szükséges a koronavírus-járvány miatt válságba süllyedt EU megerősítéséhez – Ursula von der Leyen szerint.

Cseh vita a nyájimmunitásról – térképes

Lengyel elnök-választási dilemmák

A koronavírus miatt a május 10-re kiírt közvetlen államfőválasztást levélszavazással tartják meg, szükség esetén pedig a házelnök egy héttel későbbre halaszthatja – döntött hétfő késő este a szejm, a parlament alsóháza. Kemény vita előzte meg a nagyon szűk többséggel megszavazott határozatot. Néhányan még a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) koalíciós partnerei közül is ellenezték a döntést.

Személyi hírek

Próbatétel a külkereskedelemben

Keleti szomszédunk külkereskedelmi mérlege évek óta negatív, miután az elmúlt években felerősödött a behozatal. A koronavírus-járvány rendkívül nehéz helyzetben találja az országot, amelynek a mérlege nemcsak olyan gazdasági nagyhatalmak esetében negatív, mint Németország vagy Kína, de Magyarországgal szemben sem állja a versenyt.

A hét hírei, idézete, száma

Itt a munkaerősokk

A múlt héten, már a korlátozó intézkedések bevezetése után több kutatás jelent meg a cégvezetői véleményekről. Megnézzük, hogy az üzleti döntéshozók milyen határozatokat hoztak eddig, milyen leépítéseket, munkaerőpiaci lépéseket terveznek, s mely területek szívnak fel friss munkaerőt.

Az év eleje még erős volt

Új rekordokat döntögetett a lakossági hitelpiac az esztendő első két hónapjában. Úgy tűnik viszont, hogy ez már csak a tavalyinál szerényebb idei teljesítmény szépítésére lesz elég.

Akikért még nem szólt a harang

A volt jugoszláv tagköztársaságok függetlenségi törekvései miatt 1991-ben kirobbant és Szerbia 1999-es NATO-bombázásáig tartó háborúk során mintegy 40 ezer embernek nyoma veszett. A harcok lezárultával jelentős részüket élve vagy holtan megtalálták, ám 11 ezer hollétéről még most sem lehet tudni semmit.

Hiányban, adósságban jók vagyunk

Látványos előrelépés történt az elmúlt tíz év leforgása alatt a makrogazdasági mutatók terén. Nincs olyan szám, amely ne lenne jobb a korábbi értékekhez képest. Miközben a gazdaság dübörgött az elmúlt években, addig sikerült leszorítani a költségvetési hiányt és az adósságrátát is.

Befékez az autópiac

Viszonylag enyhe mértékben, de már márciusban érződött a koronavírus-járvány hatása a magyar autópiacon. A második negyedév jóval drasztikusabb visszaesést hozhat.

Nem kímélték az olajpapírt

Fokozódott az eladói nyomás a Mol-papírokon az első negyedévben, miközben az elemzők körében is számottevően romlott a hazai olajtársaság megítélése. A koronavírus-járvány és a szabadesésben lévő olajár kedvezőtlen hatásaira némi gyógyírt a norvég partoknál megtalált új olajmező és a finomítóI szegmens javuló haszonkulcsai adhatnak a befektetőknek.

Földprivatizáció Ukrajnában

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hiteleihez való hozzáférés egyik feltétele, hogy Kijev nyissa meg a földpiacát. A parlament a múlt héten zöld utat adott a földreformnak, a törvény meghatározta a privatizáció menetrendjét.  

2020/04/09