2018/07/05

Címlap

Magyar kisebbség burokban

Ősszel ünnepli negyedszázados fennállását a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház. A művész házaspár Szűcs Nelli és Trill Zsolt a társulat alapítója volt, ma pedig a Nemzeti Színház együttesét erősíti. Felidéztük az eltelt huszonöt esztendőt, beszéltünk az ukrán–orosz viszonyról, a kárpátaljai magyarság helyzetéről, arról, mire jó a televízió, s természetesen érintettük a focivébét.

Számláló

Nagyvárosi ivóvízgondok

A világ nagymértékű ivóvízhiány felé halad. Noha bolygónk felszínének mintegy héttizedét víz borítja, az összes készlet csupán három százaléka édesvíz.

Szerintem

Eközben Európában

Amíg a magyar álláspont lassan többségivé válik az uniós államok körében, érdekes villanásokat láthatunk a bevándorláspárti erők utóvédharcaiból.

Négy negyed

A netes mémkultúra a dolgozó nép ellensége

Volt idő, amikor a haladó tábor kitörő lelkesedéssel fogadta a web 2.0 és a közösségi média világát. Ugyanez a tábor mellesleg büszkén szekularista, és tagadja, hogy az ember eredendően vallásos lény.

Mátrix

Megengedhetetlen az Akadémiáról vitázni?

A Magyar Tudományos Akadémia körüli polémiák nem új keletűek. Az elmúlt lassan két évtizedben sokszor jelentek meg írások, amelyek azt firtatták, megfelelő és hatékony-e az intézmény mérete, struktúrája, forráselosztási stratégiája, hogyan viszonyul az egyetemekhez. Amíg ezek a viták a balliberális lapokban jelentek meg, addig volt helyük a nap alatt. A balliberális kettős mércében megnyilvánuló véleménydiktatúra azt viszont már nem viseli el, ha a kérdések jobbról érkeznek. Pedig érkeznek.

Mátrix

A zárkózott reklámszakember

Nem érez felelősséget a Jobbik választási bukásáért Radnai László, a párt korábbi kommunikációs igazgatója. A marketingszakember, aki mindenhol ott van, úgy tűnhet, ott sem volt. Összefüggések és ellentmondások. Radnai László portréja.

Mátrix

Air Race: húszmilliárdos bevétel, ellenzéki tiltakozás

Tarlós István főpolgármester szerint is a káosz jellemezte az Air Race rendezvényt, ezért szerinte verseny jövőre lehet, de zűrzavar nem. A témáról pró és kontra Doromby Zoltán, a Red Bull Air Race rendezvényigazgatója és Turcsán Szabolcs, az LMP országos elnökségének a tagja fejtette ki véleményét a Figyelőnek.

Mátrix

Új szakterület lesz a gyermeksürgősségi

Gőzerővel zajlik a tavaly bejelentett gyermekgyógyászati fejlesztés az országban: szeptember közepén nyithat meg a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház sürgősségi osztálya. A terület korszerűsítése a kormány egyik elszánt vállalása, amelyet hivatalba lépésekor Kásler Miklós, a humántárca új vezetője is megerősített.

Mátrix

Továbbra is nem az abortusztablettára

Egy tavalyi kutatás is indokolja, hogy ne lehessen forgalomba hozni a terhességmegszakító készítményt hazánkban – véli az egészségügyi kormányzat.

Mátrix

Távolabb a kvótától

Meghalt a kötelező kvóta, éljen az „önkéntes” kvóta! Ekképp foglalható össze a júniusi uniós csúcs eredménye, amelyet minden szereplő a saját győzelmeként láttat.

Mátrix

EU-s büdzséjavaslat: „nem is állunk rosszul”

Érdemi vita nem, csak egyfajta „tárgyalási alap” jött létre a múlt heti uniós csúcson az Európai Bizottság által előterjesztett pénzügyi-költségvetési javaslatról, valamint az eurózóna bővítéséről.

Mátrix

Halló Berlin! Halló München!

Angela Merkel bevándorláspolitikája bajor szövetségesét is bajba sodorta.

Mátrix

A legfontosabb nap

A novemberi amerikai időközi választás kimenetele minden túlzás nélkül sorsdöntő lesz. Ezt persze az elnök is tudja, akinek meg kell védenie a Republikánus Párt kongresszusi többségét.

Mátrix

Donald Trump ragasztgató emberei

Az amerikai elnök speciális archiválási módszere átrendezte a Fehér Ház iratkezelési gyakorlatát.

Mátrix

Autót vezethetnek a szaúdi nők

Kőkemény gazdasági érdek, nem valamiféle emberi jogi ébredés kényszeríti arra a királyságot, hogy beengedje a hölgyeket a munkaerőpiacra.

Mátrix

Törökország választások után

A török államfő hatalmának a bebiztosítása után elsősorban a gazdaság felé kell, hogy forduljon. A líra mélyrepülésének a megfékezése és a külföldi tőkebefektetők bizalmának visszaszerzése a fő cél.

Mátrix

Trump–Putyin-csúcstalálkozó júliusban

A két világhatalom július közepére tervezett tárgyalásain főleg stratégiai-hadászati kérdések lesznek napirenden. A legfontosabb témák: Szíria, Ukrajna ügye, valamint a terrorizmus elleni harc.

Mátrix

Cserediák-diplomácia

Moszkva a cserediák-program felmelegítésével oroszbarát eliteket próbál meg létrehozni a küldő országokban.

Mátrix

Egyesítő és megosztó híd az Adrián

Hamarosan kínaiak kezdik el építeni a horvát területi egységet megteremtő hidat. Bosznia-Hercegovina viszont továbbra is fékezné a projektet.

Mátrix

Kommunisták Csehország vezetésében

Majd három évtizeddel a rendszerváltás után a kommunista párt központi bizottsága újból fő szerepet játszik – áldását adta az új cseh kormányra. A kilenc politikai csoportból álló parlament ellenzéki frakcióinak a zöme elvi alapon elfogadhatatlannak, felháborítónak tartja a – nagy zsarolási pontenciállal rendelkező – volt állampárt hatalmi pozícióját.

Mátrix

Cigánypogromok Ukrajnában

A múlt héten, a kárpátaljai Szernyén eltemették a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) közelében meggyilkolt Papp Dávidot. A magyar ajkú romák tábora elleni támadásban szélsőjobbos álarcosok még négy embert megsebesítettek, köztük egy anyát és kisfiát.

Skynet

Kételyek a robotagyak körül

Minden a mesterséges intelligenciáról szól? A vártnál jóval lassabb lehet a mesterséges intelligencia (MI) fejlődése – állítja több szakértő. Nemrég egymást érték Londonban a témában tartott nagy konferenciák, de áttörés helyett inkább a szkepszis uralkodott el, illetve sok tudós hűtötte a túlzott várakozásokat.

Skynet

Mobilfüggő Amerika

Az Instagram, a Facebook és a WhatsApp közel egy-egy órát vesz el naponta az amerikai átlagemberek életéből. A telefonfüggőség elharapózott, egyre elképesztőbb méreteket ölt egy friss felmérés szerint. És a fenti három hatalmas biznisz mind-mind a Zuckerberg-birodalom része. A maradék időnk nagy részét a Google-on és a hozzá tartozó YouTube-on töltjük. E cégek számára pedig nyitott könyv az életünk.

Való Világ

A termőföldek jövője

Előreláthatóan kitart az áremelkedési trend a hatékonyságnövelést már nem elodázható agrárvilág termőföldpiacán, amely élénkül attól, amit az osztatlan közös tulajdonokkal tervez a mezőgazdasági miniszter.

Való Világ

Újabb V4-es győzelem

Az Európai Bizottság (EB) új közös módszertant adott ki az élelmiszeripari termékek uniószerte történő összehasonlításához, ami a visegrádi négyek látványos győzelmét jelenti.

Való Világ

Nagyító alatt az orosz üzleti élet

Bár a világ legnagyobb országa főleg az állami cégeiről híres, Moszkvában a Gazpromon, a Roszatomon és a Szberbankon túl is van élet.

Való Világ

Tovább zsugorodik a feketegazdaság

A legalább százezer forint áfatartalmú számlák adatairól a kibocsátó 2018. július 1-jétől köteles tájékoztatni a NAV-ot. Az új szabályozás kapcsán két vállalat osztotta meg a tapasztalatait a Figyelővel.

Való Világ

Harley-Davidson: a vámháború áldozata?

Az amerikai munkahelyek védelme és a cégek érdeke újra összeütközött, amikor a Harley-Davidson nyilatkozatháborúba keveredett a protekcionista gazdaságpolitikát folytató amerikai elnökkel.

Pénz beszél

„Most nem lehet kísérletezni”

Szó sincs „indokolatlan” költségvetési tartalékolásról, miként megszorítások sem kellenek. Az euró gyors bevezetése pedig luxus lenne Magyarország számára, amolyan „úrhatnámkodás” – jelentette ki lapunknak adott interjújában Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke.

Pénz beszél

Adósok védőhálóban

Egy újabb adósságválság megelőzése érdekében a Magyar Nemzeti Bank októbertől ismét szigorítja a hitelfelvétel szabályozását.

Cappuccino

Baldauf Csaba

A Kolping mozgalom tagjaként, váratlanul kérték fel szállodavezetőnek. Azóta a világszervezethez tartozó német vendégfogadó intézmények lesik el az itteni ötleteket. „Fontos, hogy a kikapcsolódás, pihenés biztosítása mellett értékeket is közvetítsünk” – mondja a Kolping Hotel ügyvezető igazgatója.

Társadalom

Szerinte nem ellenzékből rappel

A Junior Prima díjas színművész, Molnár Áron közéleti kérdésekben fogalmazta meg a véleményét rapszámaiban. A balliberális média kedvencévé vált, tüntetésekre hívják, de azokon nem lép fel, mert azt mondja, nem pártpolitizál. Ennek ugyan erőteljesen ellentmond, hogy a szövegeiben olyan színtiszta balliberális politikai panelek jelennek meg, mint hogy „legyen autonóm az iskola”, „a liberális miért eretnek?”, de ír a gyűlöletkeltésről, a félelemről, a rasszizmusról, a szegregációról is. Vajon mi motiválja?

Sport

Fényesebb a többinél a kard

Június 21-én Újvidéken huszonhét évet követően ünnepelt ismét kontinentális elsőséget a magyar férfi kardcsapat, amely válogatottunk egyetlen érmét szállította az Európa-bajnokságról.

Kultúra

Boldogasszony kortárs értelmezésben

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által négy esztendővel ezelőtt létrehozott, ötvenöt kortárs magyar képzőművész Mária-ábrázolását felvonultató Boldogasszony vándorkiállítás-sorozat – Krakkó után – ezúttal második lengyelországi helyszínére, Częstochowába érkezett.

Kultúra

Kettőszázhúsz fős zsákfalu

A F.A.L.U. = A Falvak Ahol Lehetetlen Unatkozni egy összművészeti fesztivál, amelynek a Somogy megyei Zselicben található Szilvásszentmárton ad otthont. A fesztivál alapötletét Lengyel Gábor polgármester álmodta meg, a rendezvényt július 11–14. között tartják.

Kultúra

Kárpát-medencei irodalom

Héthatár Irodalmi Fesztivált rendeznek Terényben. A Nógrád megyei faluban július 7-én írók, költők, zenészek, színészek és énekesek előadásaival várják a közönséget. Az érdeklődők megtekinthetik a Szabotázs Színház Balfácánok című darabját, de részt vehetnek Szalóki Ági koncertjén is.

Kultúra

Világszínvonalú magyar fényképészet

Ha majd egyszer az iskolai tananyag része lesz a fotóművészet, a fotótörténet, Péntek Orsolyának a Látóhatár Kiadónál megjelent, A magyar fotó 1840–1989 című kötete kiváló tankönyvként szolgálhat.

Oktogon

Közép-Európa felemelkedése

A XXI. században megváltoztak a geopolitikai erőviszonyok, Közép-Európának egyre fontosabb a szerepe és mind nagyobb a jelentősége a világ térképén. A korábban ütközőzónaként aposztrofált térség kelet és nyugat közötti találkozópontként egy új eurázsiai szuperkontinens hídfőjévé válhat.

Korábbi lapszámok