2019/08/19

Újjáélesztett reformok Ukrajnában

Optimista, már-már utópisztikus jövőképet vázolt fel az ukrán gazdasági reformokról Volodimir Zelenszkij elnök. Egy augusztus első napjaiban megtartott törökországi gazdasági fórumon tett nyilatkozatára a napokban a kijevi sajtó is visszatért.

Lendületet adhat a támogatás

Az első fél évben több mint 132 milliárd forint értékben finanszíroztak személyautókat és kishaszonjárműveket a hazai lízingcégek.

Büszkék lehetünk a határáttörés évfordulóján

Ez egy óriási jelentőségű esemény volt, amikor egy rab nép nyitott utat egy másik rab népnek. Az évek során egyre inkább átérzem ennek a jelentőségét – fogalmazott a páneurópai piknik 30. évfordulója alkalmából megrendezett esemény kapcsán Párkányi Raab Péter szobrászművész, akinek Melocco Miklóssal nyílt közös tárlata az esemény helyszínén.

Kifulladás előtt

Kiábrándítóan hatnak a lakosság elvándorlásáról és elöregedéséről szóló statisztikai adatok. A kormány folyamatosan növelni kénytelen a nyugdíjkorhatárt.

Kókadozó fegyverbiznisz

A tengerentúlon Trump elnöksége alatt az eladások csökkenő pályára kerültek.

A biztos menedék

A kereskedelmi háború körüli bizonytalanságok újabb csúcsra tornázták fel az arany árfolyamát. A Fed nem egyértelmű kommunikációja szintén növeli a feszültséget.

5.1

Eddig az 5.1 elnevezés hallatán a házimozi-rendszer juthatott eszünkbe, de immár a magyar gazdaság második negyedéves teljesítményére is asszociálhatunk.

Abszolút többséget szerezhet a PiS

Nem tépázta meg a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) népszerűségét a parlamenti elnök ügye.

Éjszaka vadak közt

Hogy kinek milyen kulturális programot ajánlunk, az bizony meglehetősen szubjektív. Egyfelől a saját ízlésünket tükrözi, másrészt hogy miként vélekedünk a másik műveltségéről, érdeklődési köréről.

Tízmillió fa

Gombamód szaporodnak nemcsak külföldön, de idehaza is azok a civil kezdeményezések, amelyek több millió fa elültetésével állítanák meg a klímaváltozást.

Látszólag - a szürrealizmus

Mindenki másként van vele, jómagam kamaszkoromtól a szürrealizmus elkötelezett híve vagyok. E stílusirányzat azon kevés izmusok egyike, amely bőségesen kiállta az idők próbáját, s nem jutott a tízes–húszas évek napokig, netán mindössze órákig létező modernkedő irányzatainak sorsára.

Billegő koalíció és államháztartás

A kormánykoalíció felbontásával fenyegeti Romániában a kisebbik koalíciós párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) a kabinet fő erejét adó szociáldemokratákat (PSD). Az ALDE egyebek mellett elégedetlen a kormányzással, az idei első költségvetés-kiigazítással, illetve az elfogadott és tervezett adóemelésekkel.

Ingyenhitel katásoknak is

Nagy könnyebbséget jelent a katás egyéni és társas vállalkozóknak, hogy augusztus 8-ától végre ők is kaphatnak ingyenes beruházási hitelt...

Karácsony János

Legenda, ikon, és ebben nincs semmi túlzás. Az alkotókedve töretlen, több formációval is zenél, a közönség igényeit maximálisan szem előtt tartva, hiszen mindenki az emblematikus dalokat várja tőle, és ezzel ő is tisztában van.

Viharban a Viharmadár

Moszkva új, atommeghajtású csúcsrakétája egy teszt során felrobbant. Putyin nem ment el a helyszínre, és nyomban elkezdődtek a találgatások a sugárszennyezésről.

Az új Hollywood

Az álomgyárban, mielőtt egy film zöld lámpát kap, egyre többször merül fel a kérdés: mit fog szólni hozzá a nemzetközi közönség?

Vegyes számok az önkéntes kasszáknál

Tovább emelkedett az első fél évben az önkéntes nyugdíjpénztáraknál kezelt vagyon. A tagdíjbevételnél viszont visszaesés jött az egy évvel korábbihoz képest, miközben idén minimálisan csökkent a taglétszám is.

Robi segít a diagnózisban, a szűrésben

A legfrissebb fejlemények azt mutatják, hogy az egészségügyben felismerték a mesterséges intelligencia alkalmazásának szükségszerűségét. Legutóbb Nagy-Britanniában és Magyarországon is bejelentettek egy-egy fontos robotfejlesztést, de a laborokban már a gondolatot olvasó robot is készül.

Hullámvasúton az Őrmester

Manapság az egyik legspekulatívabb kispapír az Őrmester, amely hosszú évekig békésen szunyókált a pesti parketten.

Nyoma sincs a lassulásnak

A várakozásokat meghaladva, 4,9 százalékkal bővült a hazai GDP a második negyedévben.

A kvótamaximalizálás a cél a szegedi vb-n

Öt napon keresztül Szegedre figyel a kajak-kenu sport. A vasárnapig tartó világbajnokságon a tokiói olimpiai kvóták 67 százaléka gazdára talál.

Megtelt tábla kitéve

A velencei lakosok azzal vádolják a globális turizmust, hogy megsemmisítette a városukat. A barcelonai városvezetés korlátozza a szálláshelyek kialakítását, a Galápagos-szigeteken a tömegturizmus érkezése veszélyezteti az ikonikus vadvilágot.

Nem tud ukránul Porosenko fia

Akár meg is büntethetnék a Petro Porosenko által szorgalmazott, és május 20-án aláírt nyelvtörvény értelmében az exelnök fiát, ugyanis csak oroszul tudja kifejteni a mondanivalóját.

Rengeteg az új arc Kijevben

A dátumról a 26 tagú előkészítő egyeztető bizottság döntött, amely arról is határozott, hogy az állandó bizottságok taglétszáma 7-től 31 főig terjedhet. A bizottsági elnökök posztjaiért megkezdődtek az első csatározások.

Magyarázatok a boltok átalakítására

Nemcsak a piacvezető kiskereskedelmi hálózatról, hanem a napi fogyasztási cikkek piacáról is sokat elárul a Tesco-Global Áruházak Zrt. mostani pénzügyi évének beszámolója. A jelek szerint a diszkontértékesítésnek áll a zászló.

EU-fogyasztói árak – a legdrágább és a legolcsóbb államok

Dánia a legdrágább uniós tagország – ha a fogyasztói árakat nézzük. Ebben az országban a fogyasztói árszint csaknem negyven százalékkal haladja meg az uniós átlagot. Dánia tükörországa e tekintetben Magyarország, ahol a fogyasztói árak csaknem negyven százalékkal maradnak az EU-átlag alatt.

India bekebelezte Kasmírt

Három atomhatalom: India, Pakisztán és Kína feszül egymásnak a vitatott területek kapcsán. A törékeny egyensúlyt most India rúgta fel.

Hitelszigor Romániában

A Román Nemzeti Bank (BNR) januártól szigorította a hitelezési feltételeket, így az első fél évben több mint 10 százalékkal csökkent a jelzáloghitel-állomány a tavalyi azonos időszakhoz képest. Ugyanakkor a lakosságnak és a vállalatoknak nyújtott kölcsönök volumene összességében nőtt, csupán a növekedési ütem lassult.

Helyezkedés

Valami készül a hazai internetesáruház-piacon, a GVH döntésére vár az eMAG és az Extreme Digital összebútorozása, míg korábban a GVH jóváhagyásával a Tesco kvázi átadta teljes elektronikaitermék-piacát (webestől együtt) a Media Marktnak.

A szlovák Főnix

Az 1990-es évek Szlovákiájának történetét meghatározó, magyarellenes volt kormányfő 77 évesen egy új párt alapításán dolgozik, amelyet szeptemberben mutat be.

Globális túlhatalom

Munkacsoport áll föl az igazságügyi tárcánál a multicégek megregulázási lehetőségeinek áttekintésére. Nem lesz könnyű dolga a testületnek.

Taktikai szünet

A szocialista kormányfőnek szeptember 23-áig van ideje arra, hogy dűlőre jusson a kisebbik koalíciós partnernek ajánlkozó Podemosszal.

Szerényebb negyedév a német elitcégeknél

A több oldalról is szorongatott német társaságok üzemi nyeresége ugyan zsugorodott a második negyedévben, de Amerikában és Ázsiában növelték a forgalmukat.

Salvini a kapuk előtt

Az északról indult, de a legutóbbi európai parlamenti választásokon már 36 százalékot elérő, ennek alapján egyedül is kormányzóképes Liga borította a koalíciót

Hálózati modellváltás

Több pénz, új struktúra, szándék a hatékonyabb működésre, egyébként marad minden a régiben – egyelőre így összegezhető az akadémiai kutatóhálózat átszervezése. Az átadás-átvétel jelenleg is tart.

Magyar világzenei lemezek az élen

Egyedülálló teljesítménnyel büszkélkedhet a Fonó lemezkiadó, mégpedig azzal, hogy a World Music Charts Europe-ot, a legrangosabbnak tartott világzenei rangsort augusztusban két kiadványukkal vezetik.

Cserealap lehet Hongkong

Peking nem engedheti meg magának, hogy a hadsereget is bevesse a hongkongi tüntetők ellen – pénzügyi krízist kockáztat ezzel. Ugyanakkor gyengének sem látszódhat, mert ezzel veszélyes precedenst teremtene.

Új magyar brandek kellenek

Új magyar brandek felépítése a lelke a magyar versenyképességnek: ez utóbbi nem külföldön kezdődik, először itthon kell kitalálni magunkat, hogy ki tudjunk lépni az exportpiacokra.

2019/08/19