2017/11/23

Címlap

Konzervatív vagyok

Elítéli a szexuális erőszakos cselekményeket, nemet mond a bevándorlásra, és a televíziózás, illetve a Bagi–Nacsa-show jövőjéről is beszél a magát kicsit humoristának, kicsit színésznek valló nevettető, Nacsa Olivér.

Szerintem

Götterdämmerung

A Jamaica-koalíciót előkészítő tárgyalások kudarca után Berlinben minden kezdődik elölről. A szeptemberi választási eredmény továbbra is érvényes, így ugyanaz a négy lehetőség maradt, amely a valószínűség szerint csökkenő sorrendben: új választás, a nagykoalíció folytatása, az ügyvezető kormány hivatalban maradása, egy kisebbségi kormány.

Négy negyed

Elidegenedés

Relatíve hamar rágyógyultam az internetre. Jókora ütemkéséssel, a kilencvenes évek második felében gyűrűzött be a Mátrix Kolozsvárra, az egyetemen a Kellék filozófiai folyóirat szerkesztőségi szobácskájában két gépen fedezgettük fel a virtuált, bár a FIFA 95 sokkal izgalmasabbnak tűnt. Nem volt tele az „információs szupersztráda” mindenféle reklámokkal, falatozókkal, akkoriban úgy tűnt, hogy még vezet valahová, nem egy öncélú körgyűrűn andalog az avatar.

Mátrix

A viselkedés számít, nem a vallás

A vallásunkat nem mi választjuk, viszont olyanok vagyunk, ahogy viselkedünk – mondja Riad Naboulsi, a több mint négy évtizede hazánkban élő üzletember. A Magyarország legnagyobb sajtexportőreként ismert Kőröstej-csoport tulajdonos-ügyvezetője éveket dolgozott nálunk orvosként, mielőtt önálló vállalkozásba kezdett.

Mátrix

A Soros-terv ára

A felső korlát nélküli betelepítési kvóta megszavazása nem csak politikai és kulturális harcokat jelent az Európai Unió jövőjében, hanem gazdasági következményei is lesznek. Főként, ha a brüsszeli döntéshozók megfogadják Soros György tanácsait.

Mátrix

Soros-munka a bíróságon

„MENTOROK” Kiemelten kezelik a Soros-féle szervezetek a magyar bíróságok ügyét, monitorozzák a munkájukat, perelik az ítéleteiket, és még kézikönyvet is kidolgoznak a számukra.

Mátrix

Dübörög a Soros-terv végrehajtása

Bevándorlás határok nélkül – akár így is le lehet egyszerűsíteni az Európai Parlament által nemrég elfogadott dublinirendelet-módosítást. A módosítást a Soros-listán szereplő képviselők többsége is megszavazta. Az állandó, felső korlát nélküli szétosztási mechanizmus pedig gazdasági szempontból is hatalmas terhet jelenthet a tagállamoknak.

Mátrix

Magyarázható bizonyítvány

Bár vannak még megoldandó kihívások, egyre több magyar kormányzati lépést ismer el az oktatás területén az Európai Bizottság – derül ki a lapunk által megismert, a napokban közzétett jelentésből, melynek hivatkozásai között azért találni furcsaságokat is.

Mátrix

Der, die, das? – A harmadik nem

Már nemcsak férfiakat és nőket, hanem egy harmadik, interszexuális vagy más néven vegyes nemet is anyakönyveznek Németországban az alkotmánybíróság döntése alapján. Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint a határozat egyenesen következett az egyneműek házasságának engedélyezéséből.

Mátrix

Janus-arcú néppártosodás

Miközben Vona Gábor vesszőfutásnak is beillő bocsánatkérési kampányturné során vezekel a balliberális értelmiségiek előtt a saját korábbi kijelentései és pártjának a múltja miatt, az elmúlt héten több jobbikos politikus antiszemita felhangokkal teli hangfelvétele került elő.

Mátrix

Kurz továbbra is népszerű

Bécs nem csak a migrációs politikában erősíti a visegrádiakat.

Mátrix

Nincs dolguk egymással?

Elmaradt a Trump–Putyin-találkozó. Az ukrajnai rendezés reménye javíthatja a két nagyhatalom hűvös viszonyát.

Mátrix

Vallásháború 2.0

Irán és Szaúd-Arábia konfliktusa újra lángba boríthatja a térséget – hiába nem érdeke egyiküknek sem a háború.

Mátrix

Decemberben folytatják

A brit kilépést London gyengítésére és Párizs erősítésére akarja felhasználni az EU.

Mátrix

Dízelbotrány és Facebook-büntetés

Nyíltan ugyan nem, de a színfalak mögött keményen nyírja egymást a két világhatalom a gazdasági dominanciáért.

Mátrix

Merkelre várva

A közös valutaövezet gazdasága élénkül, úgyhogy el is kezdhetünk aggódni érte. Ilyenkor kellene felkészülni a következő válságokra. A gond csak az, hogy ezt teljesen másként képzelik Párizsban és Brüsszelben.

Mátrix

Milliárdosok – a jövő Ázsiáé

Négy éven belül a vagyon értékében is megelőzik az ázsiai milliárdosok az amerikaiakat.

Mátrix

A müezzin hangja Bukarestben

Romániában épülhet meg Európa legnagyobb dzsámija, helyesebben csak a második, hiszen a fővárosba tervezett mecsetnél azért az isztambuli impozánsabb.

Mátrix

Kijáratot keres Koszovó a tengerre

Koszovó legnyugatibb pontjától több mint száz kilométerre, Montenegróban van egy 33 ezer négyzetméternyi partszakasz, amelyre igényt tart Priština, miközben a két ország még a közös határvonalat sem tisztázta.

Mátrix

Alkotmányossági vád Cerar ellen

A legnagyobb szlovén jobboldali ellenzéki párt, a Janez Janša által vezetett SDS közjogi felelősségre vonást kezdeményezett a balközép irányultságú kormányfő, Miro Cerar ellen, mert megakadályozta egy jogerősen kiutasított szír állampolgár visszaküldését Horvátországba.

Skynet

Fejátültetés: lehetséges?

Decemberre tervezték az első emberi fejátültetési műtétet, de az önkéntes beteg visszalépett, amikor értesült a kockázatokról. Nem sci-fi és nem is horror – valós kísérletek.

Való Világ

Túl a csúcson az Airbnb-láz?

Mind több rövid távú kiadásra vásárolt és berendezett lakás kerül eladósorba, főként mert az árak magasak és a pár napos bérbeadás mostanság egyre több nyűggel jár.

Való Világ

A videójáték-ipar trükkjei

Ha a bevételekről van szó, a szórakoztatóiparban már nem a filmek, hanem a videó-játékok viszik el a pálmát. A gyártók azonban a profitmaximalizálás érdekében néha piszkos eszközökhöz nyúlnak.

Való Világ

Több mint kétezer igény a felvidéki földekre

Újabb állomásához érkezett a felvidéki földekkel kapcsolatos kárpótlási ügy azzal, hogy a Kisebbségi Jogvédő Intézet az Európai Unió ombudsmani rendszeréhez fordulhat a magyar érdekek védelméért.

Való Világ

Mi vár az európai bankrendszerre?

Tavaly ilyenkor még az olaszországi pénzügyi krízisről és az eurózóna összeomlásáról szóltak a hírek, s bár azóta konszolidálódott az összeurópai pénzügyi helyzet, és jelenleg nincs veszélyben az öreg kontinens bankrendszere, de a problémák „méregfoga” – az, hogy igen nagy a bankok nem teljesítő hiteleinek az állománya – még mindig nincs kihúzva.  

Pénz beszél

A takarékoké a jövő

A takarékszövetkezeti szektor egy jól szervezett, egységes, magas szolgáltatási színvonalú együttműködéssé, az ország egyik legnagyobb és legbiztonságosabb pénzügyi csoportjává válik – jelentette ki lapunknak a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, aki szerint a nagy növekedési ütem fenntartható a magyar gazdaságban.

Pénz beszél

„Itt korrupcióra épül a politikai rendszer”

„Nem az motivált, hogy sok pénzt keressek, tényleg segíteni akartam a hazámon” – mondja magyarországi befektetéseiről Nicholas Molnar, azaz Molnár Miklós magyar származású amerikai üzletember. Az egykori kisgazdát, az indián rizs hazai meghonosítóját, a Budapesti Kádár-üzem megmentőjét 1956-ról, a KITE-vel való üzletelésről és az Európát fenyegető migrációról is kérdeztük.

Pénz beszél

Légi keringő

A legnagyobb olasz, a második legnagyobb német és az ötödik legnagyobb brit légitársaság. Illusztris felsorolásnak tűnik, ugyanakkor ezeket a cégeket nem egy pozitív kapocs, például a rekordokat döntögető utasforgalom, hanem valami teljesen más köti össze: mindhárom csődben van vagy volt. Az Alitalia, az Air Berlin és a brit Monarch is.  

Pénz beszél

Magyar bor a világ legjobbjai közt

November 21-én hozta nyilvánosságra a világhírű Wine Enthusiast amerikai borszaklap a világ száz legjobb borának a rangsorát. A huszadik helyen egy magyar nedű, a Dereszla Pincészet aszúja végzett, ezzel öregbítve a hazai bor hírét. A nem mindennapi elismerésről a pincészet egyik tulajdonosával, Mészáros Beatrixszal és a Dereszla Pincészet birtokigazgatójával, Kalocsai Lászlóval készítettünk interjút.  

Cappuccino

Fendler Judit

A Szegedi Tudományegyetem fejlesztésére átgondolt koncepció mentén megközelítőleg százmilliárd forint értékű hazai és uniós forrást csatornázhatnak be – állítja az intézmény kancellárja.  

Társadalom

Küzdelem a gyermekért

Magyarországon jelenleg két orvos végez NaPro technológiás kezelést, amelyet olyan termékenységi gondokkal küzdő pároknak kínálnak, amelyek vallási vagy egyéb okokból elutasítják az embrióbeültetést. A Figyelőnek nyilatkozó doktor szerint havonta húsz-harminc pár fordul hozzájuk.

Társadalom

A jövő kultúrafogyasztói

Operavonat, buszban utazó kiállítótér, virtuális múzeumlátogatás, játék színorgonán, digitális állattartás – csak néhány példa azokra a programokra és eszközökre, amelyekkel a holnap generációját igyekszenek a kulturális-művészeti intézmények becsalogatni a falaik közé.  

Sport

Délután három, Komjádi - Interjú Gyurta Dániellel

Olimpiai, világ- és Európa-bajnok. Világklasszis úszó, egyben sportdiplomata, aki két rosszul sikerült nagy verseny után azért dolgozik, hogy visszakerüljön abba a magasságba, amelyet már megjárt. Hogyan lehet két fronton is helytállni? Miként kellene felépíteni egy újabb olimpiai kandidálást? Hogyan élték át az úszók a közelmúlt feszült időszakát, és miért nem jó egy kabát mindenkire?  

Kultúra

Kaláka, Rackák és Woodstock

Történt, hogy a Kaláka együttesből Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, valamint az 1-ső Pesti Rackák, másként Ferenczi György és a Rackajam nekivágtak Nashville-nek, hogy az ottani stúdiólegendák egyikében készítsenek felvételeket. Ikerlemezek születtek, amelyeknek címe 69, utalva két legendás eseményre: 1969-ben alakult a Kaláka, és akkor volt a woodstocki fesztivál is.  

Kultúra

Pro Urbe díjat kapott az NKA alelnöke - Interjú Lőrinczy Györggyel

Találkozásunk délelőttjén vette át a Pro Urbe díjat a Fővárosi Önkormányzattól a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke, a Budapesti Operettszínház főigazgatója.

Korábbi lapszámok