2018/12/06

Címlap

Átjárhatóság a takarékok között

Két éven belül egy modern, univerzális kereskedelmi nagybankot hoz létre a Takarék Csoport, amely az országos lefedettség mellett biztosítja majd a pénzügyi átjárhatóságot a fiókok között – hangsúlyozta lapunknak adott interjújában Vida József, a TakarékBank elnök-vezérigazgatója, a B3 Takarék Szövetkezet ügyvezetője.

Szerintem

Macron elengedte a franciák kezét

Az üzemanyagok új adója csak az utolsó csepp volt a pohárban. Franciaország gazdasága a 2008-as válság óta egy százalék körüli mértékben növekszik, valójában stagnál. A többség hasonlóan vagy rosszabbul él, mint a krízis kirobbanása előtt.

Számláló

Ide jutott Románia 100 év alatt

Mi lett volna, ha Erdély Magyarország része marad száz évvel ezelőtt? – tettük fel a történelmietlen kérdésünket, és próbáltuk számszerűsíteni, statisztikai adatokkal és különféle nemzetközi szervezetek rangsoraival. Mivel Erdélyre vonatkozóan nem készülnek ilyen statisztikák, azt feltételezzük, hogy az anyaország adataival egyeznének meg az értékei. Ennyit bukott a Romániához csatoláson minden erdélyi polgár, legyen román, magyar, szász vagy cigány.

Négy negyed

Tehertétel és medvebőr

Bródy János, a dalszerző új dallal jelentkezett. „Na és?” – gondolhatnánk, ha nem futott volna végig pár nap alatt a teljes ellenzéki médián, mintha egy atomháború után, a felperzselt földön kellene a túlélőkhöz eljuttatni a hírt: „Bródy él, és még mindig alkot!!!”

Mátrix

„Nem lehet önkényesen túlóráztatni”

„A túlóra-módosításra vonatkozó javaslat kizárólag az egyenlőtlen munkarendben dolgozókat érinti, vagyis a többségre nem vonatkozik. S minden más változtatás esetén tekintettel voltam az unió munkaügyi  irányelveire is” – jelentette ki lapunknak adott interjújában Kósa Lajos, fideszes országgyűlési képviselő.

Mátrix

Egyházi törvény 3.0

Elkezdődött a felekezetekre vonatkozó jogszabály legújabb változatának parlamenti tárgyalása. A Jobbik váratlanul beállt a javaslat mögé, ám így is bőven akad, aki támadja.

Mátrix

A világban egyre többen figyelnek ránk

A Magyarországgal szembeni nyugati elutasítás néha onnan ered, hogy nem akarnak vitát Európa jövőjéről, az uniós döntéshozatal mikéntjéről vagy a közéleti témáknál használható szavakról és fogalmakról – vélekedett lapunknak Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Mátrix

Közigazgatási finomhangolás

Az elmúlt évek tapasztalatai nyomán a kormány hozzányúlna a járási rendszerhez, az elképzelések azonban még „gyerekcipőben járnak”. Közben nagyszabású kistelepülési fejlesztési keretet jelentettek be.

Mátrix

Kijevnek semmi sem drága

Újabb elemmel bővült az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség – a Kercsi-szorosban. Az ukránok által kihirdetett hadiállapot inkább kommunikációs fegyver, mintsem háborús fenyegetés.

Mátrix

Kötélhúzás Nagy-Britanniában

Lapzártánk idején a felmérések szerint még hatvan-hetven képviselői voks hiányzott a Theresa May és az EU közötti megállapodás brit parlamenti megszavazásához.

Mátrix

Macron és a sárga veszedelem

Emmanuel Macron francia elnök üzenete világos: ha tíz hónapja üres a hűtőd és a kocsid benzintankja, itt az ideje, hogy lecseréld az ablakot. Ez a francia közösségi oldalakon terjedő, keserű humorral megfogalmazott felirat is érzékelteti, miképpen beszél el egymás mellett a kizárólag „ökológiai fordulatban” gondolkodó államfő és a napi betevőt veszélyben látó munkavállalói réteg.

Mátrix

Amerikai migráció

Donald Trump eltökélt: illegális úton nem juthatnak migránsok az Egyesült Államokba. Tűzparancs van érvényben, a tömeg ellen könnygázt is bevetettek.

Mátrix

Német bevándorlási csőd

Németország még mindig nem tud megbirkózni a 2015-ös migráns-tömeggel. Angela Merkel, aki önhatalmú döntésével kinyitotta a schengeni határokat, lassan távozik a hatalomból, ám a másfél millió bevándorló által okozott problémák maradnak.

Mátrix

Ki gyártja az új európai szupertankot?

Német–francia együttműködéssel új szupertank tervei körvonalazódnak. A német kezdeményezés felkavarja az európai hadsereg tervének állóvizét – nagy kérdés a franciák reakciója.

Mátrix

Átneveznék a német szociális segélyt

Peter Hartz, a Volkswagen konszern egykori személyzeti főnöke és a Schröder-kormány munkaügyi főtanácsadója nem is sejthette, hogy a neve másfél évtizeden át rettegést és gyűlöletet vált majd ki.

Mátrix

A kercsi incidens kampányolvasata

Egyelőre nem nagyon érzi az ukrajnai átlagember a tíz megyére bevezetett harmincnapos hadiállapotot. Lapzártánkig friss közvélemény-kutatást nem közöltek Ukrajnában, sem arról, hogy mit gondol az ország lakossága a helyzetről, sem arról, hogy változott volna az államfő népszerűsége.

Mátrix

Román centenárium

A szomszédos állam a múlt hétvégén ünnepelte meg annak a gyulafehérvári román népgyűlésnek a centenáriumát, amely szándéknyilatkozatot fogadott el Erdély Romániához csatolásáról. Az idei rendezvények harsányabbak voltak az előzőeknél, újdonságot nem lehetett felfedezni bennük: az egységes nemzetállamot éltették, a hozzájuk került magyarságnak tett ígéretekről szót sem ejtettek. Az egyéves készülődés árnyékában viszont az alattomos magyarellenesség fokozódott.

Mátrix

Leszámolások ideje Koszovóban

Felborult a politikai egyensúly Koszovó és Szerbia között. A diplomáciai csatározás levét a lakosság issza meg. Priština százszázalékos vámmal sújtja a szerbiai és a boszniai termékeket, súlyos zavart okozva az ellátásban, valamint a kórházak működésében tartománya északi, szerbek lakta térségében.

Mátrix

Pozsonyi paso doble a migrációs táncparketten

A V4-ek országai közül háromban az ENSZ globális migránscsomagja egyértelmű elutasításra talált, és a téma nem kavart különösebb belpolitikai vihart. Szlovákia azonban – mint ahogy jó néhány más ügyben – ebben a tekintetben is sajátosan reagált a helyzetre.

Skynet

Holdbázis? Jó, Jó, de minek?!

A Mars-misszióknak talán még van értelmük, mert az élet ottani kezdetleges nyomainak a felfedezése nagy jelentőségű lehet. A Holdon azonban nincs túl sok értelme bázist építeni, különösen nem annyiért, amennyibe kerül ez a dolog az emberiségnek… Most legalább öt nagy ország, országcsoport versenyez azért, hogy égi kísérőnkre egy-két éven belül sikeresen juttassanak el működő szerkezeteket. Öt év óta az első jelentős küldetést a kínaiak teljesítik december 8-án, majd sorra pörögnek fel más országok holdprogramjai is.

Való Világ

Forradalmi áttörést hozhat egy magyar fejlesztés

Egy hazai cégnek hála a hepatitis B- és C-vírus okozta betegségek kezelésében drasztikus javulás várható. A tesztekhez és az engedélyeztetésekhez azonban a társaságnál további tőkebevonásra van szükség.

Való Világ

Korrupt olajbiznisz?

Komoly vesztegetési vádak lengik be azt az ügyletet, melynek értelmében a Shell és az Eni megszerezte a kitermelési jogokat egy olajban gazdag nigériai mező kapcsán.

Való Világ

Borul a repülőpiac!

Makaó szomszédságában egy hatalmas gép fejlesztéséről rántották le a leplet. A sok ezer milliárd forintos nyereséggel működő Boeing és Airbus vállalatnak már csak egy-két éve maradt a felkészülésre.

Való Világ

Tőzsdézés kínai módra

Egyre-másra ütik fel a fejüket a világ tőzsdéin az új ázsiai IT-cégek. Kína egyértelműen lepipálta a Szilícium-völgyet. Kérdés, meddig tudják tartani az első helyüket.

Pénz beszél

Nagyot zuhant a bitcoin

Hatalmasat zuhant a bitcoin: pár nap alatt elvesztette értékének mintegy harmadát, négyezer dollár alatt is járt a napokban. A többi kriptopénz szintén rohamosan értéktelenedik a szabályozatlan tőzsdéken, eddig átváltva kétszázezer milliárd forint égett el. 

Cappuccino

Sánta Sándor

„Tíz évet fiatalodtam, és bár sokkal többet dolgozom, a korábbinál is többet sportolok” – mondja a Magyar Édességgyártók Szövetségének az elnöke, aki szerint bár a nagy volumenű csokigyártás megszűnőben van Magyarországon, jó hír, hogy egyre több a piacon a kis és közepes cég.

Társadalom

Marxista toposzok között élünk

Czopf Áron történésszel arról beszélgettünk, miben nyilvánul meg a baloldali világmagyarázat dominanciája, és hogy miként szabadulhat fel a jobboldal ezen intellektuális gyarmatosítás alól. Továbbá szót ejtettünk Csunderlik Péter történésszel való csörtéjéről, valamint azt is megtudtuk, hogy a jelenleg zajló kultúrharcnak szintén van némi marxista beütése.

Társadalom

Online térből a depresszióba

Egyre több kutatás foglalkozik a gyermekek internetfogyasztási szokásaival és azok következményeivel. Az egyik szerint a képernyő előtt töltött órák száma befolyásolja a mentális, sőt a lelkiállapotot is. A szülő egyik fontos feladata, hogy képezze magát online ismeretekből.

Társadalom

Szívek és elmék

A vietnami háború azon túl, hogy húsdarálóba küldte a középosztály kollektív utópiáját, az amerikai álmot, mozgósította az egyetemistákat, akik generációs, nagy közös élményeiket akarták megszerezni, hogy soha többet ne legyenek egyedül.

Bel Canto

A csábítás a jó szó

Érzékszervek dolgában tapintásom éri a legtöbbet, kisegíti néha az emlékezetemet is. Őrzi a nők bőrének puhaságát és az inas férfikezek redőit. Ismeri a hűségesek paroláját, s persze azt is, ha valaki úgy nyújtja felém izzadt tenyerét, hogy benne érezni már a holnapi csalást.

Sport

Egy bravúrra a tavasztól

Egy esélyt elszalasztott, de a remény még mindig él a Mol Vidi FC labdarúgócsapata számára, hogy továbbjusson az Európa-liga csoportköréből a sorozat legjobb 32 együttese közé – és ezzel hosszú évek után az első magyar szereplő legyen, amely megéli a tavaszt a nemzetközi porondon.

Kultúra

Hangkiállítás, koncert, táncház, hangplanetárium

Megkezdődött a Magyar Zene Háza építése. A több mint rendhagyó, impozáns épületben a hangok, zörejek, zenék, valamint remélhetően a laikus és műértő közönség egyaránt otthonra talál. A koncepció kidolgozója, a szakmai vezető Batta András ismerteti meg a hangok új palotájának funkcióit, szolgáltatásait.

Kultúra

Új kulturális centrum a Kőbányai úton

Az Eiffel Műhelyház bokrétaünnepével látványos szakaszába lépett a közel egy évtizede szlömösödő rozsdaövezet barnamezős kulturális beruházása. A MÁV Északi Járműjavító területére tervezett 20 milliárdos projekt az Opera műhelyházán kívül magában foglalja majd a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumot, valamint szóba került a Magyar Országos Levéltár, továbbá egyéb művészeti együttesek ideköltözése.

Kultúra

Nem lehet megunni

Man Ray állítólag még beszélni sem szeretett életének első évtizedeiről, annyira csak az új érdekelte. A jövőt kereső előőrs tagja volt, a XX. század legfontosabb avantgárd művészeinek egyike. Párizs dadaista és szürrealista köreinek a sztárja.

Oktogon

Rocksztáros szokások

Pár héttel ezelőtt döbbenetes leleplezésére ébredt Magyarország. A listák hallatán rendszeresen hisztirohamot kapó 444.hu hozott nyilvánosságra egy listát Szijjártó Péter utazásaival kapcsolatban. A blogoldal – szigorúan az objektivitás jegyében – rocksztárallűrökkel vádolta meg a külügyminisztert. 

Korábbi lapszámok