2019/09/17

A választás számokban

Megnéztük, hogy az októberi megmérettetésen összesen hány képviselőt és polgármestert választ az ország. Hét faluban és Szegeden nyolcan indulnak a település vezetéséért.

Leépítések válság idején

A recessziós félelmek kiváltotta reakciók következtében az amerikai politikában egyre népszerűbb a német munkaerőpiaci modell.

Rákapcsolt a magyar ipar

A rendkívül gyenge német adatok ellenére a magyar ipar kiugró teljesítményt mutatott a nyár kellős közepén. Eközben, elképesztő tempóban, tovább pörög az építőipar is.

Mario Draghi öröksége

A leköszönő jegybankelnök utoljára még megmutatta, hogy „mindent megtesz” az euró védelme érdekében, még ha ezt egyes tagállamok nem is támogatják.

Átalakulóban a német energiatermelés

A megújuló energia súlyának növelése és a hagyományos áramtermelés kivezetése gyakran szélsőséges áringadozásokhoz vezethet.

Mélyponton az európai földgázárak

Ellentmondásos folyamatok jellemzik a globális olaj- és földgázpiacot. Az elemzők nagyobbik része árcsökkenést jósol.

Sómárka, amelyből nem csak Parajd él

Változatlanul jelentős márkának számít a hajdani Magyarország „sólegendája”, Parajd. A Hargita megyei település ma már túlnyomó részben a sóbányához kapcsolódó idegenforgalomból él. 

Gyengül Putyin népszerűsége

Feljövőben a kommunisták és az ultra-nacionalisták. Visszaütöttek az orosz elnök népszerűtlen intézkedései, például a nyugdíjkorhatár emelése.

A ciklus végére összejöhet a hatvanszázalékos adósságráta

„Túlzottan konzervatívnak tartom a magyar adósosztályzat jelenlegi besorolását mindhárom nagy hitelminősítőnél, a forint árfolyama pedig egyre kevésbé hat az adósságszint mutatójára”

Kínai rézbánya déli szomszédunkban

Újabb, csaknem félmilliárd dollár értékű szerződést kötött Belgráddal egy kínai bányamulti. Két éven belül további lelőhelyeket tárnak fel.

Mikor legyen magyar euró?

Rendkívül érdekes tanulmány jelent meg Az euró 20 éve: győztesek és vesztesek címmel a freiburgi székhelyű, hayeki liberális alapokon álló Centre for European Policy (CEP) agytröszt oldalán.

Törpe erőművek a búvópatakok országában

A természeti adottságait kihasználva a megújuló forrásokra alapozza energiastratégiáját a 2006 óta független kis balkáni ország.

A költségvetési stabilitás a növekedés feltétele

A dinamikus gazdasági bővülés hathatós támogatást adhat a büdzsécélok eléréséhez – derül ki a Költségvetési Tanács (KT) elemzéséből, mely szerint az első félévi államháztartási többlettel ellentétben a deficit döntő része a második fél évben, azon belül is az utolsó negyedben alakulhat ki.

A szükséges rossz

Privatizációt és új nyugdíjszámítást vár el Belgrádtól a Nemzetközi Valutaalap. Eladják a Komercijalna bankát.

Ütemterv szerint halad a szuperkórházprojekt

„A XXI. századi betegellátás az általam csak 3T néven emlegetett program mentén változtatható meg gyökeresen” – fejtette ki a miniszterelnöki megbízott, Bedros J. Róbert.

Szülőnek lenni életre szóló kaland!

Milyen változást jelent majd a családalapítás? Hogyan fog megváltozni az életünk, ha gyerekeink lesznek? Tényleg le kell majd mondanunk a tanulásról, a karrierről, a szórakozásról, az alvásról? Egyáltalán alkalmasak vagyunk arra, hogy egy kisgyermekért felelősséget vállaljunk?

2019/09/17