2019/02/21

Címlap

Nincs miért hátrálnunk

A baloldal tizenkét éve abszolút kudarc-sorozatban van, ez köszön vissza agresszív retorikájukban is  – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője...

Számláló

A migráció az új törésvonal

Amit nem sikerült egyben letolniuk a nemzetek torkán, azt most darabonként próbálják.

Szerintem

Rekordok szárnyán

  Piros betűs ünnepek köszöntöttek a magyar gazdaságra: miközben zsinórban immár hat éve bővül az éves teljesítmény...

Négy negyed

Az utolsó pankrátor

Nácivezér, a Ku-Klux-Klan mestere. Megválasztása után zsarnok lesz, nem lesznek többé szabad választások, összeomlanak a tőzsdék és a gazdaság

Mátrix

„Az innováció nem pártállás kérdése”

A mostani MTA-intézethálózati rendszert modernizálni szükséges, és egy alapkutatást támogató, egyben innovációkat termelő szisztémát kell felépíteni...

Mátrix

Magyarország igazodási pont

Szeretnénk, ha a nemzetközi politikában Budapest komoly intellektuális központ lenne, és a világ minden tájáról sok politikus, elemző, politikai gondolkodó építene ki jó kapcsolatot Magyarországgal” – mondta lapunknak Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkár.

Mátrix

Macerás kézfogó

Karácsony Gergely a jelek szerint megúszta a zsidólistázás mentegetése miatti botrányát, ám ebben komoly szerepe lehetett a Mazsihisz gyors megbocsátásának is.

Mátrix

Adjuk vissza a várat az embereknek

A várbeli fejlesztések legfontosabb célja, hogy a várat visszaadjuk a magyar embereknek.

Mátrix

Elhagyják a süllyedő hajót

Sorra hagyják ott az Európai Bizottságot (EB) a biztosok. Kérdés, hogy a kifelé kacsingató – és elköteleződő – tisztségviselők milyen alapon hoznak még az unió sorsát befolyásoló döntéseket.

Mátrix

Hazafelé tartanak a németek Nagy-Britanniából

Ha a britek megállapodás nélkül lépnek ki az EU-ból, a szigetországban élő több mint háromszázezer németből százezer mehet haza.

Mátrix

Megújulás előtt a magyar légvédelem

A magyar légvédelem foghíjas és részben elavult. Megérett az idő a korszerűsítésre. Az egyik esélyes egy norvég–amerikai közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer.

Mátrix

Tabuk az amerikai politikában

A múlt század ötvenes éveiben meglévő tabuk, a válás és a szexuális másság helyét a nyolcvanas években átvette a kábítószer-használat, a házastársi hűtlenség vagy valamivel korábban a vietnami háború kapcsán a behívóparancs elégetése. A rasszizmus azonban örök tabunak tűnik.

Mátrix

Jobboldali előretörés Itáliában

A jobbközép koalíció abszolút többséget szerzett a regionális választáson Abruzzo tartományban, amelyet eddig a baloldal kormányzott. A tavalyi megmérettetésen az 5 Csillag Mozgalom végzett az élen.

Mátrix

Atomrakétából gazdasági rakéta?

Ha Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető második csúcstalálkozója sem hoz áttörést, az csak időt ad a távol-keleti országnak, hogy továbbfejlessze atomprogramját.

Mátrix

Egyes szülő, kettes szülő

Agyalágyultaknak nevezte Nicolas Dupont-Aignan konzervatív politikus azokat, akik megszavazták a francia Nemzetgyűlésben az „apa” és „anya” megszólítás eltörlését az elemi oktatásban.

Mátrix

Bukaresti adóviták

Végletesen megosztja a politikai életet és az érintett vállalatokat Romániában a bankokra, energia- és telekommunikációs cégekre kivetett adó.

Mátrix

Álorvosok román műtőkben

Romániában két, mindössze általános iskolai végzettségű emberről derült ki, hogy hamis diplomákkal dolgoztak állami és magánkórházakban.

Mátrix

Csángóbál történelmi pillanatban

Nemrég engedélyezte a romániai Jászvásár (Iaşi) római katolikus püspöksége, hogy havonta egyszer magyar nyelvű misét tartsanak a moldvai csángóknak Bákó (Bacău) városának Szent Miklós-templomában.

Mátrix

Megbénult a szlovák alkotmánybíróság

Kezdetben szinte előre lefutottnak tűnt, hogy a szlovák parlament a jelentkező jogászok népes csapatából kiválaszt majd 18 jelöltet, s közülük nevezi ki Andrej Kiska államfő az alkotmánybíróság (ab) kilenc tagját...

Skynet

Jön a kibervasfüggöny

Az oroszok azon dolgoznak, hogy a hatalmas ország teljes internetes forgalmát – egy kibercsapás esetére – teljesen le tudják választani a globális webes hálózatokról.

Való Világ

Mi lesz az online híroldalakkal?

Egyre több internetes újság próbálkozik a fizetős modell meghonosításával. Ennek üzleti sikere erősen kétséges.

Való Világ

Hackerek fenyegetik a gazdákat

A precíziós mezőgazdaság térnyerésével egy új probléma is felüti a fejét: most már az agráriumban is számolni kell az informatikai betörésekkel.

Pénz beszél

Jöhet a videójátékok Netflixe?

Az Amazon, a Google és a Verizon is elhozná a digitális forradalmat a játékok világába.

Pénz beszél

Több száz milliárdot mozgat meg az új akcióterv

Valószínűleg alapjaiban változtatja meg a családtervezést a most bejelentett családvédelmi akcióterv hét pontja, amely elsősorban a nők, famíliák gyermekvállalási hajlandóságát hivatott erősíteni.

Pénz beszél

Radikális gazdaságpolitikai paradigmaváltás

Orbán Viktor mostani évértékelő beszédére még évek, de lehet, sőt valószínű, hogy évtizedek múlva is emlékezünk majd.

Pénz beszél

„Sosem voltunk ellenzékben”

 „Szorgalmazzuk a tranzakciós illeték eltörlését az azonnali fizetési rendszer bevezetésének apropóján. A bevezetés sikere az árazástól, azaz a lakossági tranzakciós illetéktől is erősen függ” – ...

Cappuccino

Málnási Csizmadia András

A gyerekkorától a természettudományok iránt érdeklődő kutató szerint sok múlik a kommunikáción és azon, hogyan figyelünk másokra, a többiek eredményére. „Van még mit fejlődnünk abban, hogy mások gondolatait beépítsük a munkánkba, ami által előbbre juthatunk” –

Társadalom

Hazatértem Írországból

Az ellenzéki sajtóban csak a kivándorlásnak van hírértéke, holott folyamatos a visszaáramlás is. Írország vonzereje a pazar természeti környezet, Dublin sörözői és a híres nyugalom.

Társadalom

Napirenden a fogorvosok ügye

Az elmúlt kilenc évben összességében 13,5 milliárd forinttal több támogatást kaptak a fogorvosi praxisok, 2017 óta pedig ők is jogosultak az alapellátásban korábban meghirdetett letelepedési pályázatokra –

Sport

Tizenöt éremmel elégedett lenne a MOB elnöke

A 2020-as tokiói olimpiára készülő versenyzők már húzogatják a strigulákat. Az ötkarikás játékokat megelőző év a legtöbb sportágban a kvalifikációról szól...

Bel Canto

Hálátlan népség vagyunk

A Bartók Béla úti Hadik ház sarkán bronztábla emlékezteti az arra járót: onnan mentette ki Gerlóczy Gedeon építészhallgató Csontváry halála után a műteremben rekedt képeket.

Kultúra

A magyaroknak saját metafizikájuk van

Tamási Áron dolgozószobájának a székeiben ücsörögve beszélgettünk. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) nemrég kinevezett főigazgatója hatodik kötete után sem tartja magát írónak.

Kultúra

Huszonegyedik századi teátrum

Újabb kulturális tér nyílt a fővárosban, átadták a Nemzeti Táncszínház épületét az átalakuló, megújuló Millenáris Parkban.

Kultúra

Karácsonyi filmdráma Székelyföldön

Az idillikus székelységképnek a valósághoz való közelítését ugyanúgy célul tűzték ki az alkotók, mint a karácsony igazi üzenetének átadását.

Kultúra

Arcképek az Osztrák–Magyar Monarchiából

A Habsburg Történeti Intézet rendezvénysorozatának legutóbbi eseményén Fráter Zoltán irodalomtörténész, az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet docense tartott előadást Krúdy Gyula, a „monarchiás” író címmel.

Oktogon

Ember a gépben

Manapság triviálisnak tűnik az a megállapítás, hogy az embert körülveszi a technológia: 2020-ra több milliárd elektronikai eszköz csatlakozik rá az internetre.

Korábbi lapszámok