2017/11/30

Címlap

Még nem tért vissza az aranykor - Interjú Hegedüs Évával

Miközben a nemzetgazdaság trendjei egyértelműen jó irányba mutatnak, addig a hazai bankszektor finoman fogalmazva nincs az élmezőnyben – hangsúlyozta lapunknak a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója, aki szerint a legfontosabb kihívás az, hogy az uniós források csökkenése vagy esetleges megszűnése esetén is képes legyen a gazdaság a felzárkózásra, az átlagosnál gyorsabb növekedésre. A vezető bankár kiemelte: minden választásban van rizikó, de a 2018-as esztendőben nem lát gazdasági-pénzügyi kockázatot.

Szerintem

Magyar modell

Létezik-e magyar modell akkor, amikor a gazdasági növekedés kizárólag az európai uniós forrásoktól s az idetelepült multinacionális cégek beruházásaitól függ, valamint a külföldi finanszírozók „jóvoltától”? Az említett felvetéssel, valamint a kérdésben szereplő válasszal is sokan találkozhattak már. Le is zárhatnánk a témát egy kézlegyintéssel.

Négy negyed

Einstand

Megérkezett Schlecht Csaba a Magyar Nemzet élére.

Mátrix

Csúcstalálkozó Budapesten

A távol-keleti óriás és a 16 régiós ország gazdasági és kereskedelmi fórumán a résztvevők több nagyszabású beruházást is bejelentettek.

Mátrix

Precedensítélet börtönfronton

A Belügyminisztérium nem működik együtt a törvényeket be nem tartó szervezetekkel, így a Soros-féle Magyar Helsinki Bizottsággal sem – tette egyértelművé Pintér Sándor tárcavezető. Eközben a kormány „csatát nyert” a börtönviszonyok miatti nemzetközi pereskedésekben.

Mátrix

Rajthoz készen a balos indulók?

Szép csendben zajlik az MSZP és a DK háttértárgyalása az egyéni körzetekben közösen támogatott jelöltekről. Feltehetően már megvannak a budapesti indulók, az újpesti DK-s jelölés miatt ki is lépett a szocialistáktól a mostani egyéni képviselőjük.

Mátrix

Lázár levelet kapott

Szokatlan stílusú, tegezős írással fordult Lázár Jánoshoz a bevándorláspárti, Soros által is támogatott Migration Aid. A miniszter válaszolt, megerősítve a kormányzati álláspontot a migráció kapcsán, ám a „közvetlenséget” nem viszonozta.

Mátrix

Liberális lobbi a genderegyezményért

Az NGO-k megerősítését is célozza a nők elleni erőszak felszámolásáról szóló isztambuli egyezmény, amelyet ebben a ciklusban biztosan nem ratifikál a magyar parlament. A liberális narratíva erősen rányomja a bélyegét a 2011-es irományra.

Mátrix

Elvándorlás – nem magyar sajátosság

Egyre többen költöznek külföldre, drámaian sokan hagyják el Magyarországot – hangzik gyakran a kritika és a kesergés. Azonban az Eurostat legfrissebb adatai szerint a környező tagállamok többségében jelentősen több a tízezer főre jutó kivándorlók száma, mint hazánkban.

Mátrix

A Dublin IV. rendelkezései

Mátrix

Brexitkoncon marakodtak a tagállamok

Amszterdamba és Párizsba költöznek Londonból fontos EU-s intézmények. A kelet-közép-európai régió számára kudarc a brüsszeli döntés.

Mátrix

Őrült beszéd, de van benne rendszer

Moszkva gyanakszik, Washington örül a Boszporusszal párhuzamosan megépítendő új török vízi útnak.

Mátrix

Újra naggyá tenni

A következő évtizedben a növekvő kereslet és az új technológiák ismét fellendíthetik a szektort – áll a McKinsey tanácsadó cég elemzésében.

Mátrix

Zimbabwe a krokodilé lesz?

Kína befolyása tovább nőhet az afrikai országban a diktátor eltávolítása után.

Mátrix

Moszkva nyerte a szíriai háborút

Az Iszlám Állam a végnapjait éli, területe és befolyása Szíriában és Irakban is egyre kisebb. A közös ellenség gyengülésével azonban új törések jelentkeznek.

Mátrix

Fake news német módra

„You are fake news!” Donald Trump megválasztott amerikai elnökként adott első sajtótájékoztatóján ezekkel a szavakkal tette helyre a CNN tolakodó riporterét. Ez a jelző sajnos ráillik az elméletileg közszolgálati ZDF Magyarországról szóló tudósításaira is.

Mátrix

Referenciaként tekint a Roszatom az új blokkokra

A magyar beszállítók nem töltik ki a 40 százalékos kvótát, így uniós cégek számára is nyitva áll az atombiznisz.

Mátrix

Angol érdeklődés Paks iránt

Keleti irányban terjeszkedik a délnyugat-angliai Centrax cég, amely a Paks II. beruházásban lát beszállítói lehetőséget. A vállalat aktív a kelet- és közép-európai régióban – Oroszországot is beleértve –, ahol innovatív energetikai technológiát értékesít.

Mátrix

Ahol pofonfából van az őserdő

A Białowieża-erdőben már Báthory István erdélyi fejedelem is vadászott, és lengyel királyként ő is szigorú szabályokkal védte a kitűnő vadászterületet. Lengyelország felosztása után a vadon Oroszországhoz került, így a cárok is dúskáltak gazdag állatállományában.

Mátrix

Aknák még sokáig lesznek Horvátországban

Horvátországot, az emberek hétköznapjait még fizikai valóságában is veszélyezteti a 90-es évek honvédő háborújának öröksége. Ugyanis a délszláv válság óta az aknák közel kétezerszer okoztak balesetet, mintegy ötszáz esetben halálos kimenetelűt.

Mátrix

Cseh kormányalakítási alkuk államfőválasztás előtt

Már több mint egy hónap telt el a csehországi képviselőházi voksolások óta, de egyelőre semmi biztosat nem lehet mondani arról, milyen összetételű lesz a kormány. Minderre a januári államfőválasztásnak is hatása van.

Skynet

Emberek és számítógépek összefogása

Amikor fura karakterek képe alá kell bepötyögnünk a megfejtést a weben például egy jegyvásárláskor, egy regisztráció folyamán vagy egy e-mail-fiók megnyitásakor, hogy igazoljuk, valódi emberek vagyunk, ezzel valójában évi kétmillió könyv digitalizálását segítjük, és persze a Google-t. Újabban közlekedési képeket kell elemeznünk, hiszen a cég önvezető autót is fejleszt… 

Skynet

Musk előremenekül?

Egyre több a kérdőjel a Tesla körül. Elon Musk túlzott növekedést kergetett, és lehet, hogy ráfarag – erről az eshetőségről már az amerikai üzleti sajtó is leplezetlenül ír.

Való Világ

Magyar fekete péntek

Amerikában 1000 milliárd forint feletti forgalmat is hozhat az idén az online fekete péntek, míg nálunk reálisan 20-30 milliárd körül adhatnak el az e-kereskedők ezen a napon, de a becslések erősen szóródnak. Extra engedmény csak a legszerencsésebbeknek jut.

Pénz beszél

Elmarad a világvége

A szakemberek hiába jósolnak csillagászati üzemanyagárakat, a belengetett krízisre a jelek szerint egyhamar nem kerül sor.

Való Világ

Virágzik a kémüzlet

Gyorsan szaporodnak a hírszerzéssel foglalkozó magáncégek. A megbízott kémek pedig már nemcsak az üzleti életbe, hanem a politikába is beavatkoznak.

Pénz beszél

Jobb, ha az adóhivatal csinálja

Jövőre még kevesebb adózónak kell bíbelődnie a személyi jövedelemadó (szja) bevallásával, ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az őstermelőknek, valamint az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is elkészíti a szükséges dokumentumokat. A lépés illeszkedik ahhoz a már kiadott jelszóhoz, hogy az emberek helyett a NAV dolgozzon.

Pénz beszél

Európai gazdaság: optimistább várakozások

Az évtized legnagyobb gazdasági növekedését várja az Európai Bizottság 2017-ben. Őszi előrejelzésében az uniós csúcsszerv 2,3 százalékos GDP-bővülésre számít ez évre vonatkozóan közösségi szinten, jelentősen megemelve a tavaszi 1,9-es prognózist. Magyarország esetében is optimista a várakozás.

Pénz beszél

Borra sört

Francia borkultúrába születni, abban nevelkedni, majd az Európai Sörfőzők Szövetségének a főtitkárává válni önmagában is érdekes történet. A szakember szerint ráadásul a sörpiac folyamatosan bővül, a gyártók pedig összetartóbbak.

Pénz beszél

LED-es mintaprojekt Egerben

Az ELMŰ-ÉMÁSZ folyamatosan figyelemmel kíséri az új megoldásokat, kutatásokat, és stratégiájának fontos eleme innovatív mintaprojektek létesítése. Ez történt Egerben is.

Cappuccino

Csíkszentmihályi Mihály

A Széchenyi-díjas pszichológiaprofesszort az egész világ a flow-elmélet kidolgozójaként tartja számon, ő a ma élő legismertebb magyar kutató-tudós. Múlt heti magyarországi látogatása alkalmával az elmélet mai rendszerekben való használhatóságáról kérdeztük.

Társadalom

Családok mostohaszülőkkel

A házastárs elvesztése után mostohaszülő lépett a helyére régebben is, csak akkoriban még nem mozaikcsaládnak nevezték az ilyen famíliát. Ma már az „én gyerekem, te gyereked, mi gyerekünk” korában élünk. Az jól látszik, hogy nagy szükség van a hagyományos keretekre; a házasodási kedv 2016-ban húszéves csúcsot döntött, a válás kudarca nem veszi el az emberek kedvét az ismételt családalapítástól.

Társadalom

Kommunikál a gyógyszer

Világszerte zajlik az egészségügyi rendszerek digitalizálása, így mostanra eljutottunk oda, hogy az Egyesült Államokban már létezik olyan gyógyszer, amely jelez a kezelőorvosnak, ha a beteg elfelejti bevenni. Itthon ennek a bevezetésére még várni kell, ám az e-egészségügy immár Magyarországra is elért.

Társadalom

Kötelező vagy olvasmány?

Élénk diskurzus indult el a kötelező olvasmányok kapcsán. A felszínen folyik egyfajta ízlésvita, ám ha mélyebbre nézünk, olyan fontos szempontok merülnek fel, mint a nemzeti kultúra őrzése, a nemzettudat formálása, a közoktatás funkciója, az egyén szintjén meg az önfegyelem, a kötelességtudat.

Társadalom

Vizsgázzanak minél többen!

Januártól minden fiatal első, legalább középfokú sikeres nyelvvizsgájának az árát visszatéríti a kormány. A munkaerőpiaci esélyegyenlőséget és a diplomaszerzés megkönnyítését célzó kedvezmény az ifjak számára a felsőoktatási intézményekbe való bejutást is elősegíti.

Sport

Videójátékok versenyszerűen

Az már aligha lehet kérdés, hogy az e-sport szubkultúrából sokmilliárdos, mainstream üzletté válik. A versenyszerűen űzött videójátékokat itthon is egyre komolyabban veszik, az e-sport közel kétmilliárd forintos állami támogatásban részesül.

Kultúra

„A tökéletes hitelesség magam szeretnék lenni”

Új lemeze jelent meg Dresch János Vonós Quartetjének. Erről és az etnodzsessz kiemelkedő hazai képviselője népzenéhez való vonzalmának a gyökereiről, valamint fuhu nevű, saját tervezésű hangszeréről beszélgettünk.

Kultúra

Asszonyszabadító lovagkirály

Nemzeti hősünk alakja nem csak a múlt homályába vesző figura lehet. Toót-Holló Tamás Szent László-emlékévre időzítve megjelenő második királyregénye, a Csillan a hab a bizonyság arra, hogy a lovagkirály ma is a személyes hősünk lehet, aki ráadásul egy szerelmi háromszögbe is beleveszhet. Nem is egyszer, hanem hétszer.

Kultúra

Titkolt szenvedély

Különös ajándéka a sorsnak, ha valakit a halála előtt két évvel, 81 esztendős korában fedeznek fel.

Korábbi lapszámok