2019/1/10

Címlap

„Leszámoltunk a vesztesek logikájával”

A magyar külpolitika a realitásokból indul ki, és a győztesek logikáját követi. Európa csak akkor lehet erős, ha erős tagállamok alkotják. A kontinens jövőjét alapvetően meghatározzák a tavasszal esedékes európai parlamenti választások – nyilatkozta lapunknak Szijjártó Péter, a külgazdasági és külügyminiszter. 

Szerintem

Figyelő 2018, az év embere

Szijjártó Pétert választotta a 2018-as Év emberének a Figyelő szerkesztősége. A külgazdasági és külügyminiszter ellentmondást nem tűrő kiállásának köszönhetően jelentősen nőtt Magyarország külpolitikai mozgástere, a magyar modell a világ számára is érthetővé vált, ráadásul egyre többen csatlakoznak a magyar állásponthoz.

Számláló

Számláló 2019'

Négy negyed

37 500 000 000 Ft

A kormány döntése az előadó-művészeti támogatásról a kulturális terület sikere.

Mátrix

Akadémikus csörték

Korántsem áll távol a hivatalosan független MTA-tól, illetve a hozzá köthető szereplőktől a politikai állásfoglalás. A jelek szerint a kutatóintézetekről szóló vitában is a kormány-ellenes tagok szítják a feszültséget.

Mátrix

Ellenzéki előválasztási izgalom

Nem is egy, hanem rögtön két főpolgármester-jelölti előválasztást tart a baloldali ellenzék az őszi önkormányzati megmérettetések előtt.

Mátrix

A magyar állam csak nyert a Fradival

A Groupama Aréna jó példa arra, hogy a stadionépítés jó üzlet lehet az állam számára, és a létesítményüzemeltetést is lehet haszonnal csinálni.

Mátrix

Rágcsálók a fedélzeten

A magyar állami vezetők által használt repülők felszereltsége megfelel a régióbeli társaikénak – de például a francia elnöknek is hasonló légi járműve van. A legjobban felszerelt kormánygépflotta az amerikai, a német viszont erősen lepusztulóban van.

Mátrix

Macront védi az intézményrendszer

A populista pártok váltak az első számú munkáspártokká. Franciaország fordulóponthoz érkezett. A közelgő európai választásokra a Macron–Merkel- és az Orbán–Salvini-tengely mentén kerül sor – fejtette ki lapunknak Alain De Benoist, az ismert francia filozófus a budapesti, Új világrend született címmel rendezett nemzetközi konferencián. 

Mátrix

Athén, Ankara – békétlen szomszédság

Öt török öt görögöt dögönyöz – a régi magyar nyelvtörő is jelzi: a két szomszédos ország, több nagy civilizáció bölcsője sohasem tudott súrlódásmentesen együtt élni.

Mátrix

Európai gázháború

Tavaly folytatódott a háború az európai gázellátás kulcspozícióiért. Az öreg kontinens földgázfogyasztása 2030-ra becslések szerint hétszázmilliárd köbméterre emelkedik, ennek csaknem a felét importból kell majd beszerezni. A bővülő piacért öldöklő küzdelem zajlik Moszkva és Washington  között.

Mátrix

A német alapítványok csodálatos világa

Mi a közös a Lidl-boltokban, RTL-tévécsatornákban,  a Volkswagen autókban vagy a Robert Bosch gyújtógyertyákban? Az, hogy  az ismert cégek mögött kiterjedt alapítványi hálózatok rejtőznek.

Mátrix

Esterházy-vagyon jogi keretek közt

Ausztriában és Magyarországon egyaránt különleges érdeklődés övezi az Esterházy család mesés vagyonának a kezelését. A famílián belüli viszályokkal terhelt Esterházy Magánalapítvány nem szüntethető meg.

Mátrix

Új, jobboldali korszellem alakul ki

A liberalizmus világmagyarázó ereje a pénzügyi és a migrációs válság nyomán elveszett. A saját nemzetük érdekeit előtérbe helyező, szuverenista politikai erők térnyerése Latin-Amerikában is elkezdődött, ennek jele Jair Bolsonaro elnökké választása Brazíliában – nyilatkozta lapunknak Berzi Gergely, külpolitikai elemző.

Mátrix

Magyar kreativitás és hagyomány Muravidéken

A Kárpát-medence legnyugatibb magyar borpincéje a szlovén–magyar nyelvhatáron, Dobronakon, illetve annak szőlőhegyén található, Budapest és Ljubljana között félúton. Ez a Hancsik-birtok, amelyen névadója, József és felesége, Edit gazdálkodik. Mezőgazdaságból és borturizmusból élnek.

Mátrix

Újabb útkereszteződésben az erdélyi arisztokrácia

Egyre több magyar történelmi család leszármazottja bukkan fel Erdélyben, lakja be immár életvitelszerűen az ősi birtokot. Közben pedig egyre erősebben fúj az ellenszél, a román hatalom minden eszközzel igyekszik megakadályozni a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatását, illetve ellehetetleníteni a régi tulajdonosokhoz visszakerült birtokok fenntartását.

Mátrix

Olcsó áram a Balti-tengerről

Nagy kapacitású szélerőműfarm megvalósításához keres a Lengyel Energetikai Csoport (PGE) tapasztalt külföldi partnert. Ez lesz a lengyel energiaipar eddigi legdrágább vállalkozása.

Mátrix

Eltűnt csecsemők nyomában

Sok ezer édesanya hiszi azt déli szomszédunkban, hogy halottnak nyilvánították, majd elrabolták újszülöttét az elmúlt évtizedekben. Megállás nélküli harcot vívnak az intézményekkel, nyomoznak gyermekeik felderítése érdekében, egyelőre kevés sikerrel.

Skynet

Új év, új technológiák?

Évindító írásunkban fókuszálva áttekintést adunk a tudomány és a technológia néhány meghatározó irányáról, igazi és kreált, mondvacsinált újdonságáról.

Való Világ

„Mindig az egyediséget kerestem”

Légli Ottót, a neves borászt az ereje és a hite vitte arra, amerre az érdeklődése alapján menni akart. A balatonboglári Légli Szőlőbirtok az idén harmincéves.

Való Világ

A bitcoin átka

Mivel a kriptopénzbányászat alaposan visszaesett, az Nvidia-részvények ára pár hónap alatt megfeleződött. A nagy konkurens, az AMD pedig még nagyobb bajban van.

Való Világ

Nagy vállalati rivalizálások

Össze-gyűjtöttük a jelenleg is zajló vállalati harcok közül a legfontosabbakat, illetve azt is megnéztük, hogy a nagy céges csörtékben ki áll nyerésre.

Való Világ

Agrárpárbeszéd Győrffy Balázzsal és Gyuricza Csabával

Többek közt a magyar mezőgazdaság eredményeiről és hiányosságairól is beszélgettünk Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökével, országgyűlési képviselővel és Gyuricza Csaba professzorral, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatójával.

Pénz beszél

Az egyensúly szabadsága

Új év kezdetéhez érkeztünk, de a fogadalmaink a régiek: 2019-ben is megteremtjük a feltételeit az építkezésnek és a gyarapodásnak. A terveink nem változtak, a lehetőségeink azonban bővültek. Az elmúlt nyolc évben megvalósult gazdaságpolitikai intézkedések hatására Magyarország egyensúlyba került. Ez az egyensúly pedig olyan további utakat nyitott meg előttünk, amelyek 2010 előtt elképzelhetetlenek lettek volna.

Pénz beszél

Mibe fektessünk 2019-ben?

Itt az idő bevásárolni a feltörekvő országok részvényeiből; az egyik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Morgan Stanley elemzői szerint 2019 nagy sztárjai ezek a piacok lehetnek.

Pénz beszél

Látványosan nő a ritka, különleges kvalitású művek ára

A hazai műtárgypiac nagyságát éves szinten 16–20 milliárd forintra lehet becsülni, míg a nemzetközi piac összforgalma hozzávetőleg 64 milliárd dollár körül mozoghatott az utolsó rendelkezésre álló adatok alapján – jelentette ki lapunknak adott interjújában Gereben Katalin, az Equilor Fine Art Kft. ügyvezetője. 

Cappuccino

Gróh llona

A Ringató alapítója hiszi és vallja Kodály Zoltán tanításait. Például a zenei nevelést minél korábban kell megkezdeni, hogy a családban jó legyen, hiszen ez a cél: jobbá tenni a mindennapokat.

Társadalom

Cigányok ideje

Kusturica zseniális filmjének, a Cigányok ideje című produkciónak az egyik első jelenete egészen kultikus lett mostanra. Bár önmaga a film is egy mestermű, döbbenetes súlya van annak a gondolatnak, amelyet a falu bolondja oszt meg velünk arról, hogy az Isten valójában itt volt lent a földön, de nem bírt  a cigányokkal, ezért felment az égbe.

Társadalom

Kapzsi gyógyszeripar, gyilkos fájdalomcsillapítók?

Ismerős dr. House neve? Nézte a sorozatot? Emlékszik, milyen függőségben szenvedett a pokróc doki? Erős fájdalomcsillapítón élt. Mint ahogy az amerikaiak tömege. A kormánynak ősszel intézkedéseket kellett hozni a krízis kezelésére, ugyanis minden ötödik fiatal felnőtt halála az opioidokkal függ össze. A gyártók bankszámláján szaporodnak a dollármilliók, de már nem lehet elkenni a gyógyszeripar felelősségét.

Társadalom

Irány Lyon!

Már hónapok óta tart a felkészülés a leghíresebb séfversenyre, a Bocuse d’Orra. Mivel készül a magyar csapat? Mi alapján választ magának külföldön éttermet egy világhírű sztárséf, s mikor kerülhet le véglegesen a narancskarika és a petrezselyem a tányér széléről minden vendéglőben? Erről beszélgettünk Segal Viktorral, a konyhafőnökkel.

Bel Canto

A bolgár paradicsom íze

Ha a szívemet kérdezem, azt feleli: Bulgáriát szereti legjobban, és ez nem afféle különcködés. Egyébként se vagyok ezzel egyedül. Kertészmérnök barátom elárulta, hogy számára Szlovákia a legszebb ország, pedig bejárt vagy százötvenet a feleségével, vagyis volt miből választania.

Társadalom

Interjú a magyar Orwell-lel

Budapesten született, családja 56-ban, a forradalom alatt Kanadába emigrált. Frank Füredi a hetvenes években Nagy-Britanniába költözött, ahol alapítója lett a Forradalmi Kommunista Pártnak. Később aktív szerepet vállalt a 85-ös angliai bányászsztrájkban, amely a Thatcher-éra végéhez vezetett. Orwellhez hasonlóan baloldaliként képes volt kritikusan figyelni a baloldal fokozatos eltávolodását a valóságtól, mígnem a kilencvenes években végképp szakított vele, s a klasszikus liberális eszmék felé fordult. 

Sport

Űrugrás lenne a Giro 2020 Budapestről

Ha a Giro d’Italia 2020-ban Magyarországról indulna, az a hazai kerékpársport és az egész magyar sportélet történelmi tettévé válna. Egy világverseny, egy kis „kerékpár-olimpia” megmérettetés Magyarországról kezdve ugyanazt adná, amit 1986-ban az első mogyoródi Forma–1 – hangsúlyozta lapunknak Bátorfi Béla, a Pannon Cycling Team tulajdonosa, csapatfőnöke.

Kultúra

Kihagyhatatlanok

Tizenkét hónap, tizenkét kulturális program, amelyeket kár lenne kihagyni az új évben. Összeállításunkban igyekeztünk minden műfajban értékeset, érdekeset, különlegeset ajánlani.

Kultúra

Globális tudatipar a könyvkiadásban?

Forgalmas, több tízezer kötetet kínáló elegáns könyvesbolt az Astoriánál, Makovecz Imre szobra mögött. Az eladó izgatottan siet el a Kávészünet Wass Alberttel Hálózat boltban is megtalálható üzlete mellett, szinte felborítva a székeken a Szabó Dezső-füzetek kötetbe foglalt, új kiadását böngésző vendégeket. Beront a boltvezető irodájába, sápadtan közli: „Sípolt az SAP-rendszer, kifogyott Kós Károly rajzos kifestője, mit adunk ajándékpéldányként délután az iskolásoknak?”

Kultúra

A kommunizmus áldozata

Jó esetben és általában óvodáskorában ismerkedik meg az ember Fekete István zseniális munkásságával, hála Dargay Attilának, aki múlhatatlan népszerűségű rajzfilmet varázsolt a Vuk című regényből. Aztán kiskamaszkorban jön a Tüskevár, a Téli berek, és ha rákap az ember az ízére,  a Kele, a Csí, a Hú és a többi állatmese, valamint természetesen A koppányi aga testamentuma. Fekete Istvánt ifjúsági íróként tiszteljük, de korántsem csak az volt.

Oktogon

2019: mérföldkő a történelmi elszámolásban

Ez alkalomból hadd válasszak ki két eseményt, amely nekem különösen fontosnak tűnik az előttünk álló hónapokban. Ezek között némi továbbgondolással különös összefüggést is lehet találni.

Korábbi lapszámok