2019/08/27

Tétova gazdaságélénkítés

Kisvállalati élénkítő csomagot indított el Peking, egyelőre nem túl sok sikerrel.

Három szín orosz

Színes fotókon a cári Oroszország utolsó éveinek hétköznapi pillanatai abból az időből, amikor a fekete-fehér fotográfia is csak gyerekcipőben járt. A digitálisan felújított képek valósághű színeit nézve könnyű megfeledkezni arról, hogy ezek a fotók közel száz éve készültek. A képek megtekinthetők a Mai Manó Ház legújabb kiállításán.

Deviza is lehet aranytartalék

Hiába a sok-sok árfolyamugrás, a néha bizonytalannak tűnő gazdaságpolitikai elképzelések, dollárból, svájci frankból, jenből, fejlett piaci – például német – államkötvényekből sohasem árt betárazni.

Eldördült a startpisztoly

A múlt szombat óta dübörög az önkormányzati választási kampány. Az ötvennapos aktív kampányidőszakban a helyhatósági polgármester- és képviselőjelölteknek először az ajánlásokat kell összegyűjteni.

Kukoricára térdepeltethetik Romániát

Az Európai Bizottság felkérte Bukarestet: vizsgálja felül a 2017-es és 2018-as kukoricatermésre vonatkozó adatokat, miután felmerült, hogy azok eltúlzottak és nem tükrözik a valóságot.

Megújuló barokk csoda a Dráva-parton

Hamarosan megkezdődik Kelet-Horvátország legnagyobb városának, Eszék (Osijek) erődrendszerének a teljes körű, javarészt európai uniós forrásból finanszírozott felújítása.

A rádiók formálják a zenei közízlést

Sok gyermek elhatározza, mivé lesz felnőttként: tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász… Manapság inkább menedzser, személyi edző, ügyvéd, fogorvos, műkörmös. Na ja, változnak az idők. De nem Heincz Gábor Bigának, aki gyerekfejjel úgy döntött, zenész lesz, és az is lett. Persze az álom beteljesedését, a sikert nem adták ingyen.

Egyszerűsödő műszakicikk-piac

A piacvezető Media Markt is egyszerűsíti cégrendszerét, az egyes boltokat működtető kft.-it beolvasztja a holding társaságába, és a Tesco hipermarketjeiben erősít.

Megszürkülőben az Apple imázsa

Pár héttel az új iPhone-ok bemutatója előtt kisebb vihart kavar a nemzetközi sajtóban, hogy kiderült: saját faroktollába harapott bele az amerikai nemzeti sas.

Változóban a japán vállalati kultúra

Az Abenomics, Abe Sinzó kormányfő gazdaságélénkítő reformcsomagja lassan, de elkezdett áthatolni az évszázados merevségű japán vállalati kultúrán.

Patrióta húzóágazat

Itthon és külföldön is egyre nagyobb összeget költünk utazásra, hozzánk is egyre többen látogatnak, ám van még teendő – foglalható össze a hazai turizmus teljesítménye. Az idei év újabb rekordokat hozhat. 

Hiányban jók vagyunk

Miközben az államháztartás hiánya az idén is alulmúlhatja a „bekalibrált”, 1,8 százalékos deficitcélt, addig az év második felében bevezetett család- és gazdaságvédelmi akciótervekre is megvan a fedezet.

Új gyógyszer és terápia a Richtertől

Augusztus 20-án jelentette be a Richter Gedeon Nyrt., hogy megkezdte az új, teritapid hatóanyagú bioszimiláris készítménye árusítását az unió és az EGT-tagállamok területére.

Stabilan növekszik a lakosság vagyona

Tovább növekedtek a második negyedévben a lakosság megtakarításai, és a kötelezettségektől megtisztított, nettó pénzügyi vagyon átlépte a 47 ezer milliárd forintot. Az egyes eszközosztályok között az állampapír a legnagyobb nyertes, de a készpénz súlya sem csökken a portfólióban.

Vége az élelmiszer-pazarlásnak

Andrzej Duda államfő a múlt héten aláírta az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemről szóló törvényt, amely a többi között arra kényszeríti az üzleteket, hogy az eladatlan árut jótékonysági célokra fordítsák.

Dér Gábor

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának fiatal szakorvosjelöltje nyerte a második európai pacemakerversenyt, Valenciában...

Felülmúlták a papírformát

Remek második negyedévet tudhat maga mögött az ANY Biztonsági Nyomda, amely árbevételét és nyereségét is mintegy tíz százalékkal növelte.

Fegyverbe!

Nem előzmények nélkül, de heteken belül „élesben” is elindulhat végre a nagy sorozatú kézifegyvergyártás Magyarországon. A kiskunfélegyházi üzem a próbatermelésen túl van, az ősztől induló hazai sorozatgyártás révén pedig egy évtized alatt várhatóan 200 ezer kézifegyver készülhet minőségi, cseh licenc alapján. A beruházás összköltsége 24,5 milliárd forint.

Világszinten is különleges a budapesti sportesemény

Jön a Budapest Európa Sportfővárosa programsorozat egyik csúcspontja, a IV. Budapest Urban Games, amelyet hat sportágban rendeznek meg a fővárosban.

Tizenkilencre lapot húzva

Salvini amatőr módon rúgta fel a koalíciót. Az Öt Csillag és a Renzi-féle demokraták összehozhatnának egy kormánytöbbséget, ami rövid távon működhet, hosszabb távon viszont mindkét párt politikai halálához vezethet.

Halványuló legenda

Ötven esztendeje zajlott a Woodstock Fesztivál. Fél évszázad. Kis lépés az emberiségnek, de nagy ugrás egy embernek. Írom ezt a humortalan, nyakatekert idézetet, ha már a Holdra szállás is ötvenéves.

Kínai részvétellel indult újra a hidegháború

Peking és Washington már katonailag is kóstolgatja egymást, egy-egy lépésükkel igyekszenek felmérni a stratégiai ellenfél várható reakcióit.

Öldöklés a kórházban

Egy hónapon belül másodszor szembesült nehezen megemészthető tragédiával a romániai közvélemény: a tinédzserlányokat borzalmas körülmények között meggyilkoló dél-romániai rém kihallgatásáról...

Nagyon lagom

Májusban foglalkozott a Bloomberg a H&M svéd ruházati üzletlánc katalógusával, ugyanis a cég közleménye szerint már nem ad ki többet, a magazint online terjeszti.

ArtKert - Ajánló

A mi kulturális ajánlónk vállaltan szubjektív, s reméljük, minél többek ízlését kielégíti. A héten egy Szinyei-kiállítást, a 2. ArtKertet és a Zsámbéki Nyári Színház záró előadását ajánljuk szíves figyelmükbe.

Kellene egy jó magyar csapat

Andrej Danko szlovák házelnök még nem hirdette ki a 2020-ban esedékes szlovák parlamenti választások időpontját, de a voksolásra valószínűleg február 29-én kerül sor...

Bebetonozott kamatok

Átlépte a 70 százalékot az öt évnél hosszabb kamatfixálású lakáshitel-szerződések aránya az első fél évben. A fix kamatozású kölcsönök térnyerése lassabb ütemben, de folytatódhat, miközben lassulhat a bővülés az új kihelyezéseknél.

Látszólag - Borbély László új kötete

„Mintha a létből ballagna haza, egyre nehezebb tagjaival” – József Attila földmívese lépeget felénk, ahogy Borbély László új kötetének szellősen tördelt, mégis nehezen megnyíló, mackósan forduló lapjait forgatjuk.

Dizájn, amely megváltoztatta a világot

Léteznek érdekes tárgyak, vannak ikonikus tervezések, amelyekre addig nem gondolt senki, ám azonnal felrobbantják a piacot, és megindul a másolás.

A vérkeringésben

Harmincadik születésnapját ünnepli a hétvégén, augusztus 30-án induló Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál. Az egykori kisvárosi rendezvényből mára országszerte jegyzett borünnep lett, köszönhetően a két legendás pezsgőgyárnak.

A balaton lett a riviéra

A távmunka, az online jellegű vállalkozások, a cégek digitalizálódása, e folyamatok egyre érezhetőbb előretörése révén ma már több tízezrek számára valós, működő lehetőség, hogy a Balatonról járjanak fel a fővárosba dolgozni. Emiatt az ingatlanpiac felbolydult.

Nemzetpolitika naprakészen

A Kós Károly-díjat, az Autonómiáért kitüntetést 2016 januárjában, a Magyar Örökség Díjat 2016 márciusában, a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat az idén augusztus 19-én nyerte el a Kossuth rádió napi magazinja, a Határok nélkül.

Aggódó németek

A német gazdaságnak új növekedési modellre lenne szüksége. A kormány fiskális élénkítésről beszél, de ez csak rövid távon hozhat némi javulást.

Még mindig a készpénz az úr

Úgy tűnik, egy időre beállt a 8–10 százalékos növekedési sávba a magyarországi megtakarítási piac: a hazai háztartások pénzügyi eszközeinek értéke június végére jócskán meghaladta az 56 ezer...

Nem szűnt meg, csak átalakult

Az év elejétől megváltozott cafeteria-rendszer miatt már jelentős adóvonzata van (lenne) az iskolakezdési támogatásnak, így a dolgozók több helyen nem kapják a megszokott összeget. A munkaadóknak azonban négyféle lehetőségük is van pótolni a növekvő adók miatt kieső, szeptember elején jellemző támogatási formát.

Gigacsomaggal készül az EKB szeptemberre

Látva a közös valutaövezet gazdaságainak vészes lassulását, az Európai Központi Bank (EKB) ősz elején új élénkítő csomagot jelent be.

2019/08/27