2019/08/12

Elszívó hatás

Nem csodafegyver, de csökkenti a szegénységet az egyre kevesebb embert érintő közfoglalkoztatás – derül ki a Belügyminisztérium kutatásából. Az ősszel közmunkás-béremelés következhet.

Együk vagy ne együk?

Nincs könnyű helyzetben az, aki egészségesen szeretne étkezni. A táplálkozástudományi közlemények egymásnak ellentmondó eredményeket mutatnak, a magazinokat olvasva pedig végképp összezavarodhatunk.

Magyar tanulók a világ élvonalában

A hazai köznevelésnek nagy hagyományai vannak a tehetséggondozásban. Az idén sem szakadt meg a sikeres tendencia, a legtöbb nemzetközi tantárgyi versenyről érmekkel tértek haza a magyar diákok.

Megoldások a klímaváltozásra: család, gyermek, nemzet

Az éghajlatváltozásra vonatkozó ismeretek fényében világos, hogy a jobboldali gondolkodásnak válaszokat kell adnia az éghajlatváltozás okozta kihívásokra – mondta lapunknak a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkár.

Horvátország új pályázatot ír ki harci repülőgépek vásárlására

A meghiúsult izraeli gépvásárlást követően újra próbálkozik a horvát kormány. Egy nemrégiben kötött megállapodás szerint szükség esetén a magyar légierő látja el jelenleg déli szomszédunk légterének a védelmét.

Ivanovok alkonya

Csökken a rendelkezésre álló jövedelem, viszont bővül az adósságállomány – szűkebbé vált a középosztály.

Devizaháború

Donald Trump amerikai elnök a Kínával szembeni büntetővámok bevezetésekor még könnyen nyerhetőnek ítélte meg a kibontakozó kereskedelmi háborút.

Ausztria a mérce

„A várost még élhetőbbé és otthonosabbá kell tennünk, ezért fogjuk utcáról utcára és járdáról járdára felújítani” – mondta lapunknak a Fidesz–KDNP által támogatott szombathelyi polgármesterjelölt.

Szép új drónvilág

Az iparág becsült, évi mintegy 25 milliárd dolláros eladásai 2025-re a hatszorosukra, évi 150 milliárdosra nőhetnek. A polgári célú piacon Kína a domináns szereplő. Magyarországon tucatnyi kisvállalkozás gyárt drónokat, köztük katonai felhasználásra alkalmasakat is.

Zavarban a Fed

A befektetők további kamatcsökkentéseket várnak el a kommunikációs zavarban lévő amerikai jegybanktól. Peking nyílttá tette az eddig rejtett devizaháborút: 7 jüan alá engedte a dollár árfolyamát.

Vegyes eredmények a hazai nagyoknál

A várakozásokat bőven felülteljesítő negyedéves nyereségről számolt be a múlt héten az OTP Bank Csoport, míg a Magyar Telekom és a Richter Gedeon vegyes számokkal rukkolt elő.

Úton a tankönyvek

Jelenleg is folyamatban van 13 millió állami fejlesztésű kiadvány kiszállítása az iskolákba. A kormányzat jövőre további egyszerűsítéseket tervez a tankönyvek kapcsán.

Kis megtorpanás a lakáshiteleknél

Kissé visszaesett az új lakáshitel-szerződések mennyisége júniusban, ám az első fél évben így is stabilan két számjegyű maradt a növekedés. Az esztendő második felének a kilátásait nehéz megítélni, de az év egészében mindenképp meglehet a tíz százalék feletti bővülés.

Sötét felhők az autóipar egén

Saját lábába lő bele az uniós bürokrácia, ha a biztonság növelése és a környezetvédelem nevében a következő években lenullázza az autógyártók profitját.

Dobozmesék az üvegfalon innen és túl

Ezek a munkák tükrözik azt a hangulatot, azt az atmoszférát, azt a szellemi állapotot, ami az egypártrendszerben a képzőművészeknek is kijutott. Ha másért nem, azért, mert a megfelelő cenzorok belelátták a műveikbe azt, ami benne sem volt...

Pont az orgona - ajánló

Hogy kinek milyen kulturális programot ajánlunk, az bizony meglehetősen szubjektív. Egyfelől a saját ízlésünket tükrözi, másrészt azt, miként vélekedünk a másik műveltségéről, érdeklődési köréről.

Zala Judit

Igazi karrierváltási történet az övé. Gyermekei születése után már nem tért vissza a vállalati szférába, csokoládéműhelyt nyitott a férjével, Zala Viktorral. Kreativitása, esztétikai érzéke és nem utolsósorban kiváló ízlése a világ élvonalába repítette. A Great Taste Awards három aranycsillagát nyerte el, magyarul világszám lett a szigetszentmiklósi praliné.

Erdély szecessziós gyöngyszeme

Erdély egyik legemblematikusabb épülete a lechneri hagyományokkal szakító, ténylegesen magyar szecesszió lenyomata, Bécstől a gödöllői művésztelepen és az erdélyi műhelyeken átívelő igazi magyar összművészeti produktum.

Elképesztő fizetések fizikai munkákért

Az építőipari boom még súlyosabbá tette az évek óta erősödő munkaerőhiányt, kiváltképp a szaktudást igénylő, fizikai jellegű munkakörökben.

Regionális központot tervez a Tesla Lengyelországban

A nagy lengyelországi belső piacot kihasználva a teljes régiót kiszolgáló központokat tervez az amerikai gyártó – írja a lengyel sajtó.

Óriási kihívás a BL-trófea

Hetedik szezonját kezdi a Mol-Pick Szeged vezetőedzőjeként interjúalanyunk. Az 51 éves spanyol nyert már KEK-et, EHF-kupát, továbbá világbajnok lett hazája válogatottjával, ...

Árrobbanás előtt a szerb idegenforgalom

A szerbek legtöbbje Görögországba megy nyaralni. A belföldi turizmus fellendülés előtt áll, ami az ingatlanárakban még nem tükröződik.

Ezeréves hitünk szentélyei

A kabinet 2016-ban kelt kormányhatározatában jelentős összeget különített el az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye számára, hogy a 2020-as budapesti Eucharisztikus Világkongresszusra renoválhassa az arra rászoruló templomait.

Elmaradt az áttörés

Nem kápráztatták el a befektetőket a múlt héten jelentő kisebb tőzsdei cégek. Bár az elemzői érdeklődés kitart, ez jórészt a Budapesti Értéktőzsde piacfejlesztési programjának köszönhető.

Konszolidálódik a lengyel ingatlanpiac

A lengyel lakáspiacon még tart a lendület, bár a visszaesés már a láthatáron van. Az irodaszegmensben azonban továbbra is erős a kereslet.

Cserben hagyott ország

Politikai válságot és társadalmi drámát hozott magával egy 66 éves, sorozatgyilkossággal megvádolt férfi kegyetlen tetteinek a felderítése; egy 15 és egy 19 éves lányt ölt meg. A románok egyre inkább úgy találják, cserben hagyják őket az állam intézményei, így egyre nagyobb bizonytalanságban érzik magukat.

Több mint hatéves csúcs a lakáshiteleknél

Az első fél év végére megközelítette a 3500 milliárd forintot a lakáshite-lek állománya, ami több mint hat-éves csúcsot jelent.

Már nem csak álom a drónposta és a dróntaxi

Légdeszkán repült 36 kilométert a La Manche csatornán át egy francia feltaláló, de közben a drónos szállítás is fejlődik, akár csomagok, akár (később) emberek szállításáról van szó. Ám súlyos balesetek is beárnyékolják a fejlődést.

Látszólag - Drága örökösök

A héten újraindult a Drága örökösök, az RTL Klub No. 2. falusi sorozata. Hogy miért? Inkább az a kérdés: egyáltalán miért indult két esztendővel A mi kis falunk után?

Lépéselőnyben a kvótacsatában

Nagy a harc a férfi öttusázóknál az elérhető két olimpiai kvótáért. Az angliai Európa-bajnokságon Demeter Bence 7. lett, és így társaival szemben kedvezőbb helyzetből várja a budapesti világbajnokságot.

Még robusztus marad a növekedés

„Miközben lassulásra számítani kell Magyarországon, addig a várható gazdasági teljesítmény még mindig elég lehet az Európai Unió élmezőnyéhez: 4,5 százalékos GDP-számmal kalkulálunk” – jelentette ki lapunknak az ING Bank vezető elemzője.

Regionális babérokra tör a złoty

A Lengyelországban dolgozó ukránok népszerűvé tették a złotyt Ukrajnában, a dollár és az euró mellett.

Akadozik a horvát turizmus

A horvát tengerpart régiónk egyik legnépszerűbb úti célja. Az országba évente közel húszmillió turista érkezik a világ minden tájáról, köztük hazánkból is. Az idei szezon azonban gyengébb lesz a korábbi jó évekhez képest.

2019/08/12