2018/01/11

Címlap

Újhullámos monetáris politika

A Figyelő szerkesztősége a 2017-es Év emberének Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét választotta. A 2013-ban megújult MNB immár több mint négy esztendeje valóban a magyar nemzet bankjaként végzi tevékenységét. A volt nemzetgazdasági miniszter irányítása alatt a jegybank működésével élénkíti a növekedést, csökkenti az ország sérülékenységét, s elősegítette a hitelezési fordulatot.

Szerintem

Harag

Vannak fogalmak, amelyeket olyan magától értetődően használnak, mintha a jelentésük egyértelmű volna. Ilyen közkedvelt kifejezés többek között az európai érték, a demokratikus baloldal vagy éppen az újságírószakma. Utóbbi megfejtéséhez valamivel közelebb kerültünk a HVG múlt heti számának köszönhetően, de legalábbis következtethetünk a nagy múltú lap elképzelésére. A HVG ugyanabban a számban két jeles baloldali értelmiségit is megszólaltatott, akik a miniszterelnök fizikai megsemmisítésének a gondolatával játszadoznak, a haladó baloldal mind nagyobb dicsőségére.

Négy negyed

Milo Yiannopoulos és a honi Fake News-ipar

Milo Yiannopoulos, az Egyesült Államokban turnézó angol botrányhős, úgy tűnik, nemcsak a tengerentúlon képes felkavarni az állóvizet, hanem hazánkban is.

Mátrix

A Fidesz–KDNP a múlt év nyertese

A parlamenti választásokat megelőző esztendő párttámogatottsági tendenciái meghatározók a szavazások kimenetele szempontjából. Jól mutatják, hogy mely politikai erők izmosodnak vagy gyengülnek, ezek a mozgások tartósak-e, vagy csupán néhány hónapos ingadozásról van szó.

Mátrix

Népszerűtlen Soros-szervezetek

Külföldi forrás nélkül nem sokra mennének a Soros-féle „civil” szervezetek, az egyszázalékos adófelajánlások alapján pedig erős túlzás, hogy a magyar társadalmat képviselik a kormánnyal szemben. Átfésültük a NAV adatsorát.

Mátrix

Rendeződött a roma tehetségek gondozásának ügye

Miután az Emberi Erőforrások Minisztériuma jogi és anyagi segítséget is biztosított, megmenekült a Snétberger Zenei Tehetség Központ – értesült a Figyelő.

Mátrix

Szabadulás a kádári örökségtől

Történelmi léptékű, a kádári örökség felszámolását célzó folyamatok indultak a fogyatékkal élők támogatásában. Az úgynevezett kitagolás keretében zsúfolt faluszéli intézményekből családias környezetbe költözhetnek az érintettek.

Mátrix

Felújított iskolák a láthatáron

Százmilliárdos nagyságrendben jut forrás a köznevelési intézmények felújítására, korszerűsítésére. Mindezt kiegészítik a Modern városok program kapcsolódó elemei, miközben az idén egyes tanárok fizetése ismét emelkedik – derül ki a Figyelő által összeszedett információkból.

Mátrix

Foltozás alatt a szociális háló

Bevezették a „vörös kódot” és segítik a hajléktalanok visszailleszkedését a társadalomba, s az idén is folytatódik a fedél nélkül élők ellátásának a fejlesztése. Négy év telt el a fővárosi tiltó hajléktalanrendelet bevezetése óta, ám annak jótékony hatásai mára igen kevéssé érzékelhetők.  

Mátrix

Fedél nélkül a régióban

Fedél nélkül a régióban

Mátrix

Merkeltől Trumpig

Ez az év bővelkedik majd fontos választásokban. A legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze.

Mátrix

Európa járt jól az iráni embargó feloldásával

Obama Teheránnal kötött, elhibázott atomegyezménye szorult helyzetbe hozta az Egyesült Államokat. Az európai nagyvállalatok kaszálnak a szankciók feloldásán.

Mátrix

Agir: a sértődöttek Kivonulása

Folytatódik a francia jobboldal osztódása. Az Agir nevű formáció a szociálliberalizmust próbálja meghonosítani – de legalább nem álltak be Macron uszályába.

Mátrix

Újraindult a lobbi az orosz–német gázvezetékért

Ahogy egyre valószínűbb, hogy Angela Merkel a szocdemekkel köt ismét nagykoalíciót, úgy nő az Északi Áramlat II. megépítésének az esélye is.

Mátrix

Átalakulóban a török turizmus

Az elmaradozó európai vendégek helyét arab turistákkal próbálja megtölteni az ankarai kormány.

Mátrix

Okosgyárat épít a szlovén autóipari cég

A szlovén TPV csúcstechnológiás vállalat, amely az autóipar fejlesztő beszállítójaként ismert az európai piacon. A gépkocsigyártókkal aktívan együttműködik a legkorszerűbb járművek tervezésénél, fejlesztésénél és előállításánál.

Mátrix

A kötőjelháborútól Csehszlovákia kettéválásáig

Szlovákiában január elseje kettős ünnep, az új év első napján az ország megalakulására is emlékeznek. 1993-tól a Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság (így hívták legutolsó nevén az 1918-ban életre hívott államalakulatot) megszűnt létezni, s létrejött az önálló Csehország és Szlovákia.

Skynet

Hamis vagy jogtiszta?

A múlt év végével járt le egy fontos lehetőség határideje azoknak, akik ingyenesen akartak a régebbi Windows 7-es, 8-as rendszerről 10-esre frissíteni. A 10-es jól sikerült, de a program állítólag széles körben gyűjti a felhasználói adatokat. Közben a Microsoft Amerikában nemrég pert indított egy olyan IP-cím gazdája ellen, amelyről hamis szoftvertelepítő kulcsokhoz lehetett jutni.

Skynet

Így működik a német Facebook-cenzúra

NetzDG néven fogadott el egy a netes gyűlöletbeszéd elleni jogszabályt a Bundestag, amelynek a kapcsán akár 50 millió eurós büntetés is kiszabható a notórius közösségi gyűlölködőkre. De a gyakorlatban máris kiütköznek a német szabályozás problémái.

Való Világ

Robotok az irodában

A „digitális csapattagok” nem teszik fölöslegessé a munkavállalókat. Csupán néhány munkafolyamat alól mentik fel őket – véli Bjorn Bergabo, a GE Global Operations európai igazgatója.

Való Világ

Taxisgondok Budapesten

Miért nem jön időben a fuvar? Hónapok óta igen sokat kell várni a budapesti taxikra, és a sofőrök közt is egyre több az új, aki kevéssé ismeri a várost. A járműpark fiatalítása jó lépés, de a szolgáltatás színvonalának a javításához ennél több kellene.

Való Világ

Helyünk az autóipari forradalomban

Miközben globális megközelítésből kevés győztese lesz az autóiparnak a következő években, addig a hazánkban működő nagy járműgyártó vállalatok hatalmas ütemben fejlesztenek – hangsúlyozta lapunknak adott interjújában Szijártó Zsolt, a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ ügyvezető igazgatója, aki szerint akad még gátja az e-gépkocsik robbanásszerű elterjedésének.

Való Világ

Élelmiszer-minőség: komoly V4-siker

Mostanra már európai üggyé vált a kettős minőségű élelmiszerek problémája. Nem kell szerénykedni: ez a visegrádi négyek átütő győzelme.

Való Világ

Jó agrárév van mögöttünk

A magyar mezőgazdaságnak nem lesz könnyű túlszárnyalnia 2016. évi történelmi rekordjait. Utánanéztünk, hogy tavaly milyen évet zárt az ágazat.

Való Világ

Irány a Hold!

Vállalatok egész sora szeretne turistákat vinni az űrbe. A milliárdokat kóstáló kiruccanás azonban rengeteg veszélyt rejt magában.

Pénz beszél

Külföldi terjeszkedés

A piacvezető óriásvállalatok – mint a Mol és az OTP – esetében kézenfekvő, hogy terjeszkednek a régióban. De mi a helyzet a kisebb cégekkel? Úgy tűnik, megéri nagyot álmodni s elkezdeni exportálni a mikro-, kis- és középvállalatoknak is.

Pénz beszél

Cégvilág: lassan tisztul a kép

Az összes működő vállalkozás csaknem tizede szűnt meg tavaly, de az öt éve tartó konszolidációs trend ellenére sem lehet még letisztult cégstruktúráról beszélni Magyarországon.

Pénz beszél

Hatodik helyen a „hazautalós” listán

Nemcsak a vállalatoknak van cash flow kimutatásuk, hanem az országoknak is: a határokon átnyúló pénzáramlások fontos részei a külföldön dolgozók által hazautalt összegek. Ezeket nehéz pontosan számszerűsíteni.

Cappuccino

Mocsai Lajos

Legkésőbb 2025-re világszínvonalú sportkomplexum segíti majd a leendő sportszakembereket és a szektor valamennyi szereplőjét – állítja a Testnevelési Egyetem (TE) rektora.

Társadalom

Jobban élünk, mint egy éve

A Központi Statisztikai Hivatal nemrégiben közzétett felmérésének eredményeiből kiderül: a háztartások jövedelmi helyzete az előző esztendőhöz képest is javult. Ugyanakkor két és fél millió embert érint a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázata, ám itt is érzékelhető jó irányú változás.

Társadalom

Nem mindenki pajzsmirigybeteg

Nagyon felkapott lett az utóbbi években a pajzsmirigyre fogni számos tünetet. Öngyógyító csoportokban azt is olvashatjuk, hogy háromszáz szimptóma hozható összefüggésbe ezzel a szervvel. De egyáltalán nem biztos, hogy ez így van.

Sport

Fontos példát mutatni

Oxigénpalack és serpák nélkül mászta meg bolygónk nyolcadik legmagasabb hegycsúcsát, a 8163 méteres Manaszlut. Az erdélyi építészmérnök, hegymászó a Figyelőnek adott interjújában hazaszeretetről, célokról és az elérendő hegycsúcsokról is mesélt.

Kultúra

DENIZ, A RAPPER

Az ember felelős a saját sorsáért, amelyet a tetteivel és a gondolkodásával is befolyásolhat – vallja a népszerű hiphopénekes, rapper. Épp ezért próbál zenéjével pozitív üzeneteket közvetíteni a fiataloknak. Ezt folytatja az idén is, amikor új lemezre készül.

Kultúra

Európa kulturális öröksége

A Hagyományok Házát 2001-ben alapította az első Orbán-kormány. Ez az intézmény szolgáltató központ. Három nagy egysége eltérő eszközökkel, de egyazon céllal és elkötelezettséggel várja a népi kultúra, a tradíciók iránt érdeklődő nagyközönséget, valamint a szakmabelieket. Kelemen László főigazgatóval az alapításról, a Kárpát-medencei hálózat kialakításáról és az EU által meghirdetett kulturális örökség európai évéről beszélgettünk.

Kultúra

Hálózat Magyarország és az elszakított területek között

A Hagyományok Házát 2001-ben alapította az első Orbán-kormány. Ez az intézmény szolgáltató központ. Három nagy egysége eltérő eszközökkel, de egyazon céllal és elkötelezettséggel várja a népi kultúra, a tradíciók iránt érdeklődő nagyközönséget, valamint a szakmabelieket. Kelemen László főigazgatóval az alapításról, a Kárpát-medencei hálózat kialakításáról és az EU által meghirdetett kulturális örökség európai évéről beszélgettünk.

Korábbi lapszámok