2017/12/14

Címlap

Vadkeleti zenekar

Az Omega 55. születésnapját ünneplő koncertet tart december 28-án a zenekar. Ez alkalomból beszélgettünk Benkő Lászlóval, többek között a politika és az együttes kapcsolatáról vagy betegségéről.

Szerintem

A moralizálás korlátairól

A balliberális értelmiségről az elmúlt negyed évszázadban egyvalamit lehetett tudni: élesen szemben állnak az általuk – sztálini terminológiával – fasisztának nevezett politikai erőkkel, különösen az antiszemitizmussal. Mindeddig az antiszemitizmus olyan lemoshatatlan bélyegnek tűnt, amely örökre kirekesztette viselőjét a szalonképes politikai erők közül.

Négy negyed

Az új médiaháború - hazai pillanatkép

Egy hónapja arról írtam, hogyan változtak meg a médiaviszonyok a világban, hogyan veszíti el korábbi hegemóniáját a baloldal. Megjelentek az új, internetes médiasztárok, és most, hogy a világháló kapuőrei, az erősen balra húzó, az establishment szerves részét képező óriáscégek erre rádöbbentek, egyre elkeseredettebben próbálják visszatuszkolni a szellemet a palackba.

Mátrix

Trócsányi László: „A világlátásunkat kell megvédenünk”

Az állandó jogállamisági mechanizmussal való fenyegetés nem az európai egységet erősíti, sokkal inkább a politikai mérlegelésen és az ideológiai különbözőségen alapuló kettős mércét jeleníti meg – mondta lapunknak Trócsányi László igazságügyi miniszter. Hozzátette: a jogállam fogalmát az Európai Bíróság joggyakorlata és az európai szerződések sem határozzák meg, erről a jogirodalomban is élénk vita folyik.

Mátrix

MSZP: Medgyessyként gondolnak Karácsonyra

Egyértelműen árulásnak tekintik az Együttnél Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltté avanzsálását az MSZP által. A zuglói polgármester már a Párbeszédben sem akarta elvállalni ezt a pozíciót.

Mátrix

Frissített terrorellenes eljárásrend

Modern „otthon” épül a tavaly nyár óta tevékenykedő terrorelhárítási csúcsszervezetnek. Az újbudai központba az Alkotmányvédelmi Hivatallal közösen költözhetnek majd be, a tervek szerint 2019 tavaszán.

Mátrix

Elszámoltatás: sokadik felvonás

A gyes több mint egész évre tervezett előirányzatával megegyező összegbe „fájhat” a magyar költségvetésnek az amúgy is rekorddrága Demszky-álom, a négyes metró.

Mátrix

Itthon lehet tartani az orvosokat

Két éve volt az első magyarországi tüdőátültetés. Azóta dinamikusan fejlődik a magyar transzplantációs program. Az általunk megkérdezett mellkassebész Rényi-Vámos Ferenc szerint a hazai orvostudományi fejlődés folyamatos, ezzel pedig a fiatalokat is itthon lehet tartani.

Mátrix

Politikai túlélési gyakorlatok Münchenben

Merkel pártjának (CDU) a bajor testvérpártja (CSU) új vezetéssel próbálja meg fékezni a népszerűségvesztést. 

Mátrix

Soros casus bellit csinál a CEU-ból?

Megegyezéshez közeli állapotot borítana fel Soros György, amikor a CEU „száműzetéséről”, azaz Budapestről történő elköltöztetéséről beszél.

Mátrix

Lehetetlen küldetés

A kilépés első fázisában megállapodott London és Brüsszel. A neheze most jön.

Mátrix

A politika nem tűri a vákuumot

A hosszú évek óta tartó ellentmondásos amerikai külpolitika lehetőséget teremtett Oroszországnak arra, hogy visszafoglalja korábbi észak-afrikai, közel-keleti pozíciói egy részét. 

Mátrix

Akciós vadászgép eladó!

Kína olcsó harci repülőgépekkel próbálja meg kiütni a globális fegyverpiacról az oroszokat. 

Mátrix

Alabamában is mozgósított a Soros-hálózat

Soros György nemcsak az Európai Unióban, de az Egyesült Államokban is érvényesíti akaratát – az általa finanszírozott civil szervezetek börtönbüntetésüket letöltött elítéltek választói névjegyzékbe kerüléséért lobbiztak.

Mátrix

Trónfosztott királyát temeti Románia

Szombaton helyezik örök nyugalomra a román uralkodók hagyományos temetkezési helyén, a havasalföldi Curtea de Argeșen a december 5-én, kilencvenhat éves korában elhunyt I. Mihályt. A volt román király a második világháború döntő szakaszában átállította országát a győztesek oldalára, három évvel később pedig száműzetésbe kényszerült. A románok nagyon szerették.

Mátrix

Családszemlélet-export a V4-ekből Európába

Első a család? A modern ifjúság dilemmái címmel rendezett konferenciát Brüsszelben Hölvényi György, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője és a határon túli magyar nagycsaládosokat is tömörítő Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ). A kétnapos rendezvényen szakértők és politikusok tartottak előadást. Másnap a kapcsolatépítés jegyében  mintegy ötven európai, köztük határon túli magyar nagycsaládos szervezet mutatta be tevékenységét.

Skynet

Karácsonyi kütyüvásárlási kisokos

A vásárlási őrületben nem árt egy pillanatra nagy levegőt venni és átgondolni, kell-e a legújabb szerkezet. Ha pedig szükség van rá, akkor is jól meg kell fontolni a választást. Ehhez igyekszünk most segítséget nyújtani.

Való Világ

Milliomos kisbirtokosok

Az elmúlt öt évben meg-dup-lázódtak a földárak: egy hektár szántó országos átlagban már 1,22 millió forintot ér. Kérdés, visszarendeződik-e az árszint, vagy még tovább emelkedik?

Való Világ

Kémek az üzleti világban

Ki ne akarná tudni, hogy mi fő a versenytársak boszorkánykonyhájában? Mert ha valaki nem tartja szemmel a konkurenseit, könnyen alulmaradhat a piaci versenyben. Viszont épp ezért, amennyiben üzleti hírszerzésről van szó, a cégek egyre messzebbre merészkednek.

Való Világ

Élvonalban a magyar kutatók

Bár a legtöbb támogatást a vállalkozások kapták, az alapkutatásra soha ennyi forrás nem jutott korábban – mondja Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke.

Való Világ

Honnan jön a karácsonyfa?

A szent ünnep elmaradhatatlan kellékeit, a fenyőfákat már régen nem az erdőből viszik, hanem telepeken termelik. A karácsony közeledtével kicsit utánanéztünk, hogy mekkora biznisz ez ma Magyarországon.

Való Világ

Nagyok még a különbségek

A gazdasági növekedésnek köszönhető jelentős ingatlandrágulás az elmúlt években közel sem azonos mértékben érintette az ország egyes régióit. Megnéztük, mely területek a nyertesek, és hol van a mai napig nagy túlkínálat a lakáspiacon.

Pro és kontra

Uniós „költések” és a multik pörgetik a GDP-t

Lehet, hogy ha kevesebb lett volna az EU-s támogatás, az állam többet költött volna beruházásra saját forrásból. Ennek ellenére mindez nagyon komolyan hozzájárult a gazdaság teljesítményéhez és a büdzsé bevételéhez – hangsúlyozta Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet vezetője, aki szerint a multik által végrehajtott nagy járműipari befektetések szerepe is jelentős.

Pro és kontra

Nem csak az EU, nem csak a multik

Magyarország makrogazdasági mutatói most jók, de ez nem jelenti azt, hogy minden rendben van – fejtette ki Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár, aki szerint nagy kérdés, hogy megmarad-e hosszabb távon is az EU-pénzek ösztönző hatása. Úgy véli, a multik helyett a hazai kis- és közepes vállalati szektort kell a rendelkezésre álló forrásokkal, jól megválasztott célok mentén kiemelkedő hatékonysággal felerősíteni.

Pénz beszél

Teljes körű állami digitalizáció

Észtország példáját veszi alapul a Nemzetgazdasági Minisztérium az állami szolgáltatások digitalizációjában.

Pénz beszél

Karitatív advent az Elmű-Émásztól

A karácsonyt megelőző időszakban az Elmű-Émász az idén is jelentős adományokkal és nagyszabású jótékonysági programsorozattal támogatja a gyermekeket és a rászorulókat.

Pénz beszél

Brókerképzés csúcsgasztronómiával

Huszonhat év után visszakerül a Budapesti Értéktőzsdéhez a tőzsdei képzés, valamint a hozzá kapcsolódó vizsgáztatás, de a Budapest Institute of Banking (BIB) ambiciózus tervei között angol nyelvű képzések is szerepelnek – fejtette ki  Fábián Gergely, az intézmény vezérigazgatója. Elárulta: egyik kurzusukon Széll Tamástól azt is megtudhatják, milyen párhuzamok vannak a csúcsgasztronómia és a befektetési világban küszöbönálló fogyasztóvédelmi szigorítások között.

Cappuccino

Kovács György

„Egyre több borászat kezd pezsgőt készíteni, de a versenynek örülünk, mert az jót tesz az ágazatnak. A célunk közös: ne csak ünnepek alkalmával fogyasszák a terméket” – mondja a piacvezető magyar pezsgőmárkát előállító cég, a Törley Pezsgőpincészet vezérigazgatója.

Társadalom

Antibiotikum: ha szükséges, akkor muszáj

Vannak, akik kisebb egészségi problémára is orvosságot kérnek a doktortól, de egyre többen akadnak olyanok, akik önjelölt hősként gyógyszeres segítség nélkül tervezik felvenni a harcot egy-egy betegséggel.

Társadalom

Lefőtt már a kávé?

A XVIII. századból származik az első olyan fennmaradt szöveg, amely a budai kávéházi életre utal. A kávézás nem most jött divatba, de a 2000-es években kezdődött felhajtásnak köszönhető, hogy a filléres feketéért ma már ezer forintot is kifizetnek a fogyasztók. Állítólag 2,25 milliárd csésze kávé fogy naponta világszerte.

Társadalom

Mit érzünk, ha eszünk?

Családi mintáink, a csecsemőkori anya-gyermek kapcsolat és a táplálkozáshoz társított érzelmeink is befolyásolják étkezési szokásainkat. Az utóbbi években azonban egy újabb tényező is felütötte a fejét: a saját magunkról alkotott képünket jó és rossz irányba is jelentősen torzíthatja a közösségi oldalak térhódítása.

Sport

Áttörni a vastag jeget

2017 őszén az Európában, magas szinten futballozó magyar légiósok közül Szoboszlai Dominik, egy 17 éves fiatalember szerezte a legtöbb gólt. Az angol Guardian a 2000-ben született játékosgeneráció hatvan legtehetségesebb tagja közé választotta, immár ő a legértékesebb magyar tinédzser labdarúgó. De mi kell egy fiatalnak az áttöréshez?

Kultúra

„Próbálom túlélni magam”

A berni követ, Szürke senkik, Árulók – csak pár film az elmúlt évekből, amely a forgatókönyvíró nevéhez fűződik. Szerinte a XX. századi magyar történelemből adódik, hogy hősök helyett antihősöket keresünk a mozikban, a politikai véleményt pedig ki lehet fejezni, csak nem egy díjátadó gálán.

Kultúra

Pesty László új filmje

A tábor, a barakkok, a tárlók, a halálba vezető utak, a borzalom lepecsételt, örökké égbekiáltó bizonyítékai.

Kultúra

Kirándulás a csodák világában

Szinte hihetetlen, de a parányi Mesemúzeumnak évi 16 ezer látogatója van. Hárman kísérgetik át Meseországon a gyerekeket, két drámapedagógus és Helmich Katalin, az intézmény vezetője, akivel a hétpróba sikeres teljesítése után egy szintén nem túl nagy irodában kuporgunk.

Korábbi lapszámok