2020/04/02

Zuhanás lesz Romániában is – térképes

A Toyota a lengyel válságban – hírek

Egyenesbe tették az MKB-t

Egészséges és stabil működés jellemezte az MKB-csoport múlt évét a pénzügyi szolgáltató most közzétett gyorsjelentésének a tanúsága szerint.

Élelmiszer-gazdasági javaslatok a járványhelyzetben

Számos javaslatot fogalmazott meg a koronavírus-pandémia kapcsán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Közgazdasági Társaság. Előbbi például kamatmentes-hitel-programot, konkrét támogatásokat, adó-, illetve járulékfizetési moratóriumot szorgalmaz, utóbbi – még formálódó – ötletei között a lakossági gyorssegély és a napi fogyasztási limit is felmerült.

Lélegeztetőgépen a Waberer’s

A járványügyi hitelmoratóriummal és az adózási könnyítésekkel csak időt nyert a tartósan veszteséges Waberer’s. A jelenlegi helyzetben már a cég rendezett tőzsdei kivonulása is részsiker lenne.  

Felesleges olajban úszik a világ

A szaúdi–orosz kitermelési vita és a járvány súlyos recesszióval fenyegeti Oroszországot. A nyersolajár zuhanása csődhullámhoz vezethet az USA palaolaj-kitermelőinél. Jól járhat viszont Irán, ha sikerül meglovagolnia a várható kínai fellendülést. 

Dél-Európa koronakötvényt akar, észak viszont nem

A koronakötvény, a közös adósság francia ötletét továbbra is elutasítják az északi tagállamok. A Volkswagen jegybanki segítséget kér. A Fednek az amerikai kongresszus megengedte, hogy önkormányzati kötvényeket is vegyen.

Vám és vírus kereszttüzében

Bizalmatlansági indítvány végzett Albin Kurti kabinetjével, alig nyolc héttel a kinevezése után. Koalíciós partnere lázadt fel ellene, és kihátrált mögüle az Egyesült Államok. Elemzők szerint veszélyes taktikájának köszönheti a villámgyors kudarcot. Az albán többségű ország tizennyolc éve kiáltotta ki a függetlenségét, de Szerbia még mindig a saját tartományának tekinti. Egy ideje azonban Belgrád (titokban) hajlandónak mutatkozik arra, hogy területcserével oldja fel az EU-integrációját gátló patthelyzetet.    

Nem módosul az osztalék

Az olcsóbb frekvenciák ellenére nem módosul a Telekom osztaléka, az alacsonyabb összeget a menedzsment immár a következő aukcióval indokolhatja.

Nem hátrál meg a ceglédi ipponkirály

Az olimpiai ezüstérmes dzsúdós, Ungvári Miklós első reakciója az volt az olimpia elhalasztásának hírére, hogy visszavonul, a sokkból ocsúdva viszont már korántsem biztos, hogy nem láthatjuk Tokióban versenyezni. Az októberben a 40-et betöltő sportember tízgyermekes családban nőtt fel, így a karantén idejére is vannak hasznos tippjei.

Papírra terelt békéltetés

Átmenetileg szünetelteti a személyes meghallgatásokat a koronavírus-járvány miatt a Pénzügyi Békéltető Testület, és írásban folytatják le az eljárásokat. Tavaly több mint 2600 meghallgatást tartott a fórum.

A koronavírus és a szellemi tulajdon kérdései

A most pusztító kórokozó új, sok száz kapcsolódó szabadalom segítheti, egy részük viszont nehezítheti a kutatók, a fejlesztőcégek dolgát mind a gyógyszer-, mind a vakcinafejlesztések során.

Digitális, közösségi segítség a tanároknak, szülőknek, tanulóknak

Digitális oktatás, otthon oktatás, távoktatás – e fogalmak nem pontosan ugyanazt jelentik, de aki már próbálta csemetéjével bármelyiket, az tudja: nagy kihívásról van szó. Így hát teljes a kavarodás mostanság a számítógép elé kényszerült szülőkben, gyerekekben és tanárokban egyaránt. Szerencsére van pár jó kezdeményezés, önkéntesen segítik a pedagógusokat is.

2020.04.02

Hatalmas bukóban a mobilpiac

Februárban az előző év azonos időszakához képest 38 százalékkal kevesebb okostelefont adtak el világszerte. Összezuhant mind a gyártás, mind a kereslet. De már túl optimisták azok a pár héttel ezelőtti jóslatok is, amelyek 15 százalék körüli visszaesést várnak az első negyedévtől. Vérfürdő után jelentős átalakulás vár a piacra. A Huawei például a decemberi első pozícióról februárra a globális negyedik helyre csúszott.

Vírus és földpiac – térképes

Rekordok után fékezhet a lízingpiac

A múlt évben összesen 740 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a magyarországi lízingcégek, ami 7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi volument.

Zágrábi károk – térképes

Rubold Ödön

Súlyzózik, fut, kerékpározik – kitűnően feltalálja magát a váratlanul beállt színházi holt szezonban. A Jászai Mari-díjas, érdemes művész tizenöt éves, minden színházjáró számára emlékezetes nemzetis szereplése után húszéves kitérőt tett. 2017-es visszatérését követően a szakmai jövőjét is a Nemzeti Színházban reméli kiteljesedni.

Komolyan kell venni a járványt

Rendkívül sok fog múlni a járvány kezelésének a sikerén, ez pedig nemcsak kormányzati, hanem össztársadalmi feladat is. A kabinetnek a következő időszakban minden erőforrást az egészségügyre kell összpontosítania – mondta az általunk megkérdezett író, biztonságpolitikai szakértő.

Innovatívan újragondolva

Erősen felértékelődnek a vállalatoknál azok az innovatív megoldások, amelyek valamiképpen hozzájárulnak a fertőzés terjedésének a visszaszorításához.

Optimista a jegybank

A központi bank beszámolója alapján 2020-ban a magyar gazdaság saját erőből két-három százalékkal tud növekedni, a pénzromlási ütem három százalék körül alakulhat, s kitart a két számjegyű bérdinamika is.

Gigantikus összegű akcióterv jön

Április második hetében ismerteti a kormány annak a gazdaságélénkítési akciótervnek a részleteit, amellyel újra lehet indítani a hazai gazdaság leállt motorjait.

Szakkönyv, sporttörténet, játék – ajánló

Peking válságból kovácsol előnyt

Kínában már lecsengett a fertőzés, így „járvány-készletek” és orvosi berendezések exportjával igyekszik növelni befolyását. 

A válságban is segítik ügyfeleiket a lízingcégek

A lízingtársaságok egyetértenek a moratóriummal, de az ügyfeleik közül, aki megteheti, annak érdemes továbbra is fizetnie lízingtartozásának részleteit, ellenkező esetben a futamidő hosszabbodik, az eszköz később lesz az övé – mondta a Figyelőnek a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Zuhanórepülésben az amerikai GDP

Az USA recesszióban van, a kérdés csak az, hogy milyen mélyben. Ha nem söpör végig a fertőzés az országon, az év vége felé jöhet a kilábalás.

Vásárlók iskolája

Keleti szomszédunkban egyelőre nem tartják indokoltnak az alapélelmiszerek árának a korlátozását. Reális a koronavírus-járvány következtében élénkülő feketepiaci veszély, vagy a vásárlói igények piaccsillapítási funkciót is képesek lesznek betölteni?

Járványszerűen terjednek a tévhitek

A közösségi média az egészségügyi tévhitek leghatékonyabb és leggyorsabb terjesztője volt eddig is. A koronavírus körüli dezinformációknak számos súlyos következménye lehet. A WHO az egyik legnagyobb kihívásnak a hamis információk és a félelem leküzdését tartja.

Sötét felhők Európa egén

Egy átlagos évben több mint 19 millió gépjármű gördül ki az európai üzemekből. Most azonban a gyárak jelentős részében áll a munka. Az ágazat, mint annyi más szektor, olyan válsággal néz szembe, amelyhez hasonlót még senki sem élt át. Egyes számítások szerint csak Németországban a legnagyobb gyártóknak naponta mintegy 360 millió euróba kerülhet a krízis.

Cél a járványgörbe laposítása

Folyamatosan újabb, az emberek közötti érintkezés lehetőségét csökkentő intézkedésekkel védekezik az ország a járvány ellen. A kijárási korlátozásnál nagyobb szigor bevezetése részben annak a függvénye, betartjuk-e a jelenlegi szabályokat. Egyelőre igen.

Személyi hírek

Segít a lengyel üzleti világ

A társadalmi felelősségvállalás jegyében egyre több vállalat vesz részt Lengyel-országban a járvány elleni védekezésben. Mateusz Morawiecki kormányfő internetes bejegyzésben köszönte meg adományaikat, munkájukat. 

Vírusviták

Új formában lángolt fel egy régi vita az eurózónában: a déli államok az északiak aktív pénzügyi hozzájárulását követelik. A koronavírus-járvány ijesztő gyorsasággal tette nyilvánvalóvá, hogy mennyire sérülékeny az eurózóna gazdasága, hosszú és a borúlátó forgatókönyvek szerint elhúzódó recesszióra kell számítani, ha a járvány tombolását nem sikerül a nyár közepére megállítani.

A kis cégekért aggódnak a szerbek – térképes

Átszabja a piacot a THM-plafon

Gyökeresen átalakítja a személyi kölcsönök piacát a járványügyi helyzet nyomán bevezetett THM-plafon. Az új kihelyezéseknél ugyanakkor elkerülhetetlennek tűnik a megtorpanás.

Nincs limit az állami vagyonnál

Az állami vállalatok közül a közszolgáltató cégek vannak most a legnehezebb helyzetben, a válság pedig egyes társaságok jövőjét teljesen új alapokra helyezi majd – jelentette ki lapunknak adott interjújában a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter, a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport vezetője, aki hangsúlyozta azt is: az állami vagyon értéke jelenleg mintegy 18 ezer milliárd forint, s ebből 6 ezer milliárd a 2010 és 2018 közötti „növekmény”.

Gyógyszer vagy vakcina?

A gyógyítás mind több területén erősödik a hagyományos megoldásokkal szemben a biotechnológia. A világ vezető gyógyszergyártói sorra fordulnak e szegmens felé, és nem kizárt, hogy a koronavírusok elleni küzdelem egyik megoldása is a fehérje típusú készítményekben, az úgynevezett biologikumokban van elrejtve. Az USA-ban 28, az EU-ban pedig 33 százalék körüli a biotechnológián alapuló produktumok aránya a forgalomba kerülő gyógyszereken belül.

Rugalmasság és újratervezés

Ki hogyan oldja meg a járvány miatt szükségessé vált részleges vagy teljes leállást? Ez foglalkoztatja ma a cégvezetőket. Erről beszélgettünk a Hammel & Hochreiter ügyvezető igazgatójával.

Pánik a filmiparban

A koronavírus hosszú távon is komoly csapást mérhet a moziiparra. A videótárak viszont, ha a válság nem húzódik el hosszan, akár nyerhetnek is a mostani krízisen.

A hét hírei, idézete, száma

2020/04/02