2019/01/31

Címlap

Családi momentumok

A család mindennél fontosabb – ezt mindenki megtanulhatta a Keresztapa című filmből, és úgy tűnik, a Momentum tagjai is megértették a leckét: furcsa kampányelszámolás, ÁSZ-vizsgálat, elkésett számlák. 

Szerintem

Ha egy üzlet beindul

Kilenc hónappal az országgyűlési választások után még mindig nem született meg a Momentum végleges elszámolása a kampánypénzekről. Pedig nem tűnik túl bonyolultnak a feladat: 500 millió forintot kapsz, 500 millió forinttal elszámolsz. 

Számláló

Válogatás a fővárosi fejlesztésekből

Nemrég újult meg alaposan a Budapest 2030 Hosszú Távú Városfejlesztési Koncepció, így most összeszedtünk néhány olyan jelentős beruházást és fejlesztést, amelyre a várakozások szerint hamarosan sor fog kerülni. 

Négy negyed

Félidőben Trump külpolitikája

Amerikának világosabb céljai vannak, és többet tett az elérésükért, mint ahogy azt a mainstream média sugallja.

Mátrix

Politizáló szakszervezetek

Komoly hitelességi kockázatot vállaltak az ellenzéki pártokkal politikai célok eléréséért együttműködő érdekvédők – olvasható ki az elmúlt hetek fejleményeiből.

Mátrix

A Bayer-ügy és néhány előző ítélet

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon – helybenhagyva az elsőfokú ítéletet – bocsánatkérésre és háromszázezer forintos sérelemdíj megfizetésére kötelezte Bayer Zsolt publicistát, akit Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő perelt be.

Mátrix

Túltolt néppártosodás?

A tavaszi választási eredményéhez képest a felére esett vissza a Jobbik támogatottsága. Sneider Tamás elnököt a párton belül egyre többen gyengekezű vezetőnek tartják...

Mátrix

Szuperkórház – tervpályázat után

Napfényes betegszobákkal, high-tech műszerparkkal, zöld pihenőligetekkel öt év múlva fogadja az első betegeket a dobogói szuperkórház. 

Mátrix

Tavaly is csúcsra járt a balliberális fakenews-gyár

A múlt évben is jócskán akadtak Magyarországot lejárató, megalapozatlan értesülések, amelyeket a bukott parlamenti ellenzéki pártok és politikusok mellett az „újságírók vagyunk” – hazai ellenzéki média is előszeretettel idézett. 

Mátrix

Nem is sejti a francia sajtó, mi történik Budapesten

Pártállástól és műfajtól egyaránt függetlenül torz képet fest a francia média a magyarországi tüntetésekről.

Mátrix

A davosi Kasszandra

A francia elnök tavaly még ünnepelt üdvöskéje volt a davosi csúcsnak. Az idén már el sem utazott oda, otthon kénytelen menteni a belpolitikai helyzetet.

Mátrix

Merkel embere a pénzéhsége miatt válik Soros-árvává?

Elmar Brok, a CDU-s EP-képviselő több szempontból rekordtartó. Ő az Európai Parlament egyik legrégebben szolgáló tagja. Egyben ő az egyetlen olyan német néppárti képviselő, aki rajta van a Soros-hálózat által megbízhatónak tekintett 226 uniós honatya listáján. 

Mátrix

Peking megpróbál a jövőbe menekülni

A hitelezés további erőltetése bankválságot hozhat. A GDP további lassulása viszont sok millió kínai életszínvonalát ronthatja.

Mátrix

Felébred-e valaha az uniós iparszabályozás?

A német ipar szereplőinek végre leesett, hogy megváltozott a világ: a kínai cégek immár az ő pozícióikat fenyegetik. 

Mátrix

Meghalt a kínai nukleáris bomba atyja

Kilencvenkét éves korában meghalt a kínai hidrogénbomba atyja, Jü Min. Nagy szerepe volt abban, hogy Kína atomhatalommá váljon.

Mátrix

Peking megpróbál a jövőbe menekülni

A hitelezés további erőltetése bankválságot hozhat. A GDP további lassulása viszont sok millió kínai életszínvonalát ronthatja.

Mátrix

Felébred-e valaha az uniós iparszabályozás?

A német ipar szereplőinek végre leesett, hogy megváltozott a világ: a kínai cégek immár az ő pozícióikat fenyegetik. 

Mátrix

Meghalt a kínai nukleáris bomba atyja

Kilencvenkét éves korában meghalt a kínai hidrogénbomba atyja, Jü Min. Nagy szerepe volt abban, hogy Kína atomhatalommá váljon.

Mátrix

Szíria a globális érdekek ütközéspontja

Az utóbbi időben kevesebb szó esik Szíriáról, pedig a nemzetközi kapcsolatok legtöbb aktuális konfliktusa itt kulminál. Nézzük sorjában!

Mátrix

Válaszúton a Fed és az EKB

Szorult helyzetben van az európai és az amerikai jegybank: a gazdasági növekedés lassulására kell választ találniuk.

Mátrix

Megvan a volt ENSZ-főtitkár gyilkosa?

Nagy valószínűséggel megtalálták Dag Hammarskjöld volt ENSZ-főtitkár gyilkosát, ám a merénylet mögötti megbízó továbbra is ismeretlen.

Mátrix

A „székely terroristák” kálváriája

Fél éve került újból börtönbe a két „vármegyés” férfi. A legjobb esetben is csak 2019 karácsonyán szabadulhat Beke István, míg sors- és cellatársa, Szőcs Zoltán 2020 februárjában. 

Mátrix

Templom, juhászkutya, Kalinka

Szerbia erős Moszkva-barátságát hangsúlyozta Putyin elnöknek, országnak, világnak.

Mátrix

Ukrajna a katasztrófa szélén

Északkeleti szomszédunk folyamatosan gazdasági és politikai gondokkal küszködik, az országot a pénzügyi összeomlástól egy decemberben megítélt újabb kölcsön mentette meg

Mátrix

A „fekete özvegy” kapcsolati hálója

Tavaly szeptemberig a közvélemény számára teljesen ismeretlen volt a Komáromban élő Alena Zsuzsová neve. 

Mátrix

Kábítószer az élővizekben

Londonban a hidrobiológus kutatók hiperaktív angolnákat találtak a Temzében. Szerintük egyértelmű, hogy az emberi kokainfogyasztás melléktermékei mérgezik a folyót. 

Való Világ

Génkereskedők

A DNS-elemzések értékesítése sok százmilliós üzletté nőtte ki magát. A bolt azonban csak most indul be igazán.

Való Világ

Hallgatóznak vagy hadakoznak?

Vádat emeltek Amerikában a Huawei ellen, de ma már Németország is azt fontolgatja, hogy kizárja az ázsiai céget egyes távközlési fejlesztésekből. A vád kémkedés, amely inkább csak ürügy arra, hogy megvédjék a piacokat.

Való Világ

Mesterséges intelligencia a cégek szolgálatában

Kevesebb várakozás, gyorsabb ügyintézés, versenyképesség. Ezek a kulcsszavak lebegnek a mesterséges intelligenciát fejlesztő cégek szeme előtt.

Való Világ

Újabb tízmilliárdok öntözésfejlesztésre

Az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásait a mezőgazdaságban leginkább az öntözés fejlesztésével lehet ellensúlyozni. Erre a területre most többletforrásokat rendelt a kormány.

Való Világ

Sok függ a gabonától

Az őszi kalászosok termését nagymértékben befolyásolhatja még az időjárás. Egy biztos: a gabonán most sok múlik. 

Pénz beszél

Milliók másodpercek alatt

Miután jóváhagyta az azonnali fizetési szolgáltatás működési modelljét a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa, júliustól  a tízmillió forint alatti átutalások másodpercek alatt teljesülhetnek.

Pénz beszél

Pénzeső a cégvilágnak

Nincs több kifogás, itt az idő beruházni! Új vállalati hitelprogramot indított a jegybank, és az MFB is rendkívül kedvező feltételekkel kínál finanszírozási lehetőséget – utóbbinál akár egyszerre tízmilliárd forint is igényelhető.

Pénz beszél

Jogos a kincstári optimizmus

Az országgyűlési választások ellenére tavaly csökkent a költségvetés GDP-hez viszonyított hiánya, s ezzel párhuzamosan az adósságráta is mérséklődött.

Cappuccino

Veszelszki Ágnes

Decemberben jelent meg a Borkommunikáció – Aszútól a zenitig című hiánypótló kötet, amelynek célja a borkommunikáció alapvetésein túl a minőségi magyar nedűk fogyasztásának népszerűsítése.

Társadalom

Végletesen és végzetesen átformálnák Európa képét

A Közel-Kelet muszlim népessége újabb robbanás előtt áll, és az ott élőknek semmi okuk nincs rá, hogy a hazájukban maradjanak, nyugaton pedig sokan ezt nem bánják, sőt még bátorítanának is milliókat, hogy Európában keressenek új otthont maguknak. 

Társadalom

Az áldozatok bestiáriuma

Az „áldozat” a bal- és a liberális oldal társadalommérnökeinek saját  fejlesztésű, infekció útján megalkotott humanoid létformája. 

Sport

Két hétig tartó adrenalinbomba

A januári viadalon elért 20. helyezésével Szalay Balázs és navigátora, Bunkoczi László beállította eddigi legjobb eredményét az aktuálisan Peruban rendezett Dakar-ralin. 

Sport

Új német modell?

A Financial Times kalkulációja szerint 2008 óta a top öt európai labdarúgóligában az egy játékosra fordított átigazolási díj egyik klubcsapat esetén sem olyan alacsony, mint a Borussia Dortmundnál. 

Bel Canto

A tábornok szolid pótkávét ivott

Hatalmas fekete molinót himbál a szél a Nemzeti Múzeum homlokzatán, rajta a legújabb kiállítás címe: Az ismeretlen Görgei.

Kultúra

Népművészet nélkül, mint az étel só nélkül

Divatos liberális körökben az érzékenyítés fogalma, módszere. Vajon érzékenyíthetők az emberek népi hagyományaink, népművészetünk iránt?

Kultúra

Ravellel szeretetről és megbocsátásról

Operaszenzáció Kolozsvárott  | Egyestés füzérbe fonta Maurice Ravel Pásztoróra (L’heure espagnole) és A gyermek és a varázslat (L’enfant et les Sortilèges) című egyfelvonásos operáit Tompa Gábor kolozsvári rendező. Világszínvonalú évzárás-évkezdés a Kolozsvári Magyar Operában. 

Kultúra

Pesttől a Chapelle Royale-ig

A február 17–25. között Budapesten megrendezendő Cziffra Fesztivál 2019-en részt vesz Isabelle Oehmichen is. 

Oktogon

Kvótanő helyett

Első írásom témáján töprengve a kvótanő – egyébként rendkívül ellenszenves – fogalma fészkelte be magát a gondolataim közé. A rovat egyetlen női szerzőjeként szinte megkerülhetetlennek tűnik a kérdés: kvótanő lettem?

Korábbi lapszámok