2019/10/10

A nyelvtanulási igény felmérése

Formálódik a diákok nyári külföldi nyelvtanfolyamainak a szervezése. Az érintettek most jelezhetik elképzeléseiket, jelentkezni azonban csak jövőre lehet.

Teljesültek a célok Budapesten

Budapest történetének első gazdaságélénkítési és munkahely-teremtési stratégiájának célkitűzése, hogy a főváros 2030-ra legyen Közép-Európa vezető gazdasági térsége, és ez legyen az a hely, ahol érdemes vállalkozni, mert támogató az üzleti környezet.

Mindennapi szellemi betevő

Hogy kinek milyen kulturális programot ajánlunk, az bizony meglehetősen szubjektív. Egyfelől a saját ízlésünket tükrözi, másrészt, hogy miként vélekedünk a másik műveltségéről, érdeklődési köréről. A mi kulturális ajánlónk vállaltan szubjektív, s reméljük minél többek ízlését kielégíti. A héten a Műcsarnok Egyszer volt, sokszor volt című ószövetségi kiállítását, Balázs János zeneakadémiai zongoraestjét és Babucs Zoltán Csíkszereda és Kézdivásárhely hazatérése – 1940 címet viselő új kötetét ajánljuk szíves figyelmükbe.

Térképes hírek

Csalódást keltett a jelentési utószezon

Jobbára gyenge első féléves eredményekről számoltak be a hazai tőzsde utolsóként jelentő kis és közepes cégei. Az OTT-One az esztendő második felében nőhet az első hat hónapban bebiztosított megrendelései miatt, az Elmű-ÉMÁSZ pedig már új német tulajdonosának irányítása alatt javíthat.

Féktelen balkáni kiskirályok

Lövöldöznek, verekednek, mégis a politika élvonalában vannak – sikeres szerb polgármesterek tevékenykednek az eredmények és a karrierjükön esett letörölhetetlen foltok között.

A közepes fejlettség csapdájában

Napjaink egyik legtöbbször emlegetett közgazdasági fogalma „a közepes fejlettség csapdája”. Számos elemzés, tanulmány jelenik meg azzal kapcsolatosan, hogy miként lehetne ezt elkerülni. Amennyiben a csapdahelyzet okozta veszélyre szeretnénk rámutatni, az abban áll, hogy a fejlett országokhoz képest hátrányból indulók gazdasága egy ideig dinamikusan képes felzárkózni, azonban egy adott ponton a fejlődés megakad, elvész a lendület. Az ország gazdasági értelemben csupán „közepesen fejlett” marad, és ebből a helyzetből képtelen kitörni. A jelenség okait taglaló szakirodalom számos kiváltó tényezőt azonosít, amelyek közül mindenképpen meg kell említeni a munka- és nyersanyagintenzív növekedési modell tartalékainak fokozatos kimerülését, valamint a tudás és technológia által vezérelt gazdasági szerkezetre való átállás elmaradását. Ha górcső alá vesszük az elmúlt ötven-hatvan év gazdasági felzárkózási sikertörténeteit, ilyennek minősül a Távol-Keleten Japán, Dél-Korea, Tajvan, Európában pedig Finnország.

Biciklis nemzetté válunk

Bármilyen meglepő, Dánia és Hollandia után Magyarországon a harmadik legnagyobb az elsősorban biciklivel közlekedők aránya. S a helyzet tovább javulhat: a kormány jelentős összeggel támogatja a kerékpáros közlekedés fejlesztését.

Még csak az aggodalom a biztos

A lakosok nagyjából felének van csak saját nyugdíjcélú megtakarítása, miközben a többséget aggasztják az időskori kilátások. Biztató viszont, hogy a fiataloknál is egyre inkább napirenden szerepel a nyugdíjkérdés.

Agráröröklés: rázós téma

Nagy versenyhátrányt jelent a magyar mezőgazdaságnak az osztatlan közös tulajdon, s mivel a legtöbb földrészlet az öröklések során keletkezik, leginkább ezen a téren kellene jelentősebb változást elérni.

Készen kapott tervek, olcsóbb építkezés

A Nemzeti Mintaterv Katalógus piaci, üzleti értelemben is nagyon jót tehet a házépítések felgyorsítása és gazdaságosabbá tétele révén. A kész házak persze drágák, de a bátrabbak – részben a mintatervek útmutatásával – maguk is belevághatnak a kivitelezés megszervezésébe.

Óriásvitorlás Splitből

Nemrég tette meg első útját az Adriai-tengeren a világ legnagyobb vitorlása, a Flying Clipper. Ám a Split városában működő Brodosplit hajógyár tündöklő alkotása nem feledteti a horvátokkal az iparág keserveit.  

Szén nélkül még nem megy

A környezetvédelem első ízben vált választási kampánytémává Lengyelországban. A Rzeczpospolita napilap számára készített felmérés azt mutatja, hogy a polgárok ezt tekintik a második legfontosabb területnek az egészségügy után. 

Kicsinálni Joe Bident

Az USA első embere ellen kezdeményezett eltávolítási eljárással a belharcok által tépett demokraták saját elnökaspiránsuk, Joe Biden esélyeit igyekeznek csökkenteni.

Milliók közül is felismerlek!

A térfigyelés és a kamerás tömegmegfigyelés nagyhatalma, Kína újra felborzolja a kedélyeket. Ottani kutatók 500 megapixeles, több tízezres tömegben bárkit szinte azonnal felismerő szuperkémkamerát fejlesztenek.

Agrárlaboratórium Ukrajnában

Robbanásszerű fejlődésen eshet át Ukrajna mezőgazdasága már középtávon, várhatóan 2020-tól pedig bárki vásárolhat termőföldet. A földpiac liberalizációja még több befektetőt vonz az öreg kontinens egyik legtöbb és legjobb minőségű termőföldjével rendelkező országba. A tőkések a legmodernebb technológiával, kísérleti eljárásokkal óriásira duzzaszthatják az Európai Unióba irányuló agrárexportot, ezzel pedig jelentős kár érheti többek közt a magyar gazdákat is, amelynek a jelei már láthatók.

A nagyapó Cimbora-unokái

Százhatvan éve született, kilencven éve hunyt el Benedek Elek. A trianoni szerződés után a szülőföldjére hazatért nagy mesemondó azt mondta: „Ne félj, ne szégyelld szeretni a hazát! Ma a világpolgárság a divat, de te ne hódolj e divatnak. Inkább légy »vad magyar«, mint »szelíd hazafi«. Mennél jobban szaporodnak a szelíd hazafiak, annál inkább lesz szükség vad magyarokra.”

Iancu Laura

Végeredményben leválasztották a moldvai magyar közösséget. A moldvai magyarok csodás és tiszta magyar identitását a csángó kifejezés elterjesztése zavarta meg, majd sorvasztotta el – fogalmazott interjúalanyunk. A Csángóföldről származó, szülőfalujával ma már kutatóként foglalkozó József Attila-díjas írót és költőt, néprajzkutatót új, András érkezésére című verseskötetéről is kérdeztük.

Világklasszis vásárközpontunk lesz

Szeptember végén tették le az alapkövét a három hatalmas épülettel gazdagodó, illetve 55 milliárd forintból teljesen megújuló kőbányai vásárközpontnak.

Polémia tárgya a világsztár temetése

Az október elsején, nyolcvanéves korában elhunyt sziléziai német származású prágai énekes a múlt század hatvanas éveitől a csúcson volt. Milliók rajongtak művészetéért hazájában és Európa-szerte, különösen Németországban, ahol gyakran fellépett. Pénteken lesz a gyászszertartása.

A szeretettel átitatott kíváncsiság

Amikor egy 13 éves kislány lovas kocsiban megbújva, bőröndjét és játék mackóját szorongatva menekül a hazájából, egyben a saját gyerekkorából is, joggal mondja évtizedekkel később, mint Sylvia Plachy, hogy „sötétség volt mögöttünk és sötétség volt előttünk”. A fotóművész Dalok fekete-fehérben című tárlata most a Műcsarnokban látható.

Nagy család, nagy elhivatottság

Csembalista, énekes. Régizenész, a középkortól a progresszív rockig terjed a repertoárja. Pedagógus. És ötgyermekes családanya. Lám, az édesanyaság és a nagy család ellenére is sikerült karriert felépítenie.

Visszavett a tempóból a lakáshitelpiac

Erősen látszik az új lakáshitel-szerződések mennyiségén a babaváró támogatás megjelenése, ám összességében még mindig jól alakulnak az új kihelyezések.

Személyi hírek

Családi házak a magyar vidéken

Egy átlagos magyar faluban találunk régi utcát düledező vályogházakkal, Kádár-kockákat, esetleg néhány újabb, idehaza mediterránnak nevezett hibridet, amelyből egyet sem fogunk látni olasz vagy spanyol falvakban. Finoman szólva is vegyes a kép.

Új lendületet vesz az Opus növekedése

Az Opus a Titász felvásárlásával, kötvénykibocsátással és új igazgatósági tagok kinevezésével fordul rá az üzleti év utolsó negyedére.

A turizmus felé nyit Szaúd-Arábia

A szaúdi korona-herceg a turizmusban látja a jövőt. Az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítése azonban még hosszú éveket vesz igénybe.

Fantasztikus tervek – nyomasztó valóság

Elfogadta az ukrán rada a kormány 2024-ig szóló cselekvési tervét, amely elképesztő távlatokat vázol fel az ország fejlődését illetően. Például 40 százalékos GDP-növekedést irányoz elő, 50 milliárd dollárnyi külföldi befektetéssel, egymillió új munkahellyel és 24 ezer kilométernyi útfelújítással számol. Jelenleg a gazdaságot a nagyon alacsony bérek és életszínvonal miatti munkaerő-elvándorlás, valamint a korábban felvett hitelek törlesztése bénítja.

Bővít a FrieslandCampina

A következő ötéves időszakban végrehajtandó bővítés első fázisához ért a FrieslandCampina. Mátészalkai gyáregysége kapacitásának a növelését másfél milliárd forintból valósította meg. A fejlesztések folytatódnak. 

Szemben a minimalizmussal

Nem rohanták meg tömegek a Ludwig Múzeum Mintázat és dekoráció kiállítását az első hétvégén, de ahogy a művészek maguk is elmondták, nem kerültek be a művészet történetébe. Pont a mainstream ellen lázadtak, elvetettek minden megfelelési kényszert, inkább a maguk örömére festettek, a szépségért, a színekért és a mintákért.

Mindenkinek fontos a magyar tudomány

Egy hónapja kezdték meg a működést az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatban a korábbi akadémiai kutatóintézetek. Az intézmény elnökét az aktuális feladatokról kérdeztük, de arról is szót ejtett, miért érzékeny téma a hazai értelmiségi pályákon a teljesítmény elvárása.

2019/10/10