2017/12/21

Címlap

Mindenki maga döntse el, kit fogad be - Interjú Andrej Babišsal

Értelmetlennek tartja a kétsebességes Európáról szóló vitákat az új cseh miniszterelnök, Andrej Babiš, aki szerint országa euró nélkül is gyors léptekben fejlődik, pár év múlva pedig az Európai Unió legjobban teljesítő tagállama lesz. Most csak ez foglalkoztatja, több milliárd eurósra becsült cégbirodalmának a működését nem követi. A kvótarendszer elutasításában teljesen egyetért Orbán Viktorral; úgy véli, a migrációt az EU külső határain kívül kell megállítani, és minden ország maga dönti el, hogy befogad-e valakit, vagy sem.

Szerintem

Az ellenállás éve

Úgy tartják, hogy a nagy változások lassabban következnek be, mint számítanánk rá, de gyorsabban zajlanak le, mint gondolnánk. A 2017-es év mintha pont rácáfolna erre az állításra. Miközben sok szó esik arról, hogy a világunk gyökeresen át fog alakulni, ezek a változások alighanem már most is a szemünk előtt zajlanak. Ami tegnap még elképzelhetetlen lett volna, az ma szinte észrevétlenül megtörténik.

Társadalom

Felemás német korfa

A 83 millió németországi lakosból 65 millió a német, 17 millió a migrációs hátterű, azaz bevándorló. Míg a német társadalom öregszik és fogy, addig a bevándorlók és az utóbbi években érkezett migránsok fiatalok és jellemzően férfiak.

Négy negyed

Európa-erőd kell

Hogy látják 2017 világ- és belpolitikai folyamatait Négy negyed véleményoldalunk szerzői, Hegedűs Zoltán, Jeszenszky Zsolt, Megadja Gábor, Demeter Szilárd? Tegeződő, szókimondó négyes interjú többek között a bevándorlásról, a Jobbikról és a jövő évi választásokról, valamint az új kormány feladatairól.

Mátrix

Belpolitikai trendek 2017

Ez az esztendő már a jövő évi parlamenti választásokra való felkészüléssel telt. Azonban a baloldali pártok közötti meg nem értés, acsarkodás, az MSZP belső feszültségei, illetve a Jobbik baloldali fordulata miatt tragikomikussá vált az ellenzék helyzete. Közben a 2010 óta kormányon lévő Fidesz–KDNP népszerűsége tovább nőtt, ami a kormányzati eredményeknek és a migrációellenes kiállásnak köszönhető.

Mátrix

„A liberális diktatúra sem tart örökké”

Liberális diktatúra van a publicista szerint az egész világon, de ahogy semmilyen diktatúra, úgy ez sem tarthat örökké. A velünk élő feudalizmusról, a mondavilág önbeteljesítő jóslatairól beszélgettünk, és arról is, hogy szerinte mi a 2018-as választás tétje.

Mátrix

„A migráció beözönlés”

A szétvert antalli MDF szellemisége végül a korhoz illő változásokkal a Fideszben talált otthonra. Utóbbi kis liberális pártból mára eljutott az eszmények és elvek világába – mondta lapunknak Boross Péter, a volt miniszterelnök.

Mátrix

Szkafanderben Gyulaházán

Még nem dőlt el, lesz-e űrközpont Farkas Bertalan szülőháza közelében, ám a lebontott városligeti PeCsa repülőgyűjteménye mindenképp otthont kaphat a Gyulaházára tervezett kiállítótérben.

Mátrix

Városállamok felemelkedése

„A nemzetállamok nem túl régi történelmi jelenségek. Vannak arra utaló jelek, hogy nem is érik meg a századvéget” – írja egy tanulmányában Jamie Bartlett, a londoni Demos kutatóintézet keretében működő Centre for the Analysis of Social Media igazgatója.

Mátrix

Világgazdasági trendek 2017

Dollárban nagyon megérte részvényt venni. Ideje elgondolkodni új típusú kereskedelmi együttműködéseken. A bitcoin kibújt a pólyából, s egy új pénzügyi világrend lehetőségét ígéri. Theresa Mayjel elvitetik a brexitbalhét, aztán megszabadulnak tőle.

Mátrix

Gyarmattartói örökség

Nyaralóhely, turistaparadicsom, katonai vagy kutatóbázis – a volt gyarmattartó országok fennhatósága alá tartozó területek jogi szabályozása többnyire hihetetlenül szövevényes.

Mátrix

Nagy-Britannia keresi a közép-európaiak barátságát

A magyarok helyzete rendeződni látszik a briteknél, London pedig kiemelt figyelmet fordít a V4-országokra, így hazánkra is – nyilatkozta lapunknak Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország londoni nagykövete.

Mátrix

Bankmenedzserből kormányfő

Mateusz Morawiecki nemrég váltotta a lengyel kormány élén Beata Szydłót eddigi helyettese, aki egyben a fejlesztési és pénzügyminiszter is volt. Portréjában élete fontosabb mozzanatait villantjuk fel.

Mátrix

Régiós trendek 2017

Térségünkben a múlttal való szakítás még majd három évtized után is a politikai diskurzus gyakori témája. Sokszor beszámolunk ezen az oldalon is a kelet-közép-európai országok pártjainak összecsapásairól, a múltban gyökerező visszás történetekről és a Kárpát-medencei magyarság életét befolyásoló eseményekről. Most csak hármat emelünk ki.

Mátrix

Újjászülető magyar közösség Maradékon

Maradékon, a horvát határtól és Újvidéktől szinte egyforma távolságra levő kétezer fős, negyedrészt magyarlakta településen pár éve még úgy tűnt: egy emberöltőn belül kihal a magyar szó. Nem így történt, s a jövő biztató.

Mátrix

Kutyaszán és reverenda

KISS ATTILA SZÁNHÚZÓ-VILÁGBAJNOK PLÉBÁNOS   Az Árpád-kori Magyarország legjelentősebb ezüstlelőhelyének számító erdélyi Óradnán szórványban élnek a magyarok. A hegyvidéki település munkanélküliséggel, elvándorlással küzd, de maroknyi magyarsága kitart szülőföldje és hite mellett. A közösség szervezésében oroszlánrészt vállaló Kiss Attila, plébános és szánhúzó-világbajnok szívesen nyilatkozott hivatásáról és hobbijáról a Figyelőnek.

Mátrix

Családi fészek harminc gyerekkel

Ungvártól alig tizenkét kilométerre, Rát községben immár tizenegy éve működik a Szent Mihály Gyermekotthon. Ma három nagy házban élnek a gyermekek nevelőszüleikkel, s épül a negyedik ház is. A családi típusú intézménnyel egybeforrt a Bíró házaspár, Árpád és Mária neve. Ők az indulás pillanatai óta fáradhatatlanul irányítják a kis közösséget, és további nagy terveik vannak.

Mátrix

A tanyavilágból a Sándor-palotába

Egymilliomodikként tett állampolgársági esküt a gunarasi gazdálkodó, Lajkó Miklós és felesége, Elvira két gyermekük társaságában. De hol is van Gunaras? Brazília mellett, amely onnan kapta a nevét, hogy a huszadik század elején, amikor a bácskaiak közül is sokan a tengerentúlon keresték a boldogulásukat, a Bácskai-síkvidék eme löszös, csernozjomos sztyeppei részét gazdája felparcelláztatta szegényparasztjai között, s azt mondta: képzeljék el, hogy itt van Brazília.

Skynet

Technológiai trendek 2017

A technológia világában az idén is rengeteg fontos dolog történt. Szubjektív és közel sem teljes körű válogatásunk a legérdekesebbeket igyekszik csokorba gyűjteni közülük.

Skynet

Poszthumán jövendőnk és az Örömhír

Megteremtettünk magunknak egy új istent, a mesterséges intelligenciát. Ez ugyanolyan felfoghatatlan a hétköznapi ember számára, hiszen ugyanúgy egy „felhőben” lakik.

Való Világ

Cégvilág ​trendek 2017

A csúcsra nem könnyű feljutni, de ott maradni annál is nehezebb. Az idén több rendíthetetlennek hitt óriáscég került nehéz helyzetbe, más ágazatok viszont szárnyaltak. Összeállításunkban az üzleti élet néhány érdekes trendjét szedtük össze.

Való Világ

Akik Hollywoodot uralják

Mint szinte mindenhol a világon, a legtöbb nézőt itthon is az amerikai produkciók vonzzák a mozikba. De vajon a tengerentúlon kik döntenek arról,  hogy mely filmek kaphatnak zöld utat? Ennek a kérdésnek néztünk utána.

Való Világ

„Az a Zwack?”

Kifejezetten jó éve volt a cégnek, köszönhetően a növekvő magyar fogyasztásnak. Az export azonban nehéz, keserűlikőrt nem isznak minden országban – hangsúlyozza a Zwack Sándor, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának az elnöke. A migránskérdésről, a politika és az üzlet kapcsolatáról, valamint a magyar családi vállalkozásokról is kifejti a véleményét.

Való Világ

Magyar borokat és zöldségeket külföldre is!

A vásárlói igények alapvetően megváltoztak, kevesen szeretnek a hatalmas áruházakban bolyongani – mondja Matt Simister, a Tesco Európa vezérigazgatója.

Pénz beszél

Gazdasági trendek 2017

Magas gazdasági növekedés, csökkenő munkanélküliség, emelkedő fizetések s javuló versenyképesség – ezek jellemezték a gazdasági folyamatokat 2017-ben. Mi az említettek közül is összegyűjtöttük a legjavát, részletekre bontva.

Pénz beszél

Luxusban még az út elején járunk

A luxuscikkeket árusító üzletek közül a legnagyobb forgalmat Budapesten a Louis Vuitton bonyolítja, de a Gucci, a Moncler és a Burberry is egyre jobban teljesít.

Pénz beszél

Pirula a félresikerült vásárlásra

Gyakran előfordul vásárlás után: kiderül, hogy rossz a méret, nem tetszik az ajándék. Utánajártunk, milyen a visszárukérdés a különböző üzlettípusokban.

Pénz beszél

A befektetéstől a szenvedélyig

Nem egy klasszikus befektetési terület a műtárgypiac: kevéssé szabályozott törvényileg, ezért a jó döntésekhez fontos a piac alapos ismerete tapasztalati alapon – vezet be a műkereskedelem rejtelmeibe Gereben Katalin, az Equilor Fine Art ügyvezetője.

Cappuccino

Kulik Zoltán

Az utóbbi pár hónapban hihetetlen mértékben megdrágultak a felhasznált vitaminok – az A-vitamin ellenértéke például 1500 százalékkal emelkedett –, emiatt nem várt árnövekedéssel kell számolni a takarmánypiacon, de az élelmiszereknél is – hangsúlyozza a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. vezérigazgatója.

Társadalom

Társadalmi trendek 2017

Szinte minden társadalmi kérdést háttérbe szorított az idei évben a metoo kampány. Magyarországra is elértek a hullámai, a liberális ellenzék hangadói igyekeztek kisajátítani a témát. De a hazai közbeszédben nagyobb teret foglalt el a családok életszínvonalának emelkedése, a demográfiai trendforduló.

Társadalom

Beszólnak a papnak

Figyelemfelkeltő cím, fiatal résztvevők, kérdések és válaszok a kereszténységgel kapcsolatban. Röviden így lehetne összefoglalni a Szólj be  a papnak! rendezvényt, amely hónapról hónapra összefogja a fiatalokat másfél-két órára, hogy a hitükről és a felmerülő kérdésekről beszélgessenek.

Társadalom

A csend is ünnep

A karácsony olyan és attól jó, ahogyan mi azt magunknak megteremtjük – mondja filozófus és pszichológus egyaránt. Egyre kevésbé válik el munka és ünnep, a csend pedig sokszor elveszik. Dúll Andrea környezetpszichológussal és Csejtei Dezső filozófussal arról beszélgettünk, mi a csend szerepe az életünkben, hogyan éljük meg és szakítunk-e rá időt.

Társadalom

Oxfordban biciklizik, Leányfalun stoppol

Somogyi Péter akadémikus, iskolaalapító agykutató professzor. Évtizedek óta Oxfordban dolgozik, tanítványai maguk is a világ vezető tudósai. Nemzetközileg elismert tudományos munkássága mellett arra is van energiája, hogy támogassa a fiatal magyar tehetségeket. Önkéntes természetvédő, aki biciklivel jár dolgozni.

Sport

Sportlegek - trendek 2017

Ötkarikás évet követően általában kicsit nyugodtabb esztendő jön a hazai sportban – nos, ez biztosan nem volt igaz 2017-re. Következzenek az év magyar sportlegjei.

Sport

„Felelősségteljesebben kell állnunk a kézilabdázáshoz!”

Sok külső szemlélő alábecsüli a csapatkohézió erejét – véli Elek Gábor, a női kézilabda-bajnokságot vezető FTC-Rail Cargo Hungaria edzője, aki szerint a sportágának sokkal jobban kellene sáfárkodnia a rendelkezésre álló forrásokkal.

Kultúra

Kultúra ​trendek 2017

Korábban soha ennyi pénz nem folyt a kultúrába – olvashattuk a hírekben. Az emblematikus múzeumok felújítása és a hazai filmipar felpörgése jellemezte leginkább ezt az évet. A magyar filmgyártás nemzetközi sikerei mellett a hazai nézőket is megtalálta. A színházi világban robbant a zaklatásbomba, de a vihar egyelőre elült.

Társadalom

„Horthy Miklós testőre voltam”

A kelenföldi Mérnök utca egyik négyemeletes házában él Farkas Ernő bácsi. A 97 esztendős férfi a lányával lakik egy lakásban, aki a gondját viseli. No nem mintha rászorulna, magas életkorát meghazudtoló szellemi és testi frissesség árad belőle, érezhető derű.

Kultúra

A harmadik oszmán invázió korát éljük

Dr. Sutarski Konrád, akkor még Konrad Sutarski 1962-ben vette el magyar feleségét, Lengyelországban. A házaspár 1965-ben úgy döntött, Magyarországon telepednek le. Az író-történész több mint fél évszázada él hazánkban, nyelvünk nehézségét kihallhatjuk azóta megmaradt akcentusából.

Kultúra

Családi programok két ünnep között

Van Gogh a mozivásznon A Loving Vincent című lengyel produkció a világ első teljes egészében kézzel festett animációs filmje, amelyben mind a 65 ezer képkockát festőművészek készítették, olajjal,...

Korábbi lapszámok